Så trippelmorder i øjnene: 'Han sigtede direkte mod mit hoved'

57-årige Robert Dear er sigtet for trippeldrab ved en abortklinik fredag aften. Et vidne fortæller, hvordan han pludselig havde et gevær pegende modn sit ansigt

Ozy Lizano så bogstaveligt talt døden i øjnene fredag. (Foto: AP)
Ozy Lizano så bogstaveligt talt døden i øjnene fredag. (Foto: AP)

To civile og en betjent blev dræbt fredag aften efter et fem timer langt skuddrama ved en abortklinik i Colorado Springs, USA.

Ni andre blev såret under det timelange drama, hvor en mand stormede abortklinikken omkring middagstid og efterfølgende kom i skudkamp med politiet.

Til sidst overgav den 57-årige Robert Dear sig og er efterfølgende blevet sigtet for trippeldrab. Motivet til forbrydelsen kendes endnu ikke.

57-årige Robert Dear er blevet sigtet for trippedrabet. (Foto: Politifoto)
57-årige Robert Dear er blevet sigtet for trippedrabet. (Foto: Politifoto)

61-årige Ozy Lizano var på stedet, da den formodede gerningsmand stormede klinikken.

Han beskriver over for det amerikanske medie NBC News, hvordan han pludselige stod ansigt til ansigt med den formodede gerningsmand.

Ozy Lizano var netop kørt ind på klinikkens parkeringsplads og ventede foran hoveddøren, da han chokeret kunne se til, at projektilerne fløj ind igennem stedets entre.

- Jeg gik totalt i panik. Jeg prøvede at komme ud af min bil og løbe fra stedet. Så tænkte jeg mig om, og gik tilbage ind i min bil, startede den og satte den i bakgear, siger han stærkt chokeret dagen derpå.

(Video: Ritzau)

Kunne se det i hans øjne
Geværmanden så i dette øjeblik den 61-årige mand.

- Han så mig direkte i øjnene og sigtede mod mit hoved. Jeg kunne i hans øjne, at han ville skyde mig, siger Ozy Lizano. 

Vidnet fortæller, at de så hinanden i øjnene i 10 sekunder, og så blev der åbnet ild.

- Der kom skud gennem ruden, og jeg begyndte at bløde. Han kunne have gjort arbejdet færdigt og dræbt mig der. Der var kun to sekunder mellem hvert skud, siger Ozy Lizano.

På dette tidspunkt vidste han ikke, hvor blødningerne kom fra. Det lykkedes ham at undslippe fra stedet og søge hjælp ved et nærliggende supermarked.

(Foto: AP) Krimi Mand dræber tre på abortklinik i USA og overgiver sig

Her fandt han ud, at han var sluppet med flænger forårsaget af det splintrede glas.

Sætter dybe spor
Dagen derpå er det dog heller ikke hans egne skader, der har sat de dybeste spor hos ham.

- Det, der går mig mest på, er, hvad alle de mennesker i klinikken, har skulle gå igennem. Jeg kan slet ikke forestille mig hvor rædselsfuldt, det har været, siger Ozy Lizano.

Politiet var i ildkamp med geværmanden i  fem timer. (Foto: AP)
Politiet var i ildkamp med geværmanden i fem timer. (Foto: AP)

Et andet vidne, fortæller til Today, at hun sammen med flere andre patienter barrikaderede sig i klinikken under skuddramaet.

- Vi tog et bor og satte det op ad døren. Vi sad der og ventede i fem timer, siger Kentanya Craion.

Tre personer mistede livet fredag. Blandt dem er den 44-årige betjent Garrett Swasey, der hyldes for sin heltemodige indsats.

De to andres identitet kendes endnu ikke.

Den amerikanske præsident Barack Obama blev fredag orienteret om skyderiet. Lørdag udsendte han en officiel meddelelse, hvor han var særdeles klar i mælet.

Barack Obama vil gøre op med de mange skudepisoder i USA (Foto: AP) Politik Obama efter abortskyderi: Nok er nok

- Vi er nødt til at gøre noget ved den nemme adgang til skydevåben for folk, som ikke har nogen grund til at have dem. Punktum. Nok er nok, siger Obama i en officiel meddelelse ifølge Reuters.