Sigtelse i Sverige: Byggede bombe af Ikea-trykkoger

Ifølge de svenske efterretningsmyndigheder ville den 20-årige terrormistænkte være selvmordsbomber

Her køber den mistænkte ind i Ikea. Foto: Svensk Politi
Her køber den mistænkte ind i Ikea. Foto: Svensk Politi

Mens de danske myndigheder i går kunne arrestere fire personer mistænkt for at være blevet hvervet af Islamisk Stat i Syrien, så anholdt de svenske myndigheder i februar en 20-årig, som sidder anklaget for at konspirere til at begå terrorhandlinger.

Den 20-årige lærerstuderende blev anholdt den 11. februar i år, og nu viser nye oplysninger, at manden var i gang med at bygge en bombe. Det skriver det svenske medie Aftonbladet.

En 20-årig mand er tidligere i dag blevet fængslet ved Attunda Tingsrätt nord for Stockholm. (Googlemaps) Krimi Sverige: Lærerstuderende anholdt for at planlægge terror

Foto: Kenneth Meyer Krimi Flere anholdt efter politiets store IS-aktion

Købte Ikea-trykkoger
Den svenske kammeradvokat ved Den Nationale Enhed for sikkerhed fortæller til mediet, at den 20-årige i januar skulle have købt diverse ting, der kunne brygges til en bombe - det skulle blandt andet være acetone, runde kugler af stål og ikke mindst en trykkoger fra Ikea.

- Min mening er, at han har erhvervet, lagret og kompileret væsker og genstande med den hensigt at bygge en selvmordsbombe. Den kriminelle handling kunne have såret Sverige alvorligt, siger kammeradvokat Ewamari Häggkvist til Aftonbladet.

Tingene skulle i sidste ende kunne skabe en bombe af samme type, som der blev anvendt under angrebet på Boston Marathon i 2013, hvor tre blev dræbt, mens 183 blev såret.

På overvågningsbilleder fra svensk politi kan man se den unge svensker angiveligt indkøbe sine 'ingredienser' til selvmordsbomben. Den 12. januar i år ser man den lærerstuderende betale for Trykkogeren i Ikea i den svenske by Barkaby, mens han dagen efter købte juletræsbelysning og batterier. To dage senere købte han tre pakker stålkugler.

Terror Pentagon: To svenske IS-krigere dræbt i luftangreb

Ville tilslutte sig IS
Den svenske efterretningstjeneste SÄPO har dog ingen anelse om hvor og hvornår, terrorhandlingen skulle have fundet sted. Anklagen lyder derfor også på, at den 20-årige konspirerede til at begå en terrorhandling.

Udover de fysiske genstande har de svenske myndigheder også andre beviser i form af dokumenter med instruktioner på, hvordan man bygger en bombe, samt hvad der skal til for at blive martyr.

Den 20-årige lærerstuderende har ifølge kammeradvokaten også forsøgt at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Han skulle dog være blevet afvist i Tyrkiet, inden han nåede til sit andet mål i Syrien.

- Hans pårørende har været bekymret for ham i lang tid. Når han tog til Tyrkiet, blev han meldt savnet til Politiet, og en kopi en anmeldelsen blev sendt videre til efterretningstjenesten, siger Ewamari Häggkvisst.

Svenskeren er ikke tidligere dømt.

Den 16. marts blev to svenske fremmed-krigere dræbt i amerikanske luftangreb mod områder, der er kontrolleret af Islamisk Stat.

Det oplyser Pentagon.

Den 20-årige købte juletræsbelysning efter jul. Foto: Svensk Politi
Den 20-årige købte juletræsbelysning efter jul. Foto: Svensk Politi

Manden købte også flere bøtter med acetone. Foto: Svensk Politi
Manden købte også flere bøtter med acetone. Foto: Svensk Politi