Sex, vold og stoffer: Yahya Hassans vej fra berømt til berygtet

Fra den hårde opvækst i ghettoen til digter med en lovende fremtid, politiker og debattør - og herfra videre hele vejen til arresten i Aarhus. Fra berømt til berygtet på et splitsekund; her er hele fortællingen om 20-årige Yahya Hassan

Udviklingen i Yahya Hassans liv afspejles meget godt i hans tøj. Første billede tilbage i starten af 2015 - det næste i 2016. (Fotos: Ernst van Norde og Joachim Ladefoged)
Udviklingen i Yahya Hassans liv afspejles meget godt i hans tøj. Første billede tilbage i starten af 2015 - det næste i 2016. (Fotos: Ernst van Norde og Joachim Ladefoged)

’Den kun 18-årige nydansker Yahya Hassan kan skrive, så den danske anmelderstand får kuldegysninger.’

Ordene her faldt i Politiken tilbage i 2013 og var nogle blandt en nærmest uendelig række lovprisende ord, de danske anmeldere havde om Yahya Hassans debutdigtsamling med samme navn.

En digtsamling, der hudløst ærligt fortalte om digterens hårde opvækst og livserfaringer – beskrevet på en måde, så det ’løber koldt ned af ryggen’, skrev Ekstra Bladets anmelder Jacob Ørsted. Om en barndom med en voldelig far i Aarhus-ghettoen Gellerup, en ungdom som tyv og voldsmand og hvordan det hele i sidste ende ledte til noget godt: Optagelse på Forfatterskolen og en udgivelse på Gyldendal.

Yahya Hassan virkede som en skæbne, der mod alle odds kom på ret køl og fandt den hylde, hvor han passede ind. Men siden den anmelderroste udgivelse i oktober 2013, er der ikke meget, der er gået den rigtige vej for den i dag 20-årige forfatter.

Vold, stoffer og forbudt sex er blot en brøkdel af det, Yahya Hassan har fået på cv’et – i særdeleshed i løbet af det seneste halve år. Farvel til PET-vagterne, et hæsblæsende og hurtigt overstået forhold til politik, voldsdomme og skandalekørsel er noget andet.

Og senest er han så blevet fængslet i fire uger – sigtet for grov vold, efter at han ifølge politiet skød en 17-årig dreng i foden under et skænderi, som blev optaget på video.

- Jeg blev skudt af Yahya Hassan

Havde forhold til 23 år ældre kvinde
Skandalerne begynder ikke længe efter, at Yahya Hassan er blevet landskendt med sine hårde og ærlige ord i sin digtsamling, der bærer den unge poets navn. I første omgang er det dog ikke digteren selv, der laver balladen, men derimod folk, som mener, han træder over stregen med sine ord.

En måneds tid efter digt-udgivelsen bliver den dengang 18-årige dansk-palæstinenser overfaldet på Hovedbanegården i København og får flere slag i ansigtet og på kroppen af unge mænd, der beskylder ham for at være vantro. Yahya Hassan får herefter PET-vagter.

Herefter er der forholdsvist stille omkring den kontroversielle digter i en periode. Men hans digtsamling spøger, og i september 2014 får hans ord konsekvenser for hans tidligere kontaktperson Louise Østergaard, som idømmes fem måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste for et forhold, hun havde til Hassan, da han var 16 år og hun 39.

Et forhold, der stod på, mens hun skulle være hans fortrolige på et opholdssted – og som Yahya Hassan beskrev i sin digtsamling under titlen ’Kontaktperson’ således:

'Det startede med et kys som den slags vel altid gør
Men den bog vi skrev sammen
Var ikke egnet til højtlæsning
Først blev hun fyret så blev hun skilt'

Yahya Hassan tilbage i 2013. (Foto: Finn Frandsen)
Yahya Hassan tilbage i 2013. (Foto: Finn Frandsen)
 

Vil i Folketinget
I 2015 begynder Yahya Hassans egen deroute for alvor. I marts idømmes han fire måneders betinget fængsel for vold – en dom, han dog får omstødt i landsretten, hvor han frifindes. Men det bliver ikke sidste gang, Yahya Hassan sidder på anklagebænken.

I mellemtiden kaster den unge digter sig ind i den offentlige debat og beskrives som ’en bombe i debatten’, fordi han kommer med et indblik, som ingen andre har kunnet fremsætte før.

Det kulminerer med Hassans indmeldelse i Nationalpartiet i april 2015 – et forholdsvist nystartet parti, der sætter fokus på udlændingepolitik og danske værdier – med en drøm om at komme i Folketinget.

- Jeg repræsenterer Nationalpartiet for at være med til at kunne forene de forskellige mennesker i vores samfund, lyder begrundelsen fra Yahya Hassan.

Affæren med politik bliver dog kort. Ved folketingsvalget i juni sætter sølle 937 mennesker deres personlige stemme på den unge digter, og selvom han officielt fortsætter i partiet, bliver det politiske engagement hurtigt meget mindre.  I februar 2016 vælger partiet at sige endegyldigt farvel til digteren – men det vender vi tilbage til.

17-årig skudt: Yahya Hassan sigtet

Vold, trusler og stoffer
Hvor og hvornår det for alvor går galt for Yahya Hassan er svært at sige. Men i løbet af 2016 eksploderer hans Facebook-profil med videoer og billeder, som fortæller, at den talentfulde unge digter ikke længere kun kæmper sine kampe med ord. Samtidig bliver hans møde med ordensmagten flere og flere. For blot at nævne et par eksempler fra hans profil:

24. januar lægger Yahya Hassan en video på Facebook, hvor han tilsyneladende optager sin egen kørsel i en bil og gør alt andet end at overholde loven.

9. februar bliver han anholdt og sigtet for narkokørsel efter en biljagt, hvor han flygter fra politiet og ender med at køre galt. Det koster ham – udover en tur på stationen – sin plads hos Nationalpartiet, der ikke mener, hans opførsel er forenelig med partiet.

Dagen efter stiller han op i et interview med TV2, som han – efter en lang monolog – forlader med ordene: ’I kan bare smede alle de rænker I vil imod mig, til min pik, og den er omskåret, og den er flot’.

17. februar lægger han en video op, hvor han går rundt i Aarhus’ gader og viser sine nyindkøbte køkkenknive frem, men han kaster trusler mod bandegrupperingen Black Army.

Yahya Hassan har lagt utallige billeder op på Facebook - blandt andet dette, hvor det tydeligt ses, at han har fået én på næsen. (Privatfoto)
Yahya Hassan har lagt utallige billeder op på Facebook - blandt andet dette, hvor det tydeligt ses, at han har fået én på næsen. (Privatfoto)
 

Pistoler og bue og pil
To dage senere bliver der tændt ild i den opgang, hvor hans mor og søster bor – ifølge Yahya Hassan selv som et brandattentat rettet mod ham. Samme dag lægger han et billede op af sig selv med en bue og en pil, hvortil han skriver ’På lur’.

12. marts bliver han ifølge eget udsagn jagtet af mænd ’med store ISIS-sabler og køller’

Ind imellem de kontroversielle opslag barsler han, at der udover en ny digtsamling også kommer et rapalbum – og det første nummer ’Kom og tag mig’ spreder sig hurtigt på nettet. Han deler også en video fra Erann DD’s fanklub. Og ind imellem kommer han med et indspark i den politiske debat. Samtidig vokser hans fanskare på Facebook eksplosivt.

Påstande om, at han bliver forfulgt af politiet, af Black Army og af andre ’bøller’ blandes i flæng med ed dødstrusler og lovning om, at han vil ’kneppe deres mor’, hvis ikke de holder sig væk. Videoer af voldsepisoder – mod samt begået af Hassan selv – deles uden skrubler – og de mange opslag krydres af billeder af blodnæser, pistoler, brækkede arme og ar.

Yahya Hassan i færdselsulykke: Jeg blev mejet ned

Berømmelsen kan ødelægge
Hvorfor det er gået med Yahya Hassan, som det er, findes der formentlig heller ikke et entydigt svar på.

Ekstra Bladet har tidligere talt med psykolog Ulla Dyrløv, som peger på, at hans krise kan stamme fra den pludselige berømmelse, han opnåede med sin digtsamling.

- Når man bliver kendt med ét slag, ser jeg ofte, at man automatisk ryger ud i en krise, hvor man ikke tænker helt klart. Altså en kæmpe forandring, som det tager tid for hjernen at vænne sig til. Pludselig er man en verdenskarl, forklarede Dyrløv, som ikke har kendskab til Yahya Hassan personligt - kun fra medierne.

- Det lader til, at der, at der ikke er nogen, der har hjulpet ham med at holde fast i sig selv. Og det ER svært, det ved folk ikke, før de står der og er blevet kendte. Det var måske ikke sådan her, han havde forestillet sig, det skulle være. Han har faktisk haft et budskab, og pludselig har mediebevågningen fået alting til at gå skævt, forklarede psykologen.

I løbet af 2016 er Yahya Hassans også begyndt at klæde sig anderledes - ifølge sig selv i skud- eller stiksikker vest og ofte med en mørk hætte trukket godt ned i panden. (Foto: Joachim Ladefoged)
I løbet af 2016 er Yahya Hassans også begyndt at klæde sig anderledes - ifølge sig selv i skud- eller stiksikker vest og ofte med en mørk hætte trukket godt ned i panden. (Foto: Joachim Ladefoged)
 

Minder om reality
Ulla Dyrløv har flere års erfaring i at arbejde med realitydeltagere, og der er lighedspunkter mellem dem og Yahya Hassan, mener hun.

- Realitydeltagere får typisk masser af opmærksomhed og bliver serviceret under tv-produktionen. Er man omsorgssvigtet, kan man forveksle det med ægte kærlighed. Det kan give følelsen af et uudtømmeligt hul, der ikke kan fyldes ud, og et pres om hele tiden at skulle præstere, lød det fra Ulla Dyrløv, der specifikt nævnte en af Yahya Hassans mange videoer på Facebook:

- Hvor han sagde: ’Bare vent til I ser min næste digtsamling’, og jeg tænkte: ’Åh nej nej, han er vildt bange for, at det bliver et flop, og for om han kan holde æren oppe’.

Der er endnu ikke sat en dato for Yahya Hassans næste digtsamling.

Denne video viser angiveligt Yahya Hassan skyde en 17-årig i foden søndag aften. (Video: LocalEyes)