Sexkrænkeren fra Fyn i landsretten: Vil slippe for forvaring

42-årige Claus Jensen vil have landsretten til at vurdere, om han skal indespærres på ubestemt tid

Her kan du se, hvad anklager anklager Lenette Skak havde at sige, efter dommen faldt i byretten.

Den fynske sexkrænker Claus Jensen, der også går under navnet 'Manden i den røde bil', vil ikke acceptere en tilværelse som fængslet på ubestemt tid.

Derfor tager han tirsdag formiddag plads i Østre Landsrets lokaler i Odense, hvor ankesagen mod den 42-årige mand går i gang.

- Dommen til forvaring, som er en af de hårdeste straffe herhjemme, er den primære årsag til, at vi ankede, siger forsvarsadvokaten Linda Christensen til Ritzau.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning. Først når en forvaringsdømt ikke længere anses for at være til fare for andre, slippes vedkommende ud.

Claus Jensen har erkendt, at han i efteråret 2012 forgreb sig på to små piger, som han med nogle ugers mellemrum samlede op i sin røde Opel Astra.

Ikke desto mindre kræver han at blive fri for straf på grund af utilregnelighed i gerningsøjeblikket grundet psykose.

Claus Jensen i retten i Odense. De to piger, som han bortførte og misbrugte seksuelt, har stadig mén. (Tegning: Jørgen Bitsch) Krimi Den fynske sex-krænker har fået sin dom

- Vi har ikke ændret noget som helst på det punkt, siger Linda Christensen.

Retten i Odense dømte i november sidste år Claus Jensen for frihedsberøvelse af pigerne, som var 10 og 11 år, og for at have forsøgt at voldtage dem.

Derudover blev han dømt for et voldtægtsforsøg mod en voksen kvinde, for overtrædelse af våbenloven og for at planlægge fremtidige bortførselsvoldtægter.

Netop spørgsmålet om de fremtidige voldtægter var et stort tema i byretten. Her fremhævede anklagemyndigheden blandt andet, at den 42-årige allerede havde lejet en garage til formålet.

Anklager Lenette Skak pegede desuden på noter i hans omfangsrige dagbog som bevis for, at han havde sådanne planer.

Selv fastholdt Jensen, at han befandt sig i en psykose, da han skrev notater om garagen, og på trods af byrettens dom mener Linda Christensen fortsat, at dagbogsnotaterne er uduelige som bevismateriale.

- Jeg mener, at der er nogle juridiske betingelser, der skal opfyldes, hvis man skal dømmes for forsøg (på voldtægt, frihedsberøvelse mm.). Det mener jeg ikke, at de er i det her tilfælde, siger forsvarsadvokaten.

Det var i øvrigt kun ved et tilfælde, at "Manden i den røde bil" blev afsløret. Det skete, da der i sommeren 2013 udbrød brand i hans lejlighed i Odense. Her viste der sig at være masser af sprængstoffer, og manden blev anholdt.

Senere viste det sig, at hans dna-profil var identisk med dna fundet på de to småpiger.

Fyns Politi havde inden da dna-testet omkring 400 mænd i jagten på krænkeren, men uden resultat.

FAKTA: Her er den fynske krænkersag

Retten i Odense bestemte i november sidste år, at forvaring var en passende straf til "Manden i den røde bil". I denne uge ventes Østre Landsret at afgøre, om dommen var den rigtige. Læs herunder om sagens hidtidige forløb:

* 20. oktober 2012 forsøger Claus Jensen, før Nis Bekker Hansen, at voldtage en britisk kvinde i Odense, men det mislykkes, da hun begynder at råbe og bide.

* 26. oktober samler han en 11-årig pige op i sin røde Obel Astra i Øster Skerninge på Fyn. Han frihedsberøver hende i en time og et kvarter og krænker hende seksuelt, før han sætter hende af igen. Ifølge byretten forsøgte han at voldtage hende.

* 14. november krænker han en 10-årig pige seksuelt i sin røde bil, hvor han ifølge retten også forsøgte at voldtage. Han samlede hende op i Refsvindinge på Fyn.

* 1. juli 2013 opstår der en brand i Claus Jensens lejlighed uden for Odense. I den forbindelse finder politiet sprængstoffer og våben i hans lejlighed, og han bliver anholdt. En dna-prøve viser, at han matcher det dna, der var fundet på de to småpiger.

* 4. november 2014 begynder retssagen mod Claus Jensen i Retten i Odense. Han er tiltalt for i alt 11 forhold.

* 19. november bliver Claus Jensen idømt forvaring og skal derudover betale i alt 203.200 kroner i erstatning for tort til de to piger. Han skal også betale sagens omkostninger.

* Under sagen bliver passager fra omkring 2000 sider dagbogsnotater skrevet af Claus Jensen lagt frem som bevismateriale for, at han havde planer om at kidnappe og voldtage flere piger i en lejet garage, hvilket han også er dømt for.