Skæbnens time

Sveriges regering har haft flere møder om Palme-efterforskningen de seneste dage. Statsminister Stefan Löfven har deltaget i flere af møderne, skriver Aftonbladet forud for skæbnetimen

Et billede af den tidligere svenske statsminister taget 12. december 1983. Tre år før Olof Palme blev skudt på gaden i Stockholm. Foto: ANDERS HOLMSTROM/Ritzau Scanpix
Et billede af den tidligere svenske statsminister taget 12. december 1983. Tre år før Olof Palme blev skudt på gaden i Stockholm. Foto: ANDERS HOLMSTROM/Ritzau Scanpix

Skæbnens time.

Sådan kan dagens pressemøde i Sverige bedst beksrives. Temaet er Palme-efterforskningen og hvad der skal ske fremadrettet. Og spørgsmålene er mange.

Har det svenske politi fundet det mordvåben, som for 34 år siden sendte den svenske statsminister Olof Palme i døden? Har politiet opklaret, hvem der var ansvarlig for det blodige drab på åben gade i Stockholm? Vil politiet nu foretage anholdelser - eller bliver efterforskningen omsider lukket ned?

Det er de fire vigtigste spørgsmål, som mange venter i spænding på at få besvaret på det pressemøde, som den svenske anklagemyndighed har indkaldt til onsdag klokken 09.30.

Onsdag morgen skriver Aftonbladet, at den svenske regering og anklageren i sagen har haft flere møder de seneste dage. Samtidig skriver de, at Olof Palmes sønner er blevet briefet inden dagens pressemøde.

Punktum?
Men hvad kan vi egentlig forvente?

Ekstra Bladet har talt med en af de danskere, som ved mest om Palme-drabet. Det er historikeren og cand. mag Anders Orris, der også har skrevet en afhandling om drabet på Olof Palme.

- Det er naturligvis svært at sige, hvad der præcist  vil komme frem på pressemødet. Jeg hælder mest til, at konklusionen på mødet vil være, at man nu vil indstille efterforskningen.  Man vil lave en gennemgang af de personer, som gennem tiden har været mistænkt for at have dræbt Palme. De er alle døde i dag, og derfor vil det være nærliggende at nedlægge efterforskningen og overdrage dokumenterne til Rigsarkivet, siger Anders Orris til Ekstra Bladet.

Anders Orris peger også på, at det vil være naturligt at kontakte netop den svenske regering forud for, at man agter at nedlægge en så omfattende efterforskning af en svensk statsminister.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Misbrugeren Christer Pettersson blev både dømt og frikendt for mordet på Palme. Arkivfoto: Anders Holmstrom
Misbrugeren Christer Pettersson blev både dømt og frikendt for mordet på Palme. Arkivfoto: Anders Holmstrom
 

Chefanklager Krister Petersson har dog tilbage i februar udtalt følgende i et interview på svensk TV: 

- Jeg er sikker på at kunne præsentere, hvad der skete omkring mordet, og hvem der er ansvarlig for det.

På spørgsmålet om, hvorvidt der vil blive rejst tiltale mod en mistænkt gerningsmand, svarede chefanklageren dog:

- Det kan jeg ikke sige noget om - det er op til fri fortolkning, siger han.

Svær bevisbyrde
Historiker Anders Orris er dog noget skeptisk overfor disse udtalelser.

- Jeg er ikke så sikker på, at vi får besked om, hvem der var ansvarlig for drabet. Der er tale om en svær bevisbyrde at løfte.

Men der kan selvfølgelig være en joker i det her. Den teknologiske udvikling kan for eksempel have medført, at man nu er i stand til at identificere det våben, som de to fundne kugler stammer fra. Det har man ikke tidligere kunnet.

Der kan også være fundet DNA spor på Palmes frakke, som man ikke tidligere har kunnet analysere, siger Anders Orris til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

På drabsstedet i Stockholm er der i dag nedlagt en mindeplade for den svenske statsminister Olof Palme.Arkivfoto: TT News Agency
På drabsstedet i Stockholm er der i dag nedlagt en mindeplade for den svenske statsminister Olof Palme.Arkivfoto: TT News Agency
 

Historikeren mener, at politiet og anklagemyndigheden kan have en vis interesse i at puste sagen op på nuværende tidspunkt.

- På den måde kan man overfor offentligheden vise, at man vitterlig har gjort et sidste og afgørende forsøg på at opklare mordet, inden man indstiller efterforskningen, lyder det fra den danske ekspert.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

Ifølge den britiske avis The Guardian mødte de svenske Olof Palme-efterforskere den sydafrikanske efterretningstjeneste 18. marts i Pretoria og fik overdraget dokumenter, der var relevante for sagen.

Det er for øjeblikket uklart, om sagsdokumenterne indeholder nye beviser, eller om det blot er et spørgsmål om at afslutte løse tråde i efterforskningen.

FAKTA: Mysteriet om Palme-drabet har været uløst i 34 år

Det er 34 år siden, at Sveriges daværende statsminister Olof Palme blev skudt og dræbt på åben gade i Stockholm.

Onsdag får Sverige klarhed om, hvorvidt efterforskningen af Palme-drabet bliver afsluttet, eller om der bliver rejst tiltale i sagen.

Her følger en tidslinje:

* 28. februar 1986: Sveriges 59-årige statsminister, Olof Palme, dræbes af skud på gaden i Stockholm på vej hjem fra et biografbesøg til fods. Hans kone, Lisbet Palme, får lette skudsår.

* December 1988: Misbrugeren Christer Pettersson anholdes i sit hjem i Sollentuna og sigtes for drabet.

* Juli 1989: Byretten i Stockholm idømmer Christer Pettersson livstid i fængsel for drabet.

* November 1989: Christer Pettersson frikendes i landsretten.

* Maj 1998: Sveriges højesteret afviser en ansøgning fra anklagemyndigheden om at omprøve frifindelsen.

* 29. september 2004: Christer Pettersson dør, 57 år gammel.

* 25. februar 2016: I anledning af 30-årsdagen for mordet indkalder de svenske myndigheder til pressemøde. De har dog reelt ikke nyt om efterforskningen.

* 1. februar 2017: Chefanklager Krister Petersson overtager efterforskningen.

* 10. juni 2020: Pressemøde om beslutning om tiltale i drabssagen.

Kilder: Dagens Nyheter, SVT.