Skaberen af nettets største kriminelle markedsplads begår selvmord i cellen

Levede som milliardær i Thailand, mens han solgte narko og våben på det 'mørke net'

Alexandre Cazes begik selvmord i sin celle - her bæres liget ud. (Video: AP)
Følg Krimi

Skaberen af den største kriminelle markedsplads på internettet AlphaBay, den 25-årige canadier Alexandre Cazes levede et luksusliv i Thailand, mens han solgte narkotika, våben, stjålne identiteter og hacker-værktøjer på det ’mørke net’.

AlphaBay, der gik online i december 2014, menes at have tjent mere end seks milliarder kr. i virtuelle valutaer som Bitcoin, mens mange misbrugere i USA er døde af overdoser af narkotika købt på AlphaBay.

Nu er det hele heldigvis slut. I en international operation styret af FBI og Europol er AlphaBay lukket ned, og det samme er en anden kæmpe kriminel markedsplads, Hansa, der blev styret fra Holland. Hansa var i gang med at overtage AlphaBays rolle som kriminel markedsleder, efter at FBI havde slukket for AlphaBays servere.

Alexandre Cazes blev anholdt i Thailand den 5. juli, men med udsigten til måske livsvarigt fængsel tog han sit eget liv i cellen den 12. juli, før USA fik ham udleveret.

Global kriminalitet
AlphaBay betjente 200.000 købere og 40.000 sælgere på det ’mørke net’ via Tor-browseren. Da sitet blev lukket, var der over 250.000 tilbud på illegale stoffer og giftige kemikalier og over 100.000 tilbud på stjålne eller falske identiteter, våben, kopivarer og hacker-programmer.

– AlphaBay var global. Sælgere sendte illegale varer fra steder over hele verden til kunder over hele verden, siger FBI-agent Nicholas Phirippidis, der deltog i FBI-operationen.

Efter at AlphaBay gik i luften tog det seks måneder før det skjulte site for alvor fik fat i det kriminelle marked, men herefter gik det stærkt, siger FBI. Siden blev kendt som storleverandør af heroin og fentanyl.

artiklen fortsætter under billedet

Skaberen af AlphaBay Alexandre Cazes boede i denne villa i udkanten af Bangkok med sin thailandske kæreste. Men han havde også fem andre ejendomme, ifølge FBI. Han begik selvmord forleden i sin celle. Foto: AP
Skaberen af AlphaBay Alexandre Cazes boede i denne villa i udkanten af Bangkok med sin thailandske kæreste. Men han havde også fem andre ejendomme, ifølge FBI. Han begik selvmord forleden i sin celle. Foto: AP
 

Det amerikanske justitsministerium har offentliggjort anklageskriftet mod Alexandre Cazes, hvor det fremgår, at hans luksusbiler som Lamborghini og Porsche, seks ejendomme, blandt andet i Thailand, herunder et hotel, og millioner af dollars i Bitcoins skal konfiskeres.

FBI har beregnet, at ved udgangen af juni og kort før AlphaBay blev lukket, var der 369.000 opslag, hvor illegale varer blev tilbudt. De var delt ind i kategorier som 'Bedrageri', 'Narkotika & Kemikalier', 'Kopivarer', 'Våben' og 'Software & Malware'. Der var på det tidspunkt 238 udbydere af heroin og 122 udbydere af Fentanyl.

Siden havde også en sektion, hvor der kunne købes stjålne kreditkort og finansielle oplysninger samt stjålne identitets-oplysninger. AlphaBay vejledte kunderne om, hvordan de skulle undgå politiet.

Kunderne kunne foruden Bitcoin betale med de virtuelle valutaer Monero og Ethereum.

FBI mener, at AlphaBay også blev brugt til hvidvask af hundredevis af millioner dollars. der var tjent på de illegale transaktioner på sitet.

Nye sager mod kunderne
Da AlphaBay blev lukket i starten af juli, overtog sitet Hansa det kriminelle marked, men det skete, mens FBI og Europol i samarbejde med sikkerhedsfirmaet Bitdefender allerede havde infiltreret Hansa og i skjul overtagets dets servere den 20. juni.

Den næste måned indsamlede politiet derfor oplysninger om de illegale transaktioner og adresser på 10.000 købere, indtil Hansa blev lukket den 20. juli og sitets to administratorer anholdt i Tyskland og serverne beslaglagt i Holland.

Europol og FBI forventer, at lukningerne af de to kriminelle markedspladser nu fører til flere hundrede efterforskninger i en række lande mod de købere, der har aftaget narkotika, våben og hacker-programmer.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde