Annonce:
Annonce:

Sådan overlevede lystsejler 17 timer i vandet

Flere gange så 47-årig lystsejler helikopterne over sig, mens han lå i 15 grader koldt vand, men først efter 17 timer blev han fundet. Overlevelses-instinktet holdt ham mirakuløst i live

Redningshelikoptere ledte uden held efter lystsejleren. Omkring klokken 04.00 natten til onsdag blev eftersøgningen indstillet. (Tv: Per Rasmussen)
Annonce:
Følg Krimi

Det strider mod alle odds, at en 47-årig lystssejler fra Vordingborg overlevede 17 timer i vandet ved Vejrø, hvor han onsdag morgen ved et tilfælde blev fundet af et lystsejlerpar.

Det fortæller Arne Holdensen, som er politikommissær hos lokalpolitiet i Vordingborg. Det var ham, der onsdag eftermiddag fik den 47-åriges egen forklaring på miraklet, efter han var blevet fløjet til Odense Universitetshospital - nedkølet og forkommen, men i god behold.

- Jeg ved ikke, hvordan det er lykkedes ham at overleve så længe. Jeg er ganske imponeret, siger Arne Holdensen til Ekstra Bladet og fortæller:

- Han har forklaret mig, at han overlever ved at have håbet - og ved hele tiden at klamre sig til sin redningsvest.

Kærestepar reddede savnet lystsejler: - Det er helt vildt surrealistisk

Annonce:

Den 47-årige mand har forklaret til politiet, at han ikke vidste præcis, hvor han befandt sig, da han faldt over bord, men han skønnede at være 5-8 kilometer fra den lille ø Vejrø.

- Han vælger at svømme den modsatte vej, fordi han fornemmer, at der er bedre chance for at ramme ind i nogle andre lystsejlere den vej. På et tidspunkt forsøger han også at komme op på en bøje, men da der er søgang, og bøjen er fyldt med skarpe skaller og muslinger, må han opgive at komme op. Han er iført en oppustelig redningsvest og er bange for, at den går i stykker - så han svømmer videre, siger Arne Holdensen.

Flere gange ser den 47-årige redningshelikopteren over sig - og en enkelt gang mener han tilmed, at den lyser direkte ned på ham. Men bølgerne er for høje til, at de kan se ham på det åbne hav.

Lystsejler slår alle odds efter 17 timer i vandet: - Det er exceptionelt

Annonce:

På et tidspunkt vender han om, så han har retning mod Vejrø igen. Han lader sig drive med strømmen og svømmer, så godt han kan, mens han med sin fløjte forsøger at fange opmærksomheden hos en båd, der sejler forbi godt 10 meter bag ham.

- Men de kan formentlig ikke høre det i vinden. Og før han når at reagere yderligere, er båden væk igen, fortæller Arne Holdensen.

Først 17 timer senere bliver han fundet - tæt ved Vejrø af et kærestepar, der var på morgentur på deres båd. På det tidspunkt havde politiet og SOK, Søværnets Operative Kommando, opgivet at finde ham i live.

Derfor stoppede søværnet søgning efter sejler

- Det må være den menneskelige overlevelsesdrift, der har gjort, at han bliver fundet i live, siger politikommissæren, som ikke har konkrete oplysninger om, hvad den 47-årige mand var iført, udover at han havde en t-shirt på, og at der derudover ikke var tale om 'overlevelsestøj'. Og det gør bedriften endnu større.

Annonce:

'Den normale indre kropstemperatur er 37 grader. Rystelser og kuldefornemmelse indtræder ved cirka 35 grader. Åndsevner påvirkes ved omtrent 34,5 grader. Tab af bevidsthed ved 30 grader. Døden indtræffer ved cirka 26 grader. Der kan dog være betragtelige udsving fra person til person,' står det beskrevet på Forsvarets hjemmeside.

- Ved en normal påklædning vil han typisk have omkring 10 timer, forklarede vagtholdlederen ved Redningscentralen Jan Nielsen i går til Ekstra Bladet.

Hør kæresteparret Randi og Per forklare, hvordan de reddede den 47-årige lystsejler i land.

Oplevelsen ville formentlig skræmme de fleste fra nogensinde at bevæge sig ud på en båd igen - men ikke umiddelbart den 47-årige mand, fortæller Arne Holdensen.

- Nej, det lød det ikke til. Han har sejlet på den båd i 20 år, men vil fremover sørge for at have en redningsvest med nødblus i samt en såkaldt 'mand over bord'-line på, forklarer politikommissæren, som også selv har et råd til lystsejlerne:

- Hav mobiltelefonen på dig i en sikker pose. Hvis det er for koldt, kan man ikke bruge den, men her om sommeren kan det sagtens lade sig gøre at lave et opkald.

Annonce:

Den 47-årige lystsejler er blevet udskrevet fra hospitalet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: