Säpo: Tusindvis af voldelige islamister bor i Sverige

Tusindvis af voldelige islamister bor i Sverige i dag, lyder meldingen fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo. Det er en kraftig forøgelse på få år, skriver TT.

Følg Krimi

Den svenske efterretningstjeneste har netop kommet med en skræmmende melding om, at der er tusindvis af islamister klar til at udøve vold bor på den anden side af sundet.

Det skriver flere svenske medier - heriblandt Aftonbladet.

Samtidig vurderer Säpo, at stigningen af antallet har været eksplosiv de seneste år.

- Vi har aldrig set noget lignende tidligere, og vi er gået fra et par få hundrede til et tal over tusind, siger sikkerhedspolitichef i Säpo Anders Thornberg i et interview med TT og tilføjer, at situationen lige nu er historisk udfordrende.

Den nye medling omhandler både personer, som sympatiserer med ekstremistiske og voldeligt orienterede budskaber, og personer, der hjælper radikale, islamistgrupper med at rekruttere og indsamle penge.

- Koncentrationen er størst i Stockholm, Göteborg, Malmø og Örebro, oplyser Säpo.

Thornberg betoner, at det kun er et fåtal, som både har hensigt og formåen til at begå terrorangreb.

- Årsagen til, at de ekstremistiske miljøer er vokset så meget, beror først og fremmest på propagandaen fra Islamisk Stat. Krigen i Irak og Syrien har samlet islamistiske ekstremister på en måde, som man ikke har set tidligere, pointerer Thornberg og fortsætter:

- Tidligere havde vi forskellige miljøer. Vi havde radikaliserede fra Nordafrika, Mellemøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hinanden.

Den nye situation betyder også, at Säpo får meget store mængder af informationer. I år har der været omkring 6000 efterretninger hver måned. For fem år siden var gennemsnittet 2000 per måned.

Det betyder også, at indsatsen for at forhindre angreb kræver, at der tænkes i nye baner.

- Tidligere planlagde terrorister deres angreb over længere tid. De kunne bruge måneder på at skaffe sig viden, uddannelse og kontakter til de rigtige. I dag ser vi, at nogen får en idé og måske køber to knive eller lejer en lastbil og kører ind i en folkemængde, siger Säpo-chef Anders Thornberg.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby