Sådan skal Lisa afsone drabs-dommen

Lisa Borch har anket til frifindelse, men sådan skal hun afsone dommen, hvis de ni års fængsel bliver stadfæstet

Lisa Borch kan se frem til at blive prøveløsladt, når hun er 21 år gammel. (privatfoto)
Lisa Borch kan se frem til at blive prøveløsladt, når hun er 21 år gammel. (privatfoto)

16-årige Lisa Borch kan se frem til flere års afsoning i et lukket statsfængsel, hvis Vestre Landsret ellers stadfæster dommen på ni års fængsel fra retten i Hjørring for knivdrabet på hendes 40-årige mor Tine Rømer.

Dømte unge under 18 år afsoner som hovedregel ikke i et fængsel, men i en lukket eller åben ungdomsinstitution, der drives af Regionerne.

Men hvis hensynet til retshåndhævelsen taler imod afsoning på en institution, så kan den unge anbringes i et fængsel eller arresthus.

Kriminalitetens grovhed og den dømtes farlighed er afgørende for, om en mindreårig indsættes i et rigtigt fængsel.

Det samme kan ske, hvis den dømte optræder voldeligt eller truende overfor personalet eller flygter fra institutionen.

Særlige afdelinger for unge
Kun tre af landets fængsler har særlige 'unge-afdelinger', hvor unge mellem 15 og 17 år kan afsone deres domme uden at komme i kontakt med voksne kriminelle.

Det er statsfængslerne i Jyderup og Ringe samt Vestre Fængsel i København, der har særlige afdelinger for unge kriminelle. Her er de isoleret fra voksne indsatte, og de er kun sammen med andre indsatte i samme aldersgruppe 15 til 17 år.

Når en dømt under afsoningen fylder 18 år, vil han eller hun blive flyttet fra en ungdomsinstitution under regionen og til Kriminalforsorgens regi.

Dømte unge prøveløslades efter de normale regler. Prøveløsladelsen sker derfor normalt efter afsoning af to-tredje dele af straffen.

Løslades når hun er 21 år
Hvis Lisa Borch får stadfæstet de ni års fængsel, skal hun altså kun afsone de seks år, før hun bliver prøveløsladt.

Fra straffen skal trækkes tiden i varetægtsfængsel, og da hun har siddet varetægtsfængslet i knapt et år nu, betyder det, at Lisa Borch vil blive prøveløsladt, når hun er 21 år.

Det betyder, at den drabs-dømte teenager i givet fald kan se frem til at afsone i et fængsel i hvert fald fra hun fylder 18 år og tre år frem til prøveløsladelsen. Måske længere - hvis hun ikke opfylder betingelserne for at sidde på en ungdomsinstitution frem til hun fylder 18 år.

Men alt dette afgøres først af Regionen og Kriminalforsorgen, når og hvis drabs-dommen bliver stadfæstet efter endelig dom i landsretten.

Kvissel-mordet: 16-årige Lisa fik rekord-straf for en teenager

- Der sidder ikke ret mange unge og afsoner i fængslerne. Det er i gennemsnit færre end 10 unge under 18 år. Som udgangspunkt afsoner de i surrogat på institutioner under regionernes ansvar, siger pressemedarbejder Sabrina Ejstrup Vig fra Kriminalforsorgen.

Sådan sagde en lettet enkemand Jens Holtegaard om dommen.
Sådan sagde en lettet enkemand Jens Holtegaard om dommen.

Kun otte unge i fængsel
I det første halvår af 2015 viser Kriminalforsorgens statistik, at der i gennemsnit sad 8,5 unge i alderen 15 - 17 år i fængslerne. Langt de fleste, nemlig 5,6, var 17-årige.

En undersøgelse fra Kriminalforsorgen viser, at i en to-års periode fra 1. november 2012 til 31. oktober 2014, var der 60 forskellige unge under 18 år, der afsonede ubetingede fængselsstraffe i Kriminalforsorgens fængsler eller arresthuse.

Lisas stedfar: Hun elsker at tale om IS og deres brutale adfærd

To af unge blev placeret mere end en gang i et fængsel under samme afsoningsforløb, og fire af de unge afsonede flere domme i løbet af de to år.

Den erfarne forsvarsadvokat Kåre Pihlmann har haft en række sager, hvor unge under 18 år har afsonet fængselsstraffe, dog har han kun haft en enkelt drabssag, Jon Patorra-drabet, hvor gerningsmanden i Højesteret fik otte års fængsel. Han var 16 år på gerningstidspunktet.

- Det er min erfaring, at en del af de dømte unge anbringes i de særlige afsnit i fængslerne, hvor de bliver skærmet mod andre indsatte. De må jo ikke være sammen med voksne under afsoningen, siger Kåre Pihlmann.

De fleste unge afsonere sidder dog på ungdomsinstitutioner indtil de fylder 18 år. Derefter overtager Kriminalforsorgen de dømte og bestemmer, hvor de skal afsone.

Efter Kvissel-dom: Jeg har ondt af dem