SF kræver redegørelse fra justitsministeren om exit-indsats

EB-effekten: SFs retsordfører Karina Lorentzen kræver en redegørelse fra justitsministeren vedrørende det nationale exit-program, efter Ekstra Bladet har afsløret klare brud på programmets retningslinjer

Rockere og bandemedlemmer skal ikke mødes med krav om stikkeri, når de ønsker hjælp til at forlade miljøet. Det er et klart brud på retningslinjerne for bandeexit (Foto: Kenneth Meyer)
Rockere og bandemedlemmer skal ikke mødes med krav om stikkeri, når de ønsker hjælp til at forlade miljøet. Det er et klart brud på retningslinjerne for bandeexit (Foto: Kenneth Meyer)

Ekstra Bladet afslører i dag, hvordan det nationale exit-program for rockere og bandemedlemmer efter fire år stadig langt fra fungerer efter hensigten.

Tidligere i dag kunne vi fortælle, hvordan myndighederne i flere tilfælde har brudt programmets retningslinjer ved at kræve, at bande- og rockermedlemmerne til gengæld for at indgå i exit-programmet, fortæller hvad de ved om deres gamle venner i miljøet.

Afsløringerne får nu SF’s retsordfører Karina Lorentzen til at kræve en redegørelse fra justitsministeren vedrørende myndighedernes behandling af exit-sagerne.

- Jeg vil bede justitsministeren redegøre for de forskellige politikredses praksis på området. Det ligger ikke som en forudsætning i programmet, at man behandler exitterne på denne måde. Derfor må vi have klarlagt, hvor udbredt problemet er, lyder det fra SF’eren.

Bandemedlemmer koster milliarder
Ifølge svenske undersøgelser koster et rocker- og bandemedlem årligt staten omkring 1,3 millioner kroner. Dermed bliver omkostningen for de knap 1800 personer, der lige nu er registreret i Rigspolitiets database over rockere og bandemedlemmer mere end 2 milliarder kroner årligt for staten.

Til sammenligning er det siden 2011, hvor man lavede den første rammeaftale for en målrettet exit-indsatsen for rockere og bandemedlemmer, kun lykkedes at få 169 personer til at indgå i exit-programmet. Det viser den seneste opgørelse fra Rigspolitiet og Kriminalforsorgen.

- Vi skal gøre exit-programmet så attraktivt for medlemmerne som overhovedet muligt. Det tror jeg ikke på, man gør ved at forsøge at tvinge dem til at komme med oplysninger, før man vil hjælpe dem, siger Karina Lorentzen.

Også blandt retsordførerne i Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Liberal Alliance ser man med alvor på, at man efter fire år med programmet, stadig oplever at nogen exit-kandidater bliver mødt med et krav om at komme med oplysninger fra miljøet, når de forsøger at komme ud.

Venstre begejstret over fremgangsmåden
I Venstre deler man ikke bekymringerne over arbejdsmetoderne.

Her mener medlem af retsudvalget Jan E. Jørgensen, at det kun er positivt, at politiet forsøger at få så mange oplysninger ud af exit-kandidaten som muligt, før man sender dem i et eventuelt exit-forløb.

TV: Afhoppet rocker ventede 14 måneder på exit-program

- Det er enormt værdifuldt at få meddelere i de her miljøer, fordi de kan hjælpe politiet med at sende de hardcore kriminelle mange år bag tremmer. Det næstbedste er, hvis man kan få dem til at forlade miljøet uden at fortælle politiet, hvad de ved, lyder det fra folketingsmedlemmet.

Han mener, man skal tænke på de mange forbrydelser, man kan forebygge ved at bruge rockere og bandemedlemmerne som meddelere og dermed smide flere af de dybt kriminelle personer i fængsel.

Tidligere Bandemedlemmer håber på bedring
I foreningen TBM, der arbejder for at hjælpe rockere og bandemedlemmer med at forlade miljøet, har man kun hovedrysten til overs for den udmelding. Igennem flere år, har man forsøgt at sætte fokus på stikker-problematikken.

- De personer, der er af den overbevisning, at rockere og bandemedlemmerne skal pumpes for oplysninger i forbindelse med exit, har en helt forkert opfattelse af, hvad målet er. Målet er at hjælpe personerne ud. Der er langt fra tale om guds bedste børn, men når de har strakt hånden frem, skal hjælpen være hurtig, effektiv og konsekvent, siger talsmand for TBM Scandinavian Michael Green, der selv har en fortid i bandemiljøet og ved, hvor svært det er at bryde med sin kriminelle fortid.

TV: Tidligere toprocker taler ud: Jeg var helt afsporet

Men han glæder sig over, at der nu bliver krævet en redegørelse fra ministeren.

Michael Green har en fortid i rockermiljøet og hjælper i dag rockere og bandemedlemmer med at forlade miljøet sammen med organisationen TBM (Foto: Ernst Van Norde)
Michael Green har en fortid i rockermiljøet og hjælper i dag rockere og bandemedlemmer med at forlade miljøet sammen med organisationen TBM (Foto: Ernst Van Norde)
 

- Jeg synes, det er rart, hvis der endeligt bliver taget hånd om problemet. I TBM har vi længe forsøgt at råbe politikerne op. Det har været et problem lige siden programmet så dagens lys i 2011, og det er på tide, at man får sat en effektiv stopper for det. Det underminerer programmet, siger Michael Green.

Han frygter dog, at det endnu engang er tomme ord fra politikerne, der flere gange har lovet bod og bedring.

- Det er utroligt, at det stadig er et problem efter fire år, hvor man har udviklet på programmet. Jeg frygter, man aldrig får helt styr på det og en nytænkning af programmet er nødvendig, for politiet magter tydeligvis ikke, at skille det efterforskningsmæssige og det sociale arbejde fra hinanden.

Justitsministeren har ikke ønsket at udtale sig i forbindelse med sagen.