Skattestyrelsen fik skader for seks millioner i eksplosion

To svenskere er tiltalt for at bombe Skattestyrelsen. Der skete skader for millioner, fremgår det af anklage

Det var 6. august klokken 22.14, at en bombe eksploderede ved Skattestyrelsens bygning i Nordhavn i København. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Det var 6. august klokken 22.14, at en bombe eksploderede ved Skattestyrelsens bygning i Nordhavn i København. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Skattestyrelsens bygning på Østerbro blev skadet for cirka 6,2 millioner kroner, da en bombe i august sidste år sprængte ved styrelsen.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen, hvor der er rejst tiltale mod to svenske mænd.

De 6,2 millioner kroner for skader er opgjort eksklusive moms.

Foruden skaderne på bygningen led styrelsen ifølge anklagemyndigheden også et økonomisk tab, da bombesprængningen forstyrrede driften. Det tab er dog ikke opgjort.

Skattestyrelsen ligger ved Nordhavn Station, og stationens bygning blev også skadet for knap 12.000 kroner eksklusive moms, lyder det.

Af anklageskriftet fremgår det, at anklagemyndigheden - foruden fængselsstraf og udvisning - vil have de to svenskere til at betale en erstatning.

Anklagemyndigheden oplyste mandag, at den havde tiltalt de to mænd for bombesprængningen.

Den har valgt at rejse tiltale for ulovlig besiddelse og anvendelse af en bombe samt for overtrædelse af straffelovens paragraf 114 om terrorisme.

- En kraftig bombe er blevet sprængt ved en offentlig myndighed, og bombesprængningen har kunnet skræmme de ansatte og resten af befolkningen og forstyrre myndighedernes arbejde.

- Heldigvis kom ingen personer til skade, men anklagemyndigheden mener, at sagen er så grov, at der er tale om en terrorlignende handling, og at straffen derfor bør forhøjes, sagde Lise-Lotte Nilas i en meddelelse mandag

Politiet pejlede sig hurtigt ind på de to tiltalte, som blev sigtet kort tid efter sprængningen. De kom dog ikke i politiets varetægt med det samme.

Den 22-årige blev pågrebet af svensk politi i Malmø 13. august på baggrund af en arrestordre fra dansk politi og efterfølgende udleveret til Danmark.

Den 23-årige blev anholdt 17. september i Københavns Lufthavn.

Efter anklagemyndighedens opfattelse planlagde de sprængningen - muligvis sammen med en eller flere ukendte gerningsmænd.

De er tiltalt for at have fragtet bomben i en svensk varebil af mærket Citroën Berlingo. De kørte fra Øresundstunnellen til Skattestyrelsens bygning på Østerbro, hvor de skal have udløst bomben.

Foreløbig er det uvist, hvorfor de to svenske statsborgere - såfremt de er skyldige - involverede sig i en sprængning mod en dansk myndighed.

De nægtede sig begge skyldige, da de blev fremstillet i grundlovsforhør.

Der er endnu uvist, hvornår retssagen vil begynde.