Sådan undgår du trick-tyven

Politiet advarer, at især ældre mennesker risikerer at blive offer for trick-tyveri

En ældre mand udsættes for et tricktyveri. Især ældre mennesker er i farezonen, når de usle tyveknægte er på spil.
En ældre mand udsættes for et tricktyveri. Især ældre mennesker er i farezonen, når de usle tyveknægte er på spil.

Tricktyve udviser stor opfindsomhed, når det gælder om at finde på nye metoder til at franarre folk deres penge.

Mens metoderne skifter, er tyvenes yndlingsofre altid de samme: Ældre og handicappede medborgere, oplyser politiet.

- Tricktyvene vælger de lette ofre, og ældre medborgere er måske ofte lidt flinkere end os andre, siger pressechef ved Nordsjællands Politi, Henrik Suhr, til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at folk både kan støde på tricktyve i byen og hjemme. Især i hjemmet gælder det om at udvise forsigtighed.

- Lad være med at lukke nogen ind og bed om at se legitimation, hvis de siger, at de kommer fra kommunen. Man skal være skeptisk og tænke sig om, advarer han.

Tricktyvene er også på spil i supermarkedet, hvor de forsøger at aflure kundernes pinkode ved kassen.

For nyligt fik en række borgere i Søborg, Ballerup og Hvidovre lænset bankkontoen for et samlet beløb på over 100.000 kroner på denne måde, oplyser Københavns Vestegnens Politi.

Pressechef ved Nordsjællands Politi, Henrik Suhr, siger, at det gælder om at beskytte koden, når man betaler ved kassen.

- Man skal altid holde hånden over kortet, så ingen kan se, hvad man trykker. For hvis de aflæser pinkoden, prøver de bagefter at stjæle kortet på alle mulige måder, forklarer han.

(Foto: Linda Johansen)
(Foto: Linda Johansen)
 

Det er især østeuropæere, der står for en større del af tricktyverierne. Tyvene kommer typisk til landet for at stjæle så meget som muligt på så kort tid som muligt.

Det var tilfældet i sagen om tre rumænere, der i sidste uge tilstod en række tricktyverier ved retten i Kolding.

I perioden fra marts til september stjal to mænd og en kvinde i alt 400.000 kroner ved at gå målrettet efter ældre damer.

Og fremgangsmåden var klassisk: Først aflurede de koderne ved kassen eller ved en hæveautomat for derefter at stjæle dankortene i en afledningsmanøvre, hvor der blev spurgt om vej til et sygehus eller motorvejen.

7 TRICK

Hjemmehjælper-tricket:

Det ringer på din dør, og en person udgiver sig for at være hjemmehjælper. Mens du er distraheret af den falske hjemmehjælper, smutter en medgerningsmand ind og snupper din taske, smykker, og hvad personen ellers kan få fingre i.

Betalings-tricket:

Mens du betaler ved kassen i et supermarked, bliver koden til dit dankort afluret. Efterfølgende bliver din pung stjålet, da medgerningsmænd distraherer dig uden for supermarkedet. Dermed har tyvene både dankort og kode.

Håndværker-tricket:

Det ringer på døren, og en person udgiver sig for at være håndværker. Han fortæller, at der har været en vandskade i bygningen og derfor skal tjekke, om det er gået ud over din lejlighed. Mens han afleder opmærksomheden, snupper en medgerningsmand værdier fra dit hjem.

Blomster-tricket:

Det ringer på døren, og udenfor står en person med en buket blomster til dig. Personen insisterer på at bære buketten ud i køkkenet, så den straks kan blive sat i vand. Mens du er distraheret i køkkenet, stjæler en medgerningsmand fra dit hjem.

Vejkort-tricket:

En person spørger om vej og fremviser et landkort. Når du har vist vej, vil personen give dig et kram eller forære dig et guldsmykke. Det kan dog være et skuespil for at tage dine fingerringe af eller sætte en falsk guldkæde om halsen på dig, mens din egen guldkæde bliver åbnet og stjålet.

Dankort-tricket:

Mens du hæver penge i en automat, prikker en mand dig på skulderen og viser dig, at du har tabt en pengeseddel. Forinden har han afluret din pinkode, og mens du får afledt din opmærksomhed, bliver dit dankort ombyttet med et andet dankort.

Dæk-tricket:

En venlig person gør dig opmærksom på, at din bil er punkteret. Personen tilbyder at skifte hjulet. Det eneste, personen skal have til gengæld, er et kys på kinden. Det viser sig dog efterfølgende, at din pung er forsvundet fra din taske.

Kilde: Nordsjællands Politi