Sigtelse: Hash-liga planlagde storsmugling på kaffebarer

Indsmugling og handel med 1,4 ton hash - det hele blev planlagt på kaffebarer i København

Sådan ser ca. 416 kg. hash ud - beslaglagt ved en tidligere aktion på Christiania. 
Også den aktuelle sag menes at have grene til Fristaden. 
(Arkivfoto: Polfoto)
Sådan ser ca. 416 kg. hash ud - beslaglagt ved en tidligere aktion på Christiania. Også den aktuelle sag menes at have grene til Fristaden. (Arkivfoto: Polfoto)

Har du information om sagen eller de fængslede i sagen om den omtalte hash-liga, så kontakt os på 1224 (alm. sms takst) eller på 1224@eb.dk.

Der var mere end almindelig travlhed, trængsel og et lettere kaos i Københavns Dommervagt, da 12 mænd mellem 21 og 59 år samt en 37-årig kvinde lørdag blev fremstillet og fængslet - sigtede for at være en del af kernen i en omfattende og international hash-liga i Danmark.

Fremstillingerne var det foreløbige udbytte af politiets hemmelige aktion kaldet 'Operation La Liga', hvor politiet i samarbejde med udenlandsk politi i månedsvis har optrevlet, overvåget og efterforsket et lyssky kriminelt netværk.

Politiet slog fredag til over hele Sjælland mod en organiseret hash-ring. (Arkivfoto: Jonas Olufson) Krimi 13 personer fængslet i kæmpe hash-sag

Mødtes på central kaffebar
Samlet er de 13 personer sigtet for siden sommeren 2015 og frem til aktionen fredag at have ’planlagt, indsmuglet, modtaget, besiddet, opbevaret og videreoverdraget’ samlet set 1,4 ton hash.

De forbudte planer er tilsyneladende blevet planlagt på flere københavnske kaffebarer. Det fremgår af sigtelsen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

Efterforskerne mener nemlig, at indsmuglingen og afsætningen af de værdifulde leverancer flere gange er blevet diskuteret og udtænkt under møder på særligt to kaffebarer – hhv. en på Amager og på en særdeles centralt beliggende og populær kaffebar i det indre København.

Læssede hash-parti på rasteplads
Af sigtelserne fremgår også, at de store mængder hash er blevet leveret ad flere omgange i mindre partier på 631, 290, 132 og altså senest 340 kilo hash. Et parti, som aldrig nåede bestemmelsesstedet i en lejlighed i Københavns Nordvest-kvarter, fordi politiet stoppede den fyldte varebil, som Store Bededag blev læsset på en rasteplads i Præstø.

Ifølge efterforskningsleder Knud Hvass fra Københavns Politis Taskforce Øst fylder de 340 kilo hash mellem 10 til 15 papkasser og har en værdi af op mod 34 mio. på gadeplan.

Politiet slog fredag til over hele Sjælland mod en organiseret hash-ring. 
(Arkivfoto: Jonas Olufson) Krimi Kæmpe politiaktion mod hash-ring: 13 anholdt

Massefængsling efter maraton-dag
Af sigtelserne fremgår også, at de udenlandske leverancer typisk blev overdraget til en eller flere af de samme personer inden for hash-ringen, og at de mange kilo blev holdt skjult på forskellige adresser rundt omkring på Sjælland.

Udover sigtelserne om de store partier hash, blev den yngste anholdte, en 21-årig mand, som den eneste desuden sigtet særskilt for også at have været i besiddelse af 60 gram kokain og seks gram MDMA (ecstasy).

Det fremgik ved retsmødet ikke, hvor mange af de sigtede der vedkendte sig eller nægtede sig skyldige i sigtelserne, inden dommeren valgte at lukke dørene for offentligheden af hensyn til den videre efterforskning.

Først sent lørdag aften - efter ca. 10 timers maraton retsmøde - sluttede massefremstillingen af de 13 personer, der alle blev fængslet indtil 19. maj - heraf de første 13 dage i isolation.