Sigtelse: Sådan ville kunst-svindlere tjene millioner på falsk skulptur

Auktionshuset Bruun Rasmussen i København afviste forfalskning, som så blev sendt til Christie's i London

'Grubleren' findes i store udgaver og små støbninger på blot 38 cm. En ægte 'mini-skulptur' blev solgt sidste år for over 38 millioner kr. (Foto: Wikipedia)
'Grubleren' findes i store udgaver og små støbninger på blot 38 cm. En ægte 'mini-skulptur' blev solgt sidste år for over 38 millioner kr. (Foto: Wikipedia)

Ved du noget om sagen? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Den er kun 37,5 centimeter høj, men skulpturen 'Grubleren' af den franske billedhugger Auguste Rodin er mange millioner kroner værd. Hvis ellers den er ægte.

Et lille eksemplar af 'Grubleren' blev sidste år solgt hos auktionshuset Sothebys i London for seks millioner dollar, godt 38 millioner kr.

Det lokkede, ifølge politiets teori, tre danske forretningsmænd på 56, 70 og 47 år til at forsøge at sælge en forfalskning af skulpturen hos auktionshuset Christie´s i London.

Derfor blev de tre anholdt og sigtet for bedrageriforsøg til mindst seks millioner kr., og den 13. januar krævede politiet de tre sigtede isolations-fængslet i 27 dage af hensyn til sagens opklaring.

Men Københavns Byret løslod de tre mænd, fordi retten ikke mente, at skulpturen ville kunne sælges i London uden et ægtheds-certifikat fra 'Rodin-Komitéen' i Paris, der er højeste ekspertise på  Auguste Rodins kunst.

Det er en kopi af denne skulptur, som de tre mænd er blevet sigtede for at forsøge at sælge for 6 millioner kroner. (Foto: Morten Langkilde) Krimi Stort nederlag til politiet i sag om påstået kunstsvindel

De tre sigtede vidste, at skulpturen var falsk, men indleverede den alligevel til vurdering hos Christie´s uden at oplyse, at 'Rodin-Komitéen' havde erklæret 'Grubleren' for falsk.

Blev solgt som ægte i 1996
Christie's i London havde solgt skulpturen i 1996 som ægte til en dansk forretningsmand for et par millioner kroner.

Derfor ville de tre sigtede nu - ifølge deres forklaringer - 'presse' auktionshuset i London til at betale kompensation eller erstatning for, at Christie´s havde solgt den falske skulptur til danskeren.

Men det var aldrig meningen, at den falske skulptur - igen - skulle sælges som ægte, lyder forklaringerne.

De tre sigtede ville angiveligt 'forhandle' med Christie´s om en kompensation for, at auktionshuset i 1996 solgte skulpturen som ægte til danskeren.

Bruun Rasmussen sagde nej tak
Nu kan Ekstra Bladet afsløre, at auktionshuset Bruun Rasmussen allerede i 2012 blev klar over, at 'Grubleren' var falsk.

Skulpturen blev indleveret af en kvindelig sælger, og Bruun Rasmussen sendte i juni 2012 'Grubleren' med kurér til 'Rodin-Komitéen' i Paris for at få den undersøgt. I oktober 2012 erklærede 'Rodin-komitéen', at statuen var falsk.

- Hvis den var ægte, var det naturligvis et hammerslag, vi gerne ville have. Men 'Rodin-Komitéen' slog fast, at der var en forfalskning og slog ned på en række konkrete punkter, som beviste det, siger administrerende direktør Jakob Dupont, auktionshuset Bruun Rasmussen, til Ekstra Bladet.

Derfor blev skulpturen leveret tilbage til kunden, som blev anbefalet at beholde 'Grubleren' for dens dekorative værdi. Salgsprisen som en kopi ville være så lav, at det ikke kunne betale sig at sælge den.

Solgte forfalskningen for 200.000 kr.
Men Ekstra Bladet kan oplyse, at kvinden senere solgte den falske skulptur for 200.000 kroner til den 47-årige sigtede.

Han aftalte med de to andre sigtede, at de skulle sende 'Grubleren' til vurdering hos Christie´s uden at oplyse, at skulpturen var en forfalskning.

Den falske 'Grubler' blev indleveret til Christie´s i juli 2013, men denne gang opdagede auktionshuset i London efterfølgende, at den var falsk, og den nåede ikke til auktion. Det formodede bedrageriforsøg blev dog ikke anmeldt til myndighederne.

Der findes talrige afstøbninger af bronze og marmor-skulpturen 'Grubleren' rundt om i verden og i forskellige størrelser, store og små.

- De kan svinge i priser fra få tusinde kroner til over 35 millioner kr. siger direktør Jakob Dupont, Bruun Rasmussen.

Ny Carlsberg Glyptoteket i København ejer én. Men det er alene 'Rodin-komitéen', der blev stiftet i 2004, som kan afgøre om en skulptur er ægte og derfor kommer med i 'oeure-kataloget', der viser kunstnerens originale værker.

Beslaglagt i London
Den falske 'Grubleren' er på dansk politis foranledning beslaglagt i London, og den skal nu formentlig sendes til Danmark, hvor politiet skal afklare, hvem der egentlig ejer den næsten værdiløse forfalskning nu.

Tre mænd er anholdt og sigtet i en sag om kunstfalskneri af denne statue, Grubleren af Auguste Rodin. (Foto: Morten Langkilde) Krimi Hash-efterforskning førte til sag om kunstsvindel

Københavns politi kom på sporet af den formodede kunstsvindel under en hash-efterforskning, hvor bagmanden blev idømt 10 års fængsel for indsmugling af cirka ni ton hash. Den 56-årige, der nu sigtes i 'Grubler-sagen' var involveret i hæleri af en del af hash-udbyttet og fik fængsel.

Foreløbig opretholder Københavns politi sigtelserne for forsøg på million-bedrageri mod de tre mænd, mens efterforskningen fortsætter.

Ved du noget om sagen? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

1 af 2 Glyptoteket i København har denne udgave af 'Grubleren' af Auguste Rodin. (Foto: Morten Langkilde/Polfoto)
2 af 2 'Grubleren' findes i store udgaver og små støbninger på blot 38 cm. En ægte 'mini-skulptur' blev solgt sidste år for over 38 millioner kr. (Foto: Wikipedia)