Skats plageånd tog røven på kunde: Flere overvejer sagsanlæg

Rådgivningsselskab har hevet milliarder fra Skat i sager om ejendomsskat. Nu viser det sig, at firmaet selv har overfaktureret. Flere andelsforeninger overvejer retssager

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Nok har rådgivningsselskabet Rafn & Søn hjulpet danskere til at få et milliardbeløb tilbage, efter Skat i årevis havde opkrævet for meget i ejendomsskat. Men nu viser det sig, at selskabet selv har overfaktureret.

Det har landsretten slået fast, og Ekstra Bladet kan nu afsløre, at flere sager mod rådgivningsselskabet kan være på vej.

Mere end 210.000 danskere har siden 2002 krævet deres penge tilbagebetalt på baggrund af fejlene i Skat. Rafn & Søn har hjulpet i lang række af sagerne.

Blandt andre har Rafn & Søn hjulpet Andelsforeningen Merlegården IV. I den forbindelse lød kontrakten, at kom der ingen penge hjem, fik andelsforeningen arbejdet gratis. Derimod skulle Rafn & Søn have 25 procent af en eventuel tilbagebetaling, og at aftalen var uopsigelig i fem år. Men den går ikke, slog Retten i Glostrup fast i december 2015.

Det er nemlig ikke lovligt at kræve resultatbaseret honorar eller gøre aftalen uopsigelig. Rafn & Søn ankede dommen, men Østre Landsret gav Merlegården IV medhold.

Det betyder, at i stedet for at skulle betale et honorar på 209.023 kroner, fastsættes honoraret til 30.000 kroner.

Desuden er Rafn & Søn dømt til at betale sagsomkostninger på 40.000 kroner.

Nu viser det sig, at syv yderligere påtænker at føre sag mod selskabet. Flere har oplevet honorarer, hvor Rafn & Søn kræver helt op til 48 procent af udbetalingen.

De syv foreninger vil undersøge sagen nærmere, og siger generelt, at hvis de har betalt for meget og noget har været i strid med loven skal det bringes i orden. Som Torben Bennekov, administrationschef i Arbejdernes Andelsforening Silkeborg, formulerer det:

- Vi skal have læst dommen, og så skal bestyrelsen have taget stilling til næste skridt.

Steffen Møller Brogbjerg, direktør i Arbejdernes Andelsforening af 1938, stemmer i:

- Hvis vi har betalt for meget, skal det bringes iorden.

Ekstra Bladet har sendt en række spørgsmål til Rafn & Søn. Blandt andet hvorfor selskabet har taget overpris, men i en mail insisterer chefjurist Christian Gommesen på at selskabet først skal have lov at fortælle hele historien, før det stiller op til interview. I en mail lyder det:

'Vi ønsker ikke at udtale os til citat i Ekstra-Bladet uden at kunne give et baggrundsinterview først, hvor der kan snakkes frit uden at man skal bekymre sig om at blive citeret uden for kontekst.'