Så du Rikke i tv: I dag er hendes liv forandret

Rikke Nielsens liv var kaotisk og fyldt med stress efter et års stalking

Så du Rikke i tv: I dag er hendes liv forandret

Rikke Nielsen har tidligere fortalt, hvordan hun fortsat blev stalket, selvom ekskæresten var i fængslet, i 'Jagten - forbrydelser bag tremmer', som Ekstra Bladet producerer for TV 3. Se et klip herfra i videoen herover

Det var en knækket og grædende Rikke Nielsen, som stod frem i Station 2 Special ’Når kærlighed bliver til stalking’ her til aften.

En kvinde, der var tyndhudet som pergament efter mere end et år med op til 150 daglige chikane-opkald på telefonen, trusler, superlim i låsen og en strøm af pizza-leveringer, som hun ikke selv havde bestilt.

Rikke Nielsen har måttet afvise adskillige pizzabude, der har fået bestilt pizza i hendes navn. Foto: TV 2 – Station 2 Special
Rikke Nielsen har måttet afvise adskillige pizzabude, der har fået bestilt pizza i hendes navn. Foto: TV 2 – Station 2 Special

En stalking, der har medført, at ekskæresten har fået et tilhold og er blevet dømt for at chikanere Rikke Nielsen, der fortalte sin historie i Station 2 Special ’Når kærlighed bliver til stalking’ her til aften.

På mandag skal Rikke Nielsen igen i retten i Næstved, hvor han er tiltalt for at have overtrådt sit tilhold ved at have kontaktet hende flere gange i perioden fra den 27. februar 2015 til september 2015.  Han har, ifølge TV 2, siden 2007 modtaget 7 domme på i alt 46 måneder fængsel. Blandt andet for tyveri, dokumentfalsk og for at chikanere tre eks-kærester.

Var dybt forelsket
De mødte hinanden på en datingside, og ifølge Rikke Nielsen nåede hun at blive dybt forelsket i ham. Men nu kan hun se tilbage på en tid, som hun beskriver som kaotisk, uoverskuelig og meget stressende, siden forholdet til ekskæresten sluttede i maj 2014 efter syv måneders turbulent on/off forhold.

- Jeg tænkte, hvordan kommer jeg nogensinde videre og får en normal hverdag? Og stopper han nogensinde, siger hun i dag til Ekstra Bladet og fortæller, at hun endte med at frygte for sit liv, selvom han ikke er dømt for at være fysisk voldelig.

Når det var værst, fik Rikke Nielsen 150 opkald om dagen. Politiet anbefalede hende ikke at besvare opkaldene, men skrive ned, hvornår han ringede. Foto: TV 2 - Station 2 Special
Når det var værst, fik Rikke Nielsen 150 opkald om dagen. Politiet anbefalede hende ikke at besvare opkaldene, men skrive ned, hvornår han ringede. Foto: TV 2 - Station 2 Special

Men den psykiske terror åd hendes selvtillid, og gjorde hende til et hylster uden selvforsvar, når han eksempelvis truede hende med, at han havde gravet en pistol ned.

- Han har skrevet, at han lå på lur nede i busken. Jeg har været bange for, at han skulle komme og slå mig ihjel, siger Rikke Nielsen.

Men her trekvart år efter, at optagelserne til Station 2 Special sluttede, er det begyndt at lysne.

- Der har været stille længe. Jeg har ikke hørt fra ham siden september sidste år. Så jeg har fået mit liv tilbage, kan man sige, fortæller hun.

Vil advare andre kvinder
Hun har været sygemeldt det meste af 2014, fordi hun var så psykisk ude af balance, at hun ikke følte, at hun kunne passe på andre mennesker i sit job som social- og sundhedsassistent. Men nu har hun været tilbage på job i næsten et år.

Hun har valgt at stå frem, fordi hun gerne vil advare andre kvinder mod at falde i fælden.

Men selv om det kan være svært at forstå for folk, der ikke har oplevet at blive stalket, så er det også forbundet med modsatrettede følelser for Rikke Nielsen, at hendes stalker nu holder sig væk.

- På den ene side vil man helst ikke høre noget fra ham, og på den anden side er det faktisk meget rart at vide, hvad han foretager sig og vide, hvor han er henne, så man ligesom har styr på det. Det er svært at forklare. Allerhelst vil man bare gerne være i fred, men han havde det med at afsløre, hvad han havde gang i, når han skrev, siger hun.

- Så er det svært at vænne sig til, at det ikke er der længere?

- Nej, ikke nu. Det var en befrielse at komme af med den stressfaktor.  Men det var sådan en mærkelig fornemmelse, at telefonen ikke ringede hele tiden, eller der tikkede sms’er ind, så jeg vidste, hvad han havde gang i. 

Mere mistroisk
- Fordi det bliver sådan en stor del af ens liv?

 - Ja, det var jo næsten 24/7, at det stod på.

Selvom hun nu er ved at komme tilbage, så føler hun sig ikke 100 procent som den Rikke, hun var før.

- Jeg er nok en smule mere stille, og så er jeg nok også blevet lidt mistroisk. Jeg tror det værste om alle, og j eg har bare ikke lyst til at åbne mig fuldstændig op for et andet menneske, og så det bliver brugt mod en, siger hun og fortsætter:

- Jeg er lidt bange for at stole på, at nogen vil mig det bedste. Nok mest møntet på, hvis jeg skulle møde en ny, siger Rikke Nielsen.

Rikke Nielsen har troen på, at hun nu kommer videre. Foto: TV 2 – Station 2 Special
Rikke Nielsen har troen på, at hun nu kommer videre. Foto: TV 2 – Station 2 Special
 

- Tror du, at du kommer over det?

- Ja, på et tidspunkt gør jeg, er jeg sikker på. Stille og roligt, siger Rikke Nielsen, der fortæller, at stalkingen fuldstændig malkede hende for selvtillid.

- Man begynder at tro på det, der bliver skrevet. At man er en idiot og en luder og en møgkælling. Og man ikke dur til noget.

- Tror du på, at han er ude af dit liv nu?

- Nej, det tror jeg ikke. Ikke 100 procent, fordi han har stalket nogle af sine ekskærester, mens han har været sammen med mig. Så jeg kan godt frygte, at han pludselig tænker, at hun skal lige vide, at jeg stadig er her. At hun ikke er glemt.

Fakta om stalking

Op mod 100.000 danske kvinder plages af stalking. Det anslår Justitsministeriet i en rapport fra 2013.

Stalking karakteriseres som en særlig type af adfærd og aktiviteter, der af den enkelte opleves som uønsket, gentaget og vedvarende, og som er forstyrrende og skræmmende for ofret.

Stalking kan indbefatte mange forskellige adfærdsformer. Adskilt kan hver enkelt handling eller aktivitet i mange tilfælde synes uskyldig og harmløs, men set i en sammenhæng, og set i forhold til stalker/den udsatte relations historie, kan aktiviteterne opleves frygtskabende, indtrængende og forstyrrende på et andet menneskes liv.

Stalking er ikke chikane, men chikanen er typisk en del af stalkingen.

Kilde: Dansk Stalking Center

 

'Station 2 Speciel - Fra kærlighed til Stalking' blev sendt på TV 2 her til aften. Den er en del af en serie på fire, der omhandler, når kærlighed udvikler sig til had. Aftenens program kan ses på TV 2 Play.