Skal ikke betale bøder efter tastefejl

To bilister får medhold i Højesteret. De tastede nummerplader forkert, da de skulle betale for parkering

Højesteret har afgjort, at bilister ikke skal betale parkeringsbøder, som de fik, fordi de tastede nummerplader forkert. (Arkivofoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Højesteret har afgjort, at bilister ikke skal betale parkeringsbøder, som de fik, fordi de tastede nummerplader forkert. (Arkivofoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

To bilister slipper for at betale for parkeringsbøder, som de fik, fordi de indtastede deres nummerplader forkert, da de betalte.

Det har Højesteret afgjort torsdag.

Hos Forenede Danske Motorejere (FDM), som har repræsenteret de to bilister under sagsforløbet, er man tilfreds med torsdagens afgørelse.

- Fremadrettet bliver det et spørgsmål, om det, man har tastet forkert, er et rigtigt registreringsnummer. Findes der en anden bil i Danmark med det registreringsnummer?

- Så er der en risiko for, at man kan betragte det som misbrug, og så må man nok desværre acceptere p-afgiften. Men i de fleste tilfælde, hvor man taster forkert, er det ikke et rigtigt registreringsnummer, siger advokat hos FDM Casper Schad.

Begge bilister betalte for parkeringen ved en betalingsautomat. Der blev ikke udskrevet en fysisk billet, men oplysningerne om betaling blev sendt til en onlinedatabase.

Uheldigvis for bilisterne havde de begge lavet en fejl, da de indtastede deres registreringsnumre i forbindelse med betalingen. Den ene tastede et bogstav for lidt, den anden et bogstav for meget.

Det betød, at parkeringsvagten ved et opslag i databasen ikke kunne se, at de havde betalt for parkeringen, og de fik en bøde.

Inden sagerne kom i Højesteret, blev de behandlet i henholdsvis Østre -og Vestre Landsret. De havde begge afgjort, at bøderne skulle annulleres.

Københavns Kommune søgte derefter om tilladelse til at bringe sagen for Højesteret.

Jesper Borch, enhedschef i Center for Parkering i Københavns Kommune, siger, at formålet med at få sagerne i Højesteret var at få et 'klart retsgrundlag', som de mener, er nødvendigt, når der 'pålægges parkeringsafgifter'.

- Vi (kommunen, red.) havde håbet, at der ville komme en klarhed om, hvad vi kan stille af krav til bilisterne, og hvilke der stilles til os som myndighed, siger han.

Afgørelserne er dog ikke lige så klare, som kommunen havde håbet på, siger han.

Højesteret lægger vægt på, at bilisterne havde betalt for parkeringen, og der ikke var køretøjer med de registreringsnumre, som de tastede ind ved en fejl.

- Højesteret bemærkede, at der derfor ikke var risiko for misbrug, herunder for at en anden bilist havde parkeret sit motorkøretøj i samme område og nydt godt af den betalte parkering, skriver retten.

Inden sagerne for kom landsretten og derefter Højesteret, var de dog faldet forskelligt ud i fogedretten.

I den ene sag sagde fogedretten, at det er bilistens ansvar at sørge for, at de indtastede oplysninger er korrekte. Bilisten blev derfor dømt til at betale bøden.

I den anden sag nåede fogedretten til en anden konklusion.

Selv om bilisten har ansvar for, at oplysningerne er korrekte, kunne kommunen i den konkrete sag identificere bilen og konstatere, at der var betalt for parkering. Retten ophævede derfor parkeringsbøden.