Sandberg tager endnu en tur bag tremmer

Får 1700 kroner om dagen i to måneder for at afsone reststraf. Pengene skal gå til en rejse med sønnen

Brian Sandberg får 103.000 kroner af staten, hvis han tager en tur på to måneder bag tremmer. Han har ikke råd til at lade være, siger han til Ekstra Bladet 
(Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)
Brian Sandberg får 103.000 kroner af staten, hvis han tager en tur på to måneder bag tremmer. Han har ikke råd til at lade være, siger han til Ekstra Bladet (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan)

- Fristen udløber mandag, men jeg har besluttet mig. Jeg går ind og sidder.

Rockeren Brian Sandberg betror Ekstra Bladet, at han - mere eller mindre frivilligt - tjekker ind på Hotel Gitterly for at afsone to måneders fængsel.

Med opholdet følger dog en vis form for belønning: 103.000 kroner - skattefrit - betalt af den danske stat.

Pengene gives som erstatning for to måneders uberettiget varetægtsfængsling, som Sandberg for knap to uger siden blev tilkendt.

Brian Sandberg får 103.000 kroner af staten, hvis han tager en tur på to måneder bag tremmer. 
(Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan) Krimi Brian Sandberg vinder erstatningssag mod staten

Mangler to måneders fængsel
Betingelsen for at få pengene er dog, at rockeren, som blandt andet er kendt for at have skiftet klub fra Hells Angels til Bandidos, afsoner to måneders restfængsel fra en tidligere dom.

I forbindelse med den såkaldte store rockersag var han varetægtsfængslet i over to år og seks måneder, tiltalt for to drabsforsøg og for at beordre et kølleoverfald.

Drabsforsøgene blev Sandberg frikendt for, og dommen for kølleoverfaldet gav ham en straf på to år og fire måneder. Dermed havde han været varetægtsfængslet to måneder længere, end han skulle.

Da rockeren havde en dom på to måneders fængsel for kokainbesiddelse i bagagen forsøgte han igennem sin forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen at få staten til modregne med de to måneder, som han havde afsonet for meget.

Vil rejse med sin søn
Det ville retten dog ikke gå med til, og Sandberg søgte erstatning. Med rettens afgørelse af erstatningsspørgsmålet, var det nu alligevel muligt at modregne de to straffe. Men Brian Sandberg vælger pengene, så nu må han også tage straffen.

- Men hvis han vil, kan han vælge at lade være med at modregne og i stedet modtage erstatningen og afsone de to måneder for den tidligere dom, forklarer Michael Juul Eriksen til Ekstra Bladet om den spegede sag.

Den hårdkogte kriminelle, som sammenlagt har tilbragt ni år af sit liv i fængsel, betegner forløbet i retssystemet som en farce:

- Det er et kraftigt signal at sende systemet, som er vildt nørklet skruet sammen. Det har været ligesom at svømme i dej, siger 48-årige Sandberg, som har talt med sin familie om sin beslutning.

- Alle bakker mig op i det. Det er skørt, men de forstår min beslutning. Jeg tager gerne 60 dage for 103.000 kroner skattefrit. Andet kan ikke betale sig for mig. Det er jo 1700 kroner udbetalt skattefrit om dagen.

- Hvad skal du bruge pengene til?

- Jeg skal i hvert fald ud at rejse med min søn. Vi skal et rigtig luksuriøst sted hen, men det er ikke besluttet endnu, præcis hvor vi skal hen.

- Du kan vel ikke ligefrem lide at sidde i fængsel - hvad tænker du om dit næste ophold bag tremmer?

- Det er ren rutine og røvkedeligt. Men 60 dage er ingenting, siger Brian Sandberg, som tiføjer, at hans længste fængselsophold var på syv år, da han i 1991 blev dømt for narkohandel.

Fængsel for sidste gang
Nu kan Sandberg igen afvente en indkaldelse fra Kriminalforsorgen til næste afsoning. Men nu lover han, at det skal være sidste gang:

- Ja! Det kan jeg sige helt klart, lyder det.

Brian Sandberg har dog tidligere lovet mere, end han kunne holde. I november 2012 smed Brian Sandberg sin Hell's Angels-vest:

- Jeg er færdig med bandekrig, slog han dengang fast i et interview med Ekstra Bladet, hvor han begrundede sit exit med hensynet til sin dengang 13-årige søn.

- Det har haft mange omkostninger for ham, at jeg har siddet varetægtsfængslet, og med udsigten til livstidsfængsel måtte det stoppe. Han har desuden set på, at jeg er forsøgt skudt tre gange.

- Min søn betyder alt for mig. Jeg er forelsket i min søn, så det er hårdt at se sin søn trække i en forkert retning i skolen. Han har levet med HA, blod og krig, og det har været hårdt for ham. Det er også blevet for hårdt for mig. Nu må jeg prøve at være her for ham.

Allerede i december havde Sandberg dog tilsyneladende sine bekymringer, da han blev optaget som prøvemedlem i Bandidos.