Annonce:
Annonce:

Sådan er reglerne: Må Peter Madsen lyve i retten?

I dansk retspleje må en tiltalt - modsat vidner - lyve lige så meget, som han eller hun vil

Annonce:
Følg Krimi

Når Peter Madsen igen tager plads i midten af retssal 60 og skal fortsætte sin forklaring 21. marts, så er han ifølge dansk retspleje ikke forpligtet til at fortælle retten sandheden.

Det forklarer advokat Mette Grith Stage, der selv har været forsvarer i en række store kriminalsager.

- I dansk retspleje må en tiltalt lyve lige så meget, som han vil. Helt modsat vidnerne, der skal forklare sandheden. Og hvis man kan bevise, at vidner ikke har gjort det, så kan de selv få en sag på halsen, siger advokaten og giver dermed svar til de mange læsere, som spurgte ind til reglerne for en tiltalt i retten under Ekstra Bladets live-dækning af første retsdag. 

Annonce:

Satte spørgsmålstegn ved troværdighed
Ved det første retsmøde mod Peter Madsen i sagen om drabet på den svenske journalist Kim Wall, satte anklager Jakob Buch-Jepsen flere gange spørgsmålstegn ved Peter Madsens forklaring. Ikke mindst fordi Peter Madsen flere gange i sagen har ændret sin udlæging af hændelsesforløbet på UC3 Nautilus, da Kim Wall Mistede livet.

Først dokumenterede anklageren i sin forelæggelse, at Peter Madsen ifølge retslægerådet er en patologisk løgner, og under afhøringen af den 47-årige drabstiltalte opfinder kunne anklageren heller ikke holde sin egen holdning tilbage.

- Vil du ikke bare sige til, hvis der er noget af det, jeg siger, som du ikke stoler på?, lød det fra Peter Madsen, hvortil anklageren prompte svarede tilbage:

- Jamen, der er ikke ret meget af det, du siger, jeg tror på.

Ubådssagen overblik: Dagens retsmøde på to minutter

Tarveligt argument
Ifølge Mette Grith Stage er det dog set fra en forsvarsadvokats perspektiv et tveægget sværd, at en tiltalt ikke behøver at fortælle sandheden.

Annonce:

- En anklager siger ofte i sin procedure 'I modsætning til alle vidnerne, så må tiltalte gerne lyve'. Underforstået at så gør han det nok også. Det er jo lidt tarveligt, fordi en tiltalt ikke har muligheden for at sige ' jeg vil gerne frasige mig retten til ikke at fortælle sandheden', siger Mette Grith Stage. 

- Så det er ikke helt reelt at bruge det her mod en titalt.

- Helt fundamentalt, så må tiltalte jo lyve, fordi man ikke kan kræve af en tiltalt, at han eller hun skal sidde og angive sig selv, siger forsvarsadvokaten, som støttes op af Lektor og ph.d. i jura på Københavns Universitet Trine Baumbach.

Menneskeligt at lyve om skyld
Hun udtaler sig ikke om den konkrete straffesag mod Peter Madsen, men understreger i i generelle vendinger, at man i dansk retspleje har et såkaldt 'selvinkrimineringsforbud', der betyder, at en tiltalt ikke kan blive pålagt at udtale sig, så vedkommende inkriminerer sig selv.

Annonce:

- For det andet - og det er i virkeligheden meget mere pragmatisk - så ved vi, at folk lyver. Det er selvfølgelig ikke alle, der gør det, men vi ved, at det er menneskeligt at lyve om sin egen skyld, og mange - måske endda alle - har jo en tendens til at fortolke det, vi har gjort i et mere gunstigt lys, end handlingen fortjener.

Peter Madsen er tiltalt for at have planlagt og udført drabet på Kim Wall på ukendt måde, men muligt ved kvælning eller halsoverskæring. Derudover er han tiltalt for andet seksuelt forhold end samleje af særligt farlig karakter og partering, foruden at have forårsaget nærliggende fare for andres liv og helbred ved at sejle så uforsvarligt, at ubåden Nautilus flere gange var tæt på at kollidere med andre skibe.

Peter Madsen erkender parteringen af den svenske journalist, men nægter sig skyldig i alle andre anklager.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: