Sådan bliver de falske danske mønter lavet

Falske mønter slides kunstigt for at sløre den dårlige kvalitet

En ægte og en falsk 20´er. Den falske stammer fra den serbiske møntfabrik, der blev afsløret i 2005. Farven på metallet på den falske mønt afveg en smule og enkelte bogstaver i teksten 'Margrethe II Danmarks Dronning' var ikke præget helt skarpt.
En ægte og en falsk 20´er. Den falske stammer fra den serbiske møntfabrik, der blev afsløret i 2005. Farven på metallet på den falske mønt afveg en smule og enkelte bogstaver i teksten 'Margrethe II Danmarks Dronning' var ikke præget helt skarpt.
Følg Krimi

De mange falske mønter, der det seneste halve år er opsnappet i København, er langt fra den kvalitet, som Den Kgl. Mønts prægemaskiner spytter ud.

De falske mønter ser generelt 'slidte' ud, men vægt og størrelse er ret præcise, så mønterne accepteres uden videre i bankernes automatiske mønt-tællere, der hovedsageligt er brugt til at veksle de falske mønter.

Politiet har siden april fundet falske 2, 5, 10 og 20 kroners mønter, men langt de fleste falske mønter er 20´ere.

De falske mønter fremstilles i maskiner med matricer, der er formet efter en ægte dansk mønt.

Buler, huller og knaster
Matricerne bruges derefter til at præge de falske mønter, men i processen går de finere detaljer tabt i de falske mønter.

Bogstaver kan være skæve og de falske mønter har ofte buler, huller og knaster på kanten.

Alligevel er det lykkedes for flere af de seks sigtede i fem afslørede falskmøntersager at veksle de falske mønter.

Politiets teori: Falske danske mønter fremstilles i Kina

Senest i tirsdags, hvor en 47-årig litauer fik vekslet 15.010 kr. i to banker i København, før det gik galt i den tredje bank, Sydbank på Kongens Nytorv.

Her opdagede vågent personale falske 10 og 20 krone mønter for 7410 kr., som litaueren kørte igennem mønttælleren.

Han havde yderligere falske mønter for 19.920 kr.

Falske mønter i omløb
Politiet har mistanke om, at de falske mønter fremstilles i Kina, men beviserne mangler.

- Men de er i hvert fald lavet udenfor Danmark, formentlig i Asien, siger vicepolitiinspektør Tommy Keil, afdelingen for økonomisk kriminalitet.

Politiet véd, at det i en række tilfælde er lykkedes falskmønterne at få vekslet de falske mønter og formoder derfor, at der stadig kan være falske mønter i omløb.

Anklager Stefan Møller Jørgensen har ført sagerne mod en koreaner og en kineser, der hver er idømt halvandet års fængsel for at have vekslet og forsøgt at veksle falske danske mønter.

- De matricer, der bliver brugt til at fremstille de falske mønter, er aldrig så gode som dem Den Kgl. Mønt bruger. Vi tror, at de falske mønter bliver udsat for mekanisk og kemisk slid for at sløre, at kvaliteten ikke er så god. Alle de falske mønter har et påfaldende slid, siger Stefan Møller Jørgensen.

Ofte lidt for tunge
Anklageren forklarer, at de falske mønter jævnligt er for tunge i forhold til de ægte, men vægten er alligevel så tæt på, at de bliver accepteret i automaterne.

Når bankerne modtager store portioner slidte mønter, bliver de oftest kørt til Nationalbanken, som smelter dem om.

Indtil 2011 kørte bankerne mønterne direkte til Den Kgl. Mønt, men procedurerne blev strammet netop for at forhindre, at falske mønter blev indløst. Siden dengang er det kun Nationalbanken, der kan indløse mønterne. Teoretisk kan falske mønter derfor være blevet skrottet hos Nationalbanken.

En 31-årig kinesisk juvelér, der 27. november fik halvandet års fængsel, hævder, at han købte mønterne efter at have sat en annonce på internettet. Han mente, at mønterne var ægte og kom fra skrot som biler og køleskabe, der kom til Kina fra Danmark.

Politiet advarer mod falske mønter: Sådan kan du genkende dem

Politiet har afprøvet kineserens forklaring, der blev forkastet af Københavns Byret. En skrot-operatør, der sender skrot fra Danmark til Kina, er 99 procent sikker på, at ingen tabte mønter kan slippe blot nogenlunde uskadt med skrottet til Kina, fordi skrottet inden udskibningen bliver findelt ligesom en makulator snitter papir.

Politiet har afprøvet, om mønter kunne slippe helskindet gennem skrot-processen, men de var helt ødelagt.

Afslørede møntfabrik i Serbien
I juni 2005 afslørede dansk og serbisk politi i en fælles operation en mønt-fabrik med en tre ton tung Heilbom prægemaskine, der var sat op i et hus i byen Palilula udenfor Beograd.

Tre sæt matricer og stempler var klar, og kunne ifølge politiet hver bruges til fremstilling af mindst en halv million falske danske 20 krone mønter, samlet 1,5 million mønter til en værdi på 30 millioner kr.

De første prøver blev præget i Serbien og sendt til Danmark og afprøvet i blandt andet en billetautomat på Enghave Station.

Falskmønter-banden nåede kun at fremstille 70-100 prøvemønter af rigtig god kvalitet, før politiet slog til. Bagmændene i Danmark fik problemer med at finansiere den store operation, som de kun fik skaffet 187.000 kr. til.

Banden blev tæt overvåget af politiet i Danmark og Serbien med skygninger og aflytninger, men da bagmanden i Serbien skaffede sig falske papirer og måske gjorde sig klar til at flygte, måtte politiet slå til.

Planen var ellers at vente til de mange falske mønter var nået til Danmark.

Tre mænd blev stillet for en domstol i Serbien, mens bandens tre danske aktører, herboende serbere, fik domme på fem, tre og tre års fængsel. De blev fundet skyldige i forsøget på at fremstille henholdsvis en halv million mønter og 75.000 mønter.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind