Så let bliver du ludoman på nettet

Næsten halvdelen af alle ludomaner spiller kun på internettet

På nettet skal der ikke bruges kontanter som på fysiske spillesteder. De 'virtuelle' penge er lette og hurtige at bruge, og kan betyde store tab på kort tid.
På nettet skal der ikke bruges kontanter som på fysiske spillesteder. De 'virtuelle' penge er lette og hurtige at bruge, og kan betyde store tab på kort tid.

Lidt under halvdelen af alle ludomaner, der bliver behandlet for deres afhængighed af spil, spiller udelukkende på internettet.

Det oplyser Michael Bay Jørsel, der er leder af Center for Ludomani, som årligt får cirka 700 nye klienter, som ønsker behandling for ludomani.

46 procent spiller udelukkende på internettet, mens 54 procent spiller på fysiske spillesteder som kasinoer, siger Michael Bay Jørsel.

Ludomani på nettet er helt klart et udbredt fænomen, og det vil kun voksne. Nettet er tilgængeligt 24 timer i døgnet. Det er de fysiske spillesteder ikke og det gør forskellen, siger Michael Bay Jørsel.

Han er dybt overrasket over sagen fra forsikringsselskabet Tryg, hvor en kvindelig kontorassistent overførte 13 millioner kr. til sine egne konti og spillede rub og stub op på nettet.

Spil og tab er kun et klik væk på nettet. En ansat i Tryg spillede 13 mio. kr. op. (Foto: Colourbox) Krimi Ansat snød Tryg for 13 millioner kr.: Spillede pengene op på nettet

Det er et kolossalt stort beløb. Det er sjældent, vi bliver præsenteret for så store tal. Spillesiderne på nettet har ’tracking systemer’, som skal opfange, hvis en spiller har en mistænkelig adfærd, og så har spilleselskabet pligt til at tage kontakt til spilleren for at vurdere, om der er noget galt, siger Michael Bay Jørsel.

Det er også ret usædvanligt, at kvinder rammes af ludomani. Tallene for 2014 fra Center for Ludomani viser, at 89 procent af ludomanerne, der søgte behandling var mænd, mens kun 11 procent var kvinder.

Tallene svinger meget lidt, og det svarer til erfaringer fra Sverige, Norge og Finland, siger Michael Bay Jørsel.

Center-lederen giver tre grunde til, at ludomani på nettet er blevet  mere og mere udbredt  siden Center for Ludomani begyndte at behandle de første ’net-ludomaner’ i 2002:

Udbuddet af spil på nettet er enormt, og jo flere spil, der er at vælge i mellem, jo større risiko er der for, at man bliver ludoman. Markedsføringen er massiv. Vi bliver hele tiden bombarderet med reklamer for spil på nettet:

- Der tilbydes en tsunami af alle typer af spil på nettet, siger Michael Bay Jørsel.

Endelig så er tilgængeligheden en vigtig faktor. Ludomanen behøver ikke at bevæge sig udenfor sit hjem for at finde et spillested. Computeren er åben døgnet rundt.

Michael Bay Jørsel kan ikke udtale sig om den konkrete sag med kontor-assistenten, som han intet kender til, men siger, at principperne for behandling af ludomani er de samme om man spiller på nettet eller på fysiske spillesteder. Han vurderer, at en kvinde med så voldsom spilletrang, vil have gode muligheder for at blive behandlet.

1 af 2 Spil er åbne i døgndrift på nettet, og frister let ludomaner. (Foto: Colourbox)
2 af 2 På nettet skal der ikke bruges kontanter som på fysiske spillesteder. De 'virtuelle' penge er lette og hurtige at bruge, og kan betyde store tab på kort tid.