Så skete det igen: Aflurer koden til din netbank på biblioteket

Tre yngre personer er fængslet for at aflure brugernavne og pinkoder - mistænkt for omfattende databedrageri

Det er både hyggeligt og praktisk, når man kan bruge computeren på biblioteket. Men du skal passe på, hvis du tjekker din netbank eller andre dybt personlige data på den offentlige computer. OBS: Personerne på billedet har ikke noget med den aktuelle sag at gøre. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto
Det er både hyggeligt og praktisk, når man kan bruge computeren på biblioteket. Men du skal passe på, hvis du tjekker din netbank eller andre dybt personlige data på den offentlige computer. OBS: Personerne på billedet har ikke noget med den aktuelle sag at gøre. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto
Følg Krimi

TIP OS: Kender du til denne eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Tre personer på 23 år, 28 år og 34 år blev onsdag fængslet i et lukket grundlovsforhør ved Byretten i Esbjerg.

De tre skal sidde bag tremmer frem til 28. juni, mens Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker en sag om groft databedrageri.

Ny tiltale for svindel med Mobilepay: Tre unge overførte penge til hinanden

Sigtet for groft databedrageri
De tre er sigtet for at brugt en meget lille USB-stick, der sættes ind mellem computeren og tastaturet på offentlige computere, der blandt andet står på landets biblioteker.

USB-nøglen gør det muligt for de kriminelle at 'optage' alle de tegn, man taster ind, og giver adgang til brugernavne og passwords, når borgere bruger computerne til at få adgang til deres netbank.

Ifølge politiet er det netop, hvad trioen er mistænkt for og for herefter at have overført eller forsøgt at overføre større beløb til andre konti.

Sådan får skurkene fat i nøglekortet

Flere læsere har med rette spurgt: hvordan kan man få adgang til en netbank - nøglekortet kræves jo for at få adgang.

Svaret er ifølge dommen fra sagen i Aarhus, at skurkene ganske enkelt bestiller et nyt nøglekort og herefter venter de ved offerets adresse, hvor posten med nøglekortet fiskes op af postkassen.

Hvem mener du har ansvaret?

20-årig stjal NemID-oplysninger via offentlige computere

Sket før: Kostede 20-årig fængselsdom
Metoden er desværre ikke usædvanlig.

I april blev en 20-årig mand således idømt to et halvt års fængsel ved Retten i Aarhus. Dommen, der er anket af tiltalte, faldt for samme type forbrydelse, hvor han brugt keyloggers på blandt andet biblioteker og hævede knap 1,8 millioner kroner fra diverse konti.

Han blev også dømt for at have optaget flere lån i en andens navn for 119.000 kroner og for at få udstedt et kreditkort, der blev misbrugt for yderligere godt 55.000 kroner.

Kæmpe tema i Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet+ opruller sagen om det grove misbrug af offentlige computere og NemID-nøglekort.

Her kan du blandt andet læse historien om den jyske familie, der brugte mere end et år på at komme ud af de problemer, som svindlen har skabt for dem.

Du kan også få gode råd til, hvordan du effektivt beskytter dig, hvis du er tvunget til at bruge offentlige computere og gratis Wi-Fi.

Find hele temaet her

Familie dømt for fusk med rejsekortet

Pas bedre på dine data
Både i den aktuelle sag fra Sydjylland og efter dommen i april advarer politikredsene borgerne.

Man skal nemlig være særdeles forsigtig med at bruge netop netbank og andre personlige tjenester på computere, man ikke har tillid til eller selv ejer.

Rådet gælder i øvrigt for andre computere, end dem der står på landets biblioteker. Det kan også være en fælles computer på et feriested eller computere i en lufthavn, som alle har adgang til gratis at bruge.

Du kan få flere gode råd herunder.

Bruger du offentlige computere?

Vær smartere end hackerne: Sådan undgår du at blive deres næste bytte

TIP OS: Kender du til denne eller lignende sager? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Politiet: Beskyt dig mod digitalt tyveri

Send aldrig fortrolige oplysninger i e-mails og giv aldrig fortrolige og personlige oplysninger på sociale medier.

Knyt telefonnummer til mailkontoen. På den måde øger du sikkerheden betydeligt.

Tænk over om de oplysninger, du lægger online, kan misbruges. Det kan fx være personfølsomme oplysninger i et CV.

Log af. Hvis du tjekker din mail eller Facebook-profil på offentlige computere, skal du huske at logge af og slette browserens historik, før du går.

Spær dit CPR-nr. Det er blevet muligt at spærre sit CPR-nr., så virksomheder kan få en advarsel, hvis nogen forsøger at låne penge ved at bruge CPR-nummeret. Advarslen kan være relevant, hvis du fx har mistet dit pas eller kørekort og er bekymret for, at det vil blive misbrugt. Læs hvordan du spærrer dit CPR-nr.

Tjek dit papiraffald. Undlad at smide papir med personlige oplysninger i skraldespanden, eller riv papiret itu eller overstreg de personlige oplysninger først.

Beskyt din PC, tablet og mobiltelefon

Skift passwords jævnligt. Dit password bør bestå af mindst otte tegn med både store og små bogstaver, tal og specialtegn. Anvend ikke det samme password flere steder.

Hold din software opdateret og brug både antivirusprogram og firewall. Læs om firewalls og om computervirus, og hvordan du beskytter dig hos DK CERT.

Mange programmer kan indstilles så de opdaterer til nye og mere sikre udgaver automatisk. Brug eventuelt programmer, der holder øje med, at din computer hele tiden er opdateret. Nogle internetudbydere tilbyder gratis tjek af sikkerheden på din computer.

Krypter dit trådløse netværk. Se, hvordan du gør i brugsvejledningen til din trådløse router, eller kontakt din internetudbyder.

Smartphones, tablets og andre bærbare enheder, der kan gå på nettet, kan også være mål for identitetstyveri. Søg på internettet på 'sikker-smartphone' og få flere gode råd.

Få flere oplysninger om sikkerhed hos din internetudbyder.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.