Sigtelse: Beboer bryggede på farlige kemikalier i kollegieværelse

To personer fremstilles i grundlovsforhør senere i dag efter stor bombe-aktion på kollegium i København

(Video: Josephine Fogsgaard)

Ved du noget? Tip os på mail til 1224@eb.dk eller SMS til 1224 (alm. sms-takst)

En 31-årig, registreret beboer på Grønjordskollegiet på Vestamager og hans 30-årige kammerat bliver i dag fremstillet i grundlovsforhør.

Det oplyser Københavns Politi til Ekstra Bladet.

De to er anholdt i forbindelse med den bombealarm, der lørdag fik politi, brandvæsen og bomberyddere til at rykke ud til kollegiet i København. 

Politi og brandvæsen er massivt tilstede ved Grønjordskollegiet (Privatfoto). Krimi Grundlovsforhør efter bombe-aktion på kollegium

Ifølge sigtelsen bryggede beboeren og kammeraten på en række kemikalier på et værelse i det seks etager store kollegie, hvor der ifølge kollegiets hjemmeside i alt bor omkring 1000 studerende fordelt på flere bygninger.

- De har eksperimenteret med nogle kemikalier, som de har funder frem til kunne give en eksplosion, fortæller den centrale efterforskningsleder ved Københavns politi, Henrik Vedel.  

Erkender sprængfarlig leg
De to kammerater blev anholdt lørdag aften, efter at flere beboere havde kontaktet politiet. Over for politiet har de to mænd erkendt, at det er dem, der har fremstillet stoffet og spredt det på kollegiet, hvor den 31-årige bor.

Politi og brandvæsen er massivt tilstede ved Grønjordskollegiet (Privatfoto). Krimi Stor politiaktion på kollegium

Ifølge politiet var den sprængfarlige cocktail af kemikalier smurt ud forskellige steder på kollegiet.

- De har gået og drysset det lidt her og der, og når man så træder på det, så giver det en lille eksplosion, siger Henrik Vedel, der oplyser, at det sprængfarlige materiale også var smurt under en række beboeres sko. 

Flere af beboerne i bygningen blev i går forment adgang under politiets efterforskning og blev først lukket ind igen om aftenen. Heller ikke elever i i bygningen måtte forlade deres værelser.

- Det var som knaldperler
En beboer, som ønsker at være anonym, fortalte i aftes til Ekstra Bladet, at de havde opdaget udefinerbare plamager adskillige steder i bygningen.

- Folk siger, at de har opdaget noget materiale, som lugter, og hvis du rører ved det, er det lige som knaldperler, siger beboeren og fortsætter:

- Flere troede i starten, at det var faldet ned fra loftet, men der var ikke noget at se fra loftet.

Ifølge beboere koncentrerede politiet sig særligt om en kældertrappe i kollegiets Blok 1 og et værelse på kollegiet.

Farlige kemikalier
Ifølge politiet eksperimenterede de to med yderst farlige kemikalier.

- Men mængderne var af mindre skala. Det er vores indtryk, at der ligget noget kådhed og dumhed bag, siger Henrik Vedel.

De to anholdte bliver sigtet efter paragraf 252 straffeloven, som omhandler straf for dem, 'der for egen vindings skyld, af grov kådhed eller på lig­nende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.'

- Det er klart, at vi tager det meget alvoligt. Hvis vi ikke var grebet ind, kunne det have bragt andre i alvorlig fare, siger den centrale efterforskningsleder.

 

Ekstra Bladet følger sagen..