Skæbnesvanger detalje kostede lastbilchauffør livet før Berlin-massakre

Polsk lastbilchauffør forsøgte at aflevere sin last tidligt mandag og skulle derefter have forladt byen. Det fortæller chaufførens chef til Ekstra Bladet

Lastbilchaufførens chef, Ariel Zurawski, viser på et pressemøde tirsdag et billede af den dræbte Lukasz Urban . (AP Photo)
Lastbilchaufførens chef, Ariel Zurawski, viser på et pressemøde tirsdag et billede af den dræbte Lukasz Urban . (AP Photo)

Lukasz Urban, som til daglig kørte lastbilen, der blev brugt i massakren på julemarkedet i Berlin, havde formentlig slet ikke været i byen, hvis alt var gået efter planen.

Mandag morgen forsøgte Lukasz Urban nemlig at levere det stål, han havde med sig fra Italien, men blev afvist ved skranken på leveringsstedet - og det tvang ham til at blive i byen.

Det fortæller Lukasz Wasik, transportchef i transportfirmaet Ariel Zurawski, til Ekstra Bladet tirsdag aften.

- Han forsøgte at aflaste mandag morgen og derefter køre videre, men han blev af ukendte årsager afvist på leveringsstedet og måtte blive i Berlin og holde en pause i sin lastbil, siger transportchefen.

Afvist
Lukas Wasik talte med sin chauffør mandag morgen omkring klokken 09.00. Her fortalte Lukasz Urban, at han havde forsøgt at komme af med stålet, men blev afvist på leveringsstedet.

- Der var åben, men kvinden i reception fortalte ham, at det ikke var muligt. Jeg ved ikke hvorfor. Måske havde de ikke plads eller ... Jeg ved ikke præcist hvorfor, siger Lukasz Wasik.

Lukasz Urban blev på leveringsadressen bedt om at vente til tirsdag morgen med at aflaste.

Ordren blev bestilt gennem et østrigsk speditionsfirma, forklarer transportchefen. Det var det østrigske firma, som fortalte, at Lukasz Urban muligvis kunne aflaste mandag morgen, og ellers måtte han vente til tirsdag. Og det gjorde han så.

Lastbilchaufføren Lukasz blev dræbt før massakren: - Han kæmpede for sit liv

Familien i dyb sorg
Mandag aften blev han dog fundet dræbt på passagersædet af sin egen lastbil, efter en gerningsmand havde torpederet et julemarked i den tyske hovedstad i selvsamme køretøj. Han efterlader sig en 17-årig søn og en kone, som er i dyb sorg, ligesom resten af hans familie.

- Hans søn og kone er hos politiet i Berlin. De får psykologhjælp, fortæller Lukasz Warsik til Ekstra Bladet.

Ifølge Ariel Zurawski var Lukasz Urban, hans fætter, var en rolig og ærlig mand. (Foto: STR/AP Photo)
Ifølge Ariel Zurawski var Lukasz Urban, hans fætter, var en rolig og ærlig mand. (Foto: STR/AP Photo)
 

Elskede sin lastbil
Lukasz Urban havde arbejdet som lastbilchauffør i omkring 15 år. De seneste tre har han arbejdet i Ariel Zurawski, et polsk firma opkaldt efter hans fætter, som ejer det.

- Han var en meget god chauffør. Vi har aldrig haft problemer med ham. Han var altid glad. Vi har haft rigtig god kontakt og samarbejde med ham, siger Lukas Wasik.

Lukasz Urban elskede både sit arbejde og sin lastbil.

- Han elskede den lige så, som sig selv, siger Lukasz Wasik efterfulgt af et kort grin.

Han er sikker på, at Lukasz ville have gjort modstand, hvis nogen havde forsøgt at stjæle hans lastbil.

- Han kæmpede med ham i lastbilen.

Hævet i ansigtet
På et pressemøde tirsdag har chefen for transportfirmaet, Ariel Zurawski, fortalt, at han har set sin chaufførs lig i forbindelse med, at hans identitet skulle bekræftes.

- Hans ansigt var opsvulmet og blodigt. Han var blevet stukket med kniv og var blevet skudt, fortæller Ariel Zurawski til den polske tv-kanal TVN ifølge nyhedsbureauet AP.

- Det er min fætter. Jeg har kendt ham, siden jeg var barn. Jeg kan stå inde for ham, siger Ariel Zurawski til AFP.

De tyske myndigheder har fortalt på Twitter, at Lukasz ikke var føreren af lastbilen, da den ramte julemarkedet i Berlin. Hvad der nøjagtigt er sket i førerhuset, ved vi endnu ikke.

Her kan du læse, hvad Lukasz' chefer tidligere har sagt om ham.