SAS-pilot blev akut syg i luften

Måtte spændes fast i cockpittet, mens kaptajnen landede fly med 56 ombord sikkert i Billund

Der var 52 passagerer og fire besætningsmedlemmer ombord på OY-JZC, da den ene pilot blev akut syg. Foto:Wikimedia Commons
Der var 52 passagerer og fire besætningsmedlemmer ombord på OY-JZC, da den ene pilot blev akut syg. Foto:Wikimedia Commons

Undervejs fra København til Billund blev en 26-årig SAS-pilot akut syg, så han var ude af stand til at flyve.

Kaptajnen overtog straks flyvningen og indledte en nødprocedure, hvor han blandt andet spændte styrmanden fast i selerne, og trak hans sæde så langt tilbage, at han ikke kunne nå knapper eller håndtag i cockpittet og eventuelt forstyrre solo-flyvningen.

Et besætningsmedlem blev også tilkaldt for at holde øje med styrmandens situation.

Ifølge flyselskabernes procedurer er der tale om en nødsituation, hvis den ene af de to piloter på et fly bliver akut ude af stand til at flyve på grund af sygdom.

Derfor indberettes den slags episoder til Havarikommissionen for Civil Luftfart, der har undersøgt hændelsen, der klassificeres som 'alvorlig'. Den skete ved 22-tiden den 31. juli i år.

Havarikommissionen har netop udgivet en bulletin om episoden.

Flyet var et ATR72 200, OY-JZC, med 52 passagerer og fire besætningsmedlemmer ombord.

Fik fjernet blindtarmen
Det var besætningens femte og sidste flyvning den dag. Efter den fjerde flyvning fik den 26-årige styrmand ondt i maven, men efter et besøg på toilettet meldte han sig klar til at flyve sin femte tur.

Det var styrmanden, der fløj flyet, mens kaptajnen var 'passiv', og kort efter starten, hvor kabinetrykket blev sat, fik styrmanden igen ondt i maven.

Samtidigt skulle han flyve udenom et område med dårligt vejr, og da SAS-flyet var cirka 18 kilometer øst for Samsø blev styrmanden tiltagende dårlig og overlod styringen til kaptajnen.

Den 26-årige pilot blev meget svag, fik koldsved og stærke mavesmerter, så han hverken mentalt eller fysisk kunne flyve. Kaptajnen, 46, fortsatte flyvningen mod Billund og bad om, at der holdt ambulance og læge klar ved landingen.

Piloten blev kørt på sygehuset, hvor det viste sig, at han havde akut blindtarmsbetændelse. Han blev opereret, fik fjernet blindtarmen og blev udskrevet efter to dage. Han er nu tilbage på jobbet.