Sigtet for terrorplaner mod Danmark: 'I skal dø'

Ung mand sigtet efter terrorparagraffen, efter han angiveligt udsendte trusler og tidsubestemte advarsler om væbnet angreb mod Danmark

Den 20-årige mand, der er sigtet for terrorplaner bliver fremstillet her i Dommervagten i København. Foto: Olivia Loftlund
Den 20-årige mand, der er sigtet for terrorplaner bliver fremstillet her i Dommervagten i København. Foto: Olivia Loftlund
Følg Krimi

En 20-årig og nu varetægtsfængslet mand blev lørdag fremstillet 'in absentia' i Dommervagten i København bag lukkede døre sigtet for at have planlagt et terrorangreb og fremsat alvorlige dødstrusler mod ukendte personer og et ukendt mål i Danmark.

Manden skal ifølge sigtelsen, som senioranklager Louise Nielsen læste op for blandt andre Ekstra Bladets reporter, i den forløbne uge have lagt, hvad hun beskriver som 'meget alvorlige' trusler om at begå drab eller grov vold ind til kundeportalen i butikskæden 7-Eleven.

Han forklarede angiveligt, at han havde en pistol, et AK47-automatgevær og en shotgun.

'Jeg overvejer at dræbe jer - siger ikke hvornår. I fortryder alt, hvad I har gjort imod mig. I skal dø, når det er tid', skrev han ifølge Louise Nielsen.

Riskerer straf på livstid
Den unge mand, der er af mellemøstlig oprindelse, er sigtet efter straffelovens paragraf 114, stk. 3. Bestemmelsen betegnes populært som terrorparagraffen, og tager blandt andet udgangspunkt i trusler og planer, der i alvorlig grad er egnet til at skræmme befolkningen.

Det kan i yderste fald give op til fængsel på livstid, hvis han kendes skyldig. For lukkede forhør endte med, at dommer Martin Koch Clausen varetægtsfængslede manden frem til 9. december. Det skete på en begrundet mistanke om, at han er skyldig i trusler efter straffelovens paragraf 266, og at der er en gentagelses-risiko.

- Det er altså ikke tale om en begrundet mistanke om terror, understregede Martin Koch Clausen.

Der blev trods Ekstra Bladets protester nedlagt navneforbud i sagen, og dommervagtens behandling af anklagerens krav om varetægtsfængsling blev afviklet bag lukkede døre. Det skete under henvisning til, at sagen er 'på et meget tidligt stadie' og af hensyn til politiets videre efterforskning.

- Der er tale om en ganske alvorlig sigtelse. Truslerne er fremsendt til en kundeportal, så vi er i den digitale verden. Spor kan fjernes, også selv om den sigtede er bag lås og slå. Personer, som han er i kontakt med, kan på afgørende måde skade efterforskningen, lød anklagerens argumentation, som dommeren tilsluttede sig.

Sigtede udgør smitterisiko
Den sigtede nægter sig skyldig, forklarede forsvarsadvokat Ole Olsen på sin klients vegne. Den unge mand var ikke selv til stede, og det godkendte dommeren, som henviste til, at manden i modsat fald ville risikere at sprede Covid-19.

Efter eget udsagn var den nu sigtede mand op til weekenden sammen med en person, som havde Covid-19, og det har endnu ikke været muligt at få verificeret en lyntest af den sigtede.

Selv hævder han, at den første test var negativ.

Dannie Rise, politiinspektør i Københavns Politi, ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere sagen.

Justitsminister: Terrorsigtet ville muligvis skyde mod civile

Sigtelse: Forsøgte at købe våben til aktion

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?