Annonce:
Annonce:

Sigtet for Hedegaard-attentat fredes af domstole

Efterlyst 27-årig er efterlyst internationalt, men beskyttes af navneforbud i Danmark. ’Gammeldags,’ mener Peter Skaarup (DF)

Trods bl.a. tyrkiske mediers offentliggørelse af navnet på den sigtede i sagen om attentatet mod Lars Hedegaard har Østre Landsret stadfæstet, at den 27-årige skal beskyttes af navneforbud. (Foto: Ekstra Bladet)
Trods bl.a. tyrkiske mediers offentliggørelse af navnet på den sigtede i sagen om attentatet mod Lars Hedegaard har Østre Landsret stadfæstet, at den 27-årige skal beskyttes af navneforbud. (Foto: Ekstra Bladet)
Annonce:
Følg Krimi

Han er politiets hovedmistænkte i sagen om drabsforsøget mod Lars Hedegaard i februar sidste år, efterlyst af politiet og medvirkende årsag til en diplomatisk krise mellem Danmark og Tyrkiet af historisk karakter.

Alligevel mener det danske retsvæsen, at det vil udsætte manden – en 27-årig dansk statsborger – for en ’unødig krænkelse’ at få sit navn offentliggjort i hjemlige medier. Derfor har Østre Landsret i en kendelse afsagt af tre dommere mandag stadfæstet byrettens beslutning om at beskytte den formodede attentatmand med navneforbud.

Tyrkiet har stadig ikke svaret i Hedegaard-sag

Tyrkiet har skiftet forklaring i Hedegaard-sagen

Annonce:

Mandagens kendelse blev afsagt, efter at Ekstra Bladet tidligere på måneden havde kæret byrettens beslutning om at opretholde navneforbuddet for den 27-årige, der er sigtet for forsøg på manddrab og siden november sidste år har været såkaldt varetægtsfængslet in absentia af de danske myndigheder.

Gammeldags holdning
Mens den danske offentlighed således ikke må kende identiteten for den formodede gerningsmand, er hans navn for længst bragt i blandt andet tyrkiske medier. Det skete, efter det i oktober kom frem, at den 27-årige var blevet løsladt fra tyrkisk fængsel og derpå forsvundet.

– Landsrettens kendelse om navneforbud vidner om en gammeldags holdning til tingene, hvor man holder sig til nogle juridiske spidsfindigheder og ikke virkeligheden, vurderer Peter Skaarup (DF).

Retsordføreren påpeger desuden, at der er særlige omstændigheder ved sagen, som taler for en ophævelse af navneforbuddet.

– Tyrkerne har jo ladet den pågældende forsvinde, selv om han er efterlyst af dansk politi, siger Skaarup, der mener, at et navneforbud gør det vanskeligt at gå bredt ud og efterlyse den danske statsborger med libanesisk baggrund via Interpol.

Hedegaard-attentatet

5. februar 2013 blev daværende formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af et falsk postbud, der affyrede en pistol mod ham. Hedegaard slap uskadt.

7. november 2013 blev en dansk statsborger med rødder i Libanon ved Retten på Frederiksberg varetægtsfængslet in absentia, sigtet for forsøg på manddrab.

25. april 2014 blev den formodede attentatmand, BH, anholdt i Tyrkiet. Dagen efter blev han varetægtsfængslet med henblik på udlevering til Danmark. Måneden efter modtog Justitsministeriet et retsbogsudskrift, hvoraf det fremgik, at den fængslede nægter sig skyldig, men gav samtykke til udlevering.

29. august 2014 modtog det danske generalkonsulat i Istanbul et brev, hvoraf det fremgik, at BH var blevet løsladt fra fængslet med henblik på udlevering til Syrien, hvorfra han ifølge de tyrkiske myndigheder mentes at stamme.

13. oktober 2014 blev den tyrkiske ambassadør i Danmark kaldt til møde i Udenrigsministeriet. Ambassadøren forklarede, at han ikke havde kunnet få oplysninger om sagen fra de tyrkiske myndigheder.

20. oktober 2014 bad Justitsministeriet den tyrkiske justitsminister om en redegørelse om sagen.

3. november 2014 rykkede Danmark via ambassaden i Ankara for tyrkernes redegørelse.

Annonce:

Ny møgsag på Mettes bord: Svigtet igen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: