Annonce:
Annonce:

Så mange voldtægtsdømte sidder i åbne fængsler

Dansk Folkeparti kræver hårdere afsoning til voldtægtsdømte

Mohammad Salah Iskandarani blev tidligere i år idømt forvaring for voldtægter begået, mens han var på flugt fra fængslet. Tegning: Eigil Norton
Mohammad Salah Iskandarani blev tidligere i år idømt forvaring for voldtægter begået, mens han var på flugt fra fængslet. Tegning: Eigil Norton
Annonce:
Følg Krimi

57 dømte voldtægtsforbrydere er i øjeblikket anbragt i åbne fængsler. Det fremgår af et svar udarbejdet af Justitsminsteriet til Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti.

Han stillede spørgsmålet i forbindelse med Ekstra Bladets dækning af den brutale sag om Mohammad Salah Iskandarani, der tidligere i år blev idømt forvaring for blandt andet to voldtægter, som han begik, mens han var stukket af  fra sin afsoning i det åbne fængsel Nørre Snede Fængsel.

De to voldtægter begik den dengang 32-årige Iskandarani 19. marts i fjor. Begge voldtægter tog deres begyndelse ved 04.30-tiden om morgenen ved indgangen til kollegiet BaseCamp på Amager.

Annonce:

To kvinder voldtaget
Her to unge kvinder truet med en kniv til at gå ind i en elevator, hvor den ene blev tvunget til delvis at tage tøjet af, ligesom han holdt begge i håret og slog dem i hovedet, mens han tvang dem til at udføre oralsex på ham.

Efterfølgende tvang han dem ind i en studielejlighed, hvor han skar i den andens tøj, tvang dem til at tage tøjet af, slog dem, rettede kniven mod deres hals og truede med at slå dem ihjel, mens han gennemførte flere fuldbyrdede voldtægter.

Ud over de to voldtægter er han tidligere dømt  for blandt andet både seksuelle overgreb samt dyrplageri.

Hør meget mere om sagen i 'Afhørt' herunder eller din podcast-app:

Netop fordi Iskandarani sad på et åbent fængsel, hvor det var nemt for ham at stikke af, ønskede Mikkel Bjørn at få klarlagt, hvor mange dømte voldtægtsforbrydere, der reelt sidder på åbne afdelinger.

Annonce:

Specifikt ønskede han klarhed over, hvor mange, der sidder dømt for såkaldte overfaldsvoldtægt, der sidder i åbne fængsler. Overfaldsvoldtægt er de sager, hvor gerningsmand og offer ikke kender hinanden i forvejen, og hvor gerningsmanden udser sig et tilfædligt offer.

Men det er ifølge Justitsministeriets svar ikke muligt at klarlægge dette konkrete spørgsmål. Men Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyser, at der pr. 6. februar sidder 57 voldtægtsdømte på åbne fængselsafdelinger. Heraf var seks placeret i udsluningsfængsler.

Det fremgår af svaret, at størstedelen af de 57 dømte påbegyndte deres afsoning i lukkede fængsler.

Det var på dette kollegie, at den dobbelte voldtægt udspandt sig. Foto: Kenneth Meyer
Det var på dette kollegie, at den dobbelte voldtægt udspandt sig. Foto: Kenneth Meyer

Uddyber spørgsmål
Overfor Ekstra Bladet uddyber Mikkel Bjørn sit spørgsmål:

- I første omgang var det forsøg på afdække, om personer dømt for overfaldsvoldtægt, er anbragt på åbne fængslesafdelinger. Overfaldsvoldtægt er en skærpende omstændighed, og det må derfor formodes, at de er idømt flere års fængsel.

Annonce:

- Jeg mener, at den slags personer udgør en form for trussel overfor kvinder, hvilket i sig selv er dybt bekymrende. Derfor skal de sidde i lukkede fængsler, siger Mikkel Bjørn.

- I Dansk Folkeparti mener vi, at personfarlig kriminalitet, det gælder i særdeleshed voldtægt, skal straffes hårdere.

- Så længe vi fastholder en praksis, hvor vi straffer grove voldtægter med så håbløst milde straffe, bør man ikke derudover modtage prøveløsladelser og afsoning i åbne fængsler, siger Mikkel Bjørn.

- Det handler jo grundlæggende om, at straffen ikke er proportional med forbrydelsen - og at personer løslades, mens de stadig må forventes at udgøre en trussel mod samfundet. De har ikke udstået en straf, der står mål med forbrydelsen, tilføjer han.

Var flygtet fra afsoning:

Mohammad Salah Iskandarani var stukket af fra sin afsoning i det åbne fængsel Nørre Snede Fængsel, da han ifølge tiltalen begik røveriet og voldtægterne. Fejl hos både fængslet og politiet gjorde, at han ikke straks blev efterlyst.

Det fremgår af en redegørelse, som Justitsministeriet lavede i juni 2022 på baggrund af et spørgsmål fra Peter Skaarup (dengang DF, nu DD) oven på Ekstra Bladets reportage fra grundlovsforhøret, hvor det kom frem, at den nu tiltalte var gået fra sin afsoning.

I svaret fra justitisministeren beskrives forløbet således ud fra redegørelser fra Kriminalforsorgen og Rigspolitiet:

23. februar 2022 ca. 20.15: Fængselspersonalet i det åbne fængsel i Nørre Snede ser på overvågningskamera, at den nu tiltalte stikker af over boldbanen. Det lykkes dem ikke at forhindre ham i at flygte eller finde ham efterfølgende. De kontakter ikke politiet straks.

24. februar 2022 klokken 9.29: Først dagen efter skriver fængsel en mail til Midt- og Vestjyllands Politi og anmoder om, at han bliver efterlyst.Deres beredskabsplan tilsiger ellers, at de skal ringe straks.

24. februar 2022 ca. 9.57: Mailen videresendes til politikredsens servicecenter og videre til vagtchefen. Det fører dog ikke til, at der bliver oprettet en efterlysning. 'Det kan ikke på nuværende tidspunkt oplyses, hvorfor den normale procedure om oprettelse af en efterlysning ikke blev fulgt', skriver Rigspolitiet i redegørelsen.

28. februar 2022: Nørre Snede Fængsel beslutter at følge op på anmeldelsen. Denne gang med en såkaldt datafølgeseddel via Klientsystemet. Anmeldelser om undvigelser kan dog ikke sendes som datafølgeseddel til politiet. Hos politiet blev det automatisk registreret med gerningskoden 'udeblivelse efter orlov/udgang' og ikke undvigelse fra fængsel/arrest, som den retteligen burde have været henset til sagens alvorlige karakter.

1. marts 2022: Kriminalforsorgen kontakter politiet telefonisk, fordi de havde fået oplyst, at der endnu ikke var oprettet en eftersøgning Samme dag klokken 9.48 blev der oprettet en eftersøgning i politiets systemer.

19. marts 2022: I perioden efter efterlysningen foretog politiet enkelte efterforskningsskridt. men ikke noget, der lokaliserede ham. 19. marts blev han anholdt i forbindelse med de nye voldtægtsforhold og indsat i Vestre Fængsel.

Det fremgår af redegørelsen, at Direktoratet for Kriminalforsorgen har indskærpet over for de åbne fængsler, at de straks skal anmelde en fangeflugt per telefon - og ikke via e-mail, som det er sket her. Og at undvigelser ikke kan sendes som datafølgeseddel til politiet.

Og i Midt- og Vestjyllands Politi er det blevet indskærpet, at der straks efter modtagelse af en henvendelse om undvigelse skal ske efterlysning af den pågældende, og at relevant efterforskning skal iværksættes..

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: