Sådan fangede familien Stenholt bulgarske tasketyve

Far, mor og børn på tyve-jagt: Fangede bulgarske tyve for politiet

- I var ekstraordinært opmærksomme og handlede langt ud over, hvad man kan forvente og på helt eget initiativ. Jeres observationer var af helt afgørende betydning for sagens opklaring.

Sådan sagde politidirektør Jens-Christian Bülow til den nordjyske familie Stenholt, som forleden tog turen fra Nordjylland til en dusøroverrækkelse hos Nordsjællands Politi i Helsingør, skriver Lokalavisen.

Karsten Stenholt
Karsten Stenholt

Sådan fangede vi tyvene: De udbrød: - Türki, türki, türki,

Ekstra Bladet har talt med Karsten Stenholt, som her fortæller om fangsten af de bulgarske tasketyve.

-Vi var ferie på ferie på det skønne Hillerød Camping, da vi gik en tur op til Hillerød Centeret. Oppe foran centeret møder vi en ung mor til to – et af børnene var i en klapvogn. Hun spurgte, om vi havde set hendes taske, som et par unge kvinder havde stjålet fra klapvognen uden, at hun havde nået at få fat i dem, fortæller han.

- Centervagten kom så ud. Han viste os på sin mobiltelefon et billede af to piger. Billedet havde han fra centerets tv-overvågning. Vagten fortalte os, at tyve som disse plejer at gå ned til S-tog-stationen for at tage et tog ind til København.

- Så sagde jeg til familien: Det bliver ikke til en tur i Hillerød Centeret lige nu. Vi tog den mest sandsynlige rute til stationen – en lille sti. Vi gik i rask tempo, og da vi kom et stykke ned af stien, observerede min datter to unge kvinder gå omkring et hjørne. Så sagde jeg: Nu er det fra rask trav og i galop. Min kone havde vores harmløse Shetland Sheepdog med i snor. Vi fik de to kvinder indhentet og slog ring omkring dem, fortæller Karsten Stenholt.

- Jeg konfronterede dem, mens familien holdt sig lidt i baggrunden. Jeg gjorde det klart, at de skulle følge med tilbage til storcenteret, fordi de var blevet optaget på tv, mens de stjal en taske. De hylede op om, at de ikke forstod noget som helst. De udbrød: - türki, türki, türki, og lod som om, de hverken forstod engelsk eller tysk.

- De begyndte at stå og knævre på et fremmedsprog i mobiltelefoner. Man frygtede et øjeblik at nogen ville komme dem til undsætning. En af de unge kvinder forsøgte at gå væk, men min datters kæreste stillede sig i vejen. Så ringede jeg til 112, som lynhurtigt stilede mig igennem til den vagthavende som i løbet af et minut sendte to patruljevogne til stedet. Jeg aftalte med betjentene, at vi ville søge efter tasken. Det lykkedes at finde den.  Den indeholdt alt - med undtagelse af kontanter og en mobiltelefon.

- Efterfølgende mødtes alle – vagten, moren og politiet oppe foran storcenteret. Vi blev afhørt og vi fik en hyggelig snak med moren og børnene, som blev hentet af sin mand.

I sommerferien havde familien på fire været også været i Nordsjælland - på Hillerød Camping.

En dag spadserede de ind mod et shoppingcenter, hvor de blev mødt af en kvinde, som spurgte, om de tilfældigvis havde set to kvinder, som kort forinden havde stjålet hendes taske.

Det havde de ikke, men centervagten kom ud og viste familien et overvågningsbillede af de to formodede gerningskvinder.

Familien, som havde masser af tid - det var jo ferie - var straks besluttet på, at de ville hjælpe med at lede finde tyvene.

- Vi bestemte os for at gå mod stationen i håb om, at de to kvinder var på vej mod S-toget. Min datter var ivrig efter at løbe i forvejen, og pludselig råbte hun tilbage til os, at hun kunne se to kvinder, som til forveksling lignede de to tyve. Så fik vi fart på. Det lykkedes os at få indhentet dem i et lyskryds, og der slog vi en ring rundt om dem, fortæller Karsten Stenholt til Lokalavisen.

Familien krævede at de to kvinder, som viste sig at være fra Bulgarien - skulle gå med tilbage til centeret, men kvinderne slog ud med armene og lod dem forstå, at de ikke forstod, hvad der blev sagt.

Men familien holdt kvinderne i skak, og ringede Karsten til politiet, og kort efter ankom en patruljevogn, der var lige i nærheden, og tog dem med. De fik en bødestraf.

På vej tilbage mod campingpladsen søgte familien Stenholt efter den stjålne taske. Det lykkedes dem at finde den i et buskads på Banestien.

- Vi fik alle fem hver 2.000 kroner i dusør foruden et diplom samt en særlig kuglepen, som politiet sjældent udleverer, siger Karsten Stenholt til Ekstra Bladet.