Annonce:
Annonce:

Sigtet i dukkesag: - Jeg har ikke truet Mette Frederiksen på livet

29-årige Vivian Anita Alexandru blev søndag anholdt og sigtet for at skulle have fremsat trussel mod Mette Frederiksen ved at dele billedet af en brændende dukke med statsministerens ansigt på

29-årige Vivian Anita Alexandru er mor til to piger og er i gang med at uddanne sig til folkeskolelærer. Foto: Privatfoto
29-årige Vivian Anita Alexandru er mor til to piger og er i gang med at uddanne sig til folkeskolelærer. Foto: Privatfoto
Annonce:
Følg Krimi

To politibetjente trådte søndag ind i den 29-årige Vivian Anita Alexandrus hjem for at sigte og anholde hende. Det skete, efter hun på Facebook-siden 'Stop Paragraf 113' delte et omdiskuteret billede af en brændende dukke med et billede af Mette Frederiksens ansigt.

Dukken bærer også et skilt med teksten 'hun må og skal aflives.'

Gruppen, som Vivian selv oprettede lørdag, har til formål at støtte de personer, der er blevet sigtet for at have lavet og sat ild til dukken.

Kunstnerisk udtryk
For Vivian bunder problemet i, at man kan få ekstra høje straffe, når ens strafbare handlinger kan sættes i forbindelse med coronasituationen. Hun opfatter desuden ikke dukkeafbrændingen som en trussel, men som et kunstnerisk udtryk.

Annonce:

- Det er ikke fair, at man kan udøve pædofili, voldtage og begå drab og få en kortere fængselsstraf. Jeg betragter dukken som et kunstnerisk udtryk for demonstrationens budskab, og at den skal give fængselsstraf, er jeg ikke enig i.

- Ironisk nok var hele formålet med gruppen at støtte dem, der er under anklage for at have lavet dukken og været en fare for den offentlige myndighed. Nu falder jeg selv i som værende en trussel. Mit forsøg på at skabe offentlig opmærksomhed ender med, at jeg selv bliver den opmærksomhed, jeg ville skabe, siger den 29-årige kvinde.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Det er hun sigtet for

Østjylllands Politi har over for Politiken bekræftet, at de søndag anholdt og sigtede en kvinde.

Vivian Anita Alexandru er ifølge politiet sigtet for trusler efter straffelovens paragraf 119, stk. 1 ved at have lagt et Facebook-opslag op med et billede af en brændende dukke med statsministerens ansigt på og et skilt med et budskab på.

I politiets svar til Politiken skriver de, at 'kvinden blev løsladt efter endt afhøring, men er fortsat sigtet i sagen, som de nu efterforsker nærmere'.

Straffelovens paragraf 119, stk. 1 siger:

'Den, som øver vold, truer med at øve vold eller offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling, straffes med bøde eller fængsel indtil 8 år(...)'

Nægter sig skyldig
Vivian Anita Alexandru nægter sig skyldig i at have fremsat trusler mod Mette Frederiksen. For Vivian handlede billedet om at vise den sag, gruppen på Facebook omhandler.

Annonce:

- Jeg nægter mig skyldig i den her sag. Jeg har ikke truet Mette Frederiksen på livet ved bruge et billede af en dukke. Dukken er et udtryk for frustrationer, og 'hun må og skal aflives' er en reference til minksagen - at de måtte og skulle aflives, koste hvad det koste vil - og med den reference mener jeg, at hun skal stilles for en rigsret. At hun politisk skal aflives.

- Men hvis det er det, du mener, hvorfor så ikke dele et billede, hvor der står ’hun skal stilles for en rigsret’ i stedet?

- Det havde sparet os for meget, men det virker ikke. Vi er rigtig mange mennesker, men vi bliver ikke hørt – og det er min pointe. Enhver dansker bør høre om den her sag og tænke ’det kan ikke passe’. Og det er rigtigt. Det kan ikke passe. Men det er vores virkelighed.

- Men kan du forstå, at nogle så tænker 'det kan ikke passe', når de ser billeder af dukken?

- Helt bestemt. Jeg synes ikke, det er iorden. Det er ikke noget, jeg selv ville gøre

- Hvorfor så bringe billedet, hvis du ikke synes, det er i orden?

- Fordi selvom jeg er uenig, og selvom jeg ikke synes, det er i orden, så skal mennesket være i sin frie ret til at gøre det. Jeg lagde ikke billedet op, fordi jeg ville skabe røre. Jeg lagde det op, fordi det var det, sagen drejede sig om. Det var for at illustrere, hvad dem, jeg prøver at forsvare, har gjort, siger hun.

Vil se sine børn vokse op

Adspurgt om det, at forsvare de sigtede i sagen om afbrændingen af dukken, har været det hele værd, tøver den 29-årige mor til to en smule, før hun svarer.

- På den ene side, så er det det værd, fordi jeg kan være med til at give vores børn og borgerne i Danmark en mulighed for at se fejlene i det system, vi er en del af.

- Men selvfølgelig er det ikke det værd, ikke at se mine børn vokse op, ikke se dem tage i skole den første dag og ikke se dem på deres fødselsdage. Men jeg gør det for deres skyld. Jeg gør det her for, at mine piger også kan ytre sig om, hvad de mener en dag.


 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: