Skizofren om Saxenhøj-drabene: Derfor stak jeg dem

29-årig skizofren mand frygtede tvangsindlæggelse og gik amok med en kniv, han havde købt til at skære pizza med

Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil med noget, der minder om en maske fra Ondskabens Øjne - filmen om kannibalen Hannibal Lecter (Privatfoto)
Her ses den nu 29-årige mand posere på sin Facebook-profil med noget, der minder om en maske fra Ondskabens Øjne - filmen om kannibalen Hannibal Lecter (Privatfoto)

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): Det var vrede over udsigten til at blive tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling, der 7. maj sidste år fik en 29-årig mand til at gå amok og stikke tre mennesker adskillige gange med en kniv. To af dem, lægen Flemming Møgelmose og socialrådgiveren Jan Bundtofte Stryhn, mistede livet.

Det forklarede den skizofrene mand selv i retten tirsdag, hvor sagen mod ham startede. Gennem sin advokat indledte han med at nægte sig skyldig, men under afhøringen erkendte han alligevel, at det var ham, der førte kniven, der dræbte to og sårede en tredje på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing.

- De ville tvinge mig. De trængte mig op i en krog, og jeg kunne se på ham lægen, at han ville tvangsindlægge mig, forklarede den 29-årige lidt mumlende i retten.

Dobbeltdrab på Saxenhøj: Tiltalt røg joint efter drab

Drabssigtet hovedperson i Lund Madsen-program

Derfor greb han den kniv, han kort forinden havde købt i en genbrugsbutik til at skære pizza med.

- Og så stak jeg ham. Jeg stak ham fra halsen og ned. Jeg stak også ham den anden - måske ved ribbene, jeg husker det ikke, sagde den 29-årige, der samtidig forklarede, at han var vred på personalet på Saxenhøj, fordi de - ifølge ham - havde brudt ind på hans værelse cirka 14 dage forinden.

Flemming Møgelmose blev påført tre knivstik og døde på stedet af indre og ydre blødninger. Jan Bundtofte Stryhn blev stukket seks gange og døde otte dage senere af sine kvæstelser. En 51-årige beboer på Saxenhøj, der kom til, da han hørte larm fra den beboelsesvogn, den 29-årige boede i, fik også flere knivstik, men overlevede.

De blev dræbt af psykisk syge

Den 29-årige mand mødte op i retten i et sort joggingsæt og med hænderne spændt fast i et fikseringsbælte, som var spændt rundt om livet på ham. Fra pladsen ved siden af sin forsvarer stirrede han fjernt rundt i retslokalet, som var fyldt til randen med pårørende, kolleger og presse.

Den skizofrene mand, som har døjet med psykisk sygdom i mange år, erkendte også at have overfaldet personalet to psykiatriske afdelinger. Først på Hvidovre Hospital, hvor han var indlagt, før han kom på Saxenhøj - og siden på en psykiatrisk afdeling i Vordingborg, hvor han endte efter drabene.

Nu starter retssagen: Stak to ihjel i psykose

Tiltale: Gik amok på plejere efter anholdelse for dobbelt-mord

- Hvidovre Hospital var fint, udover at de tvangsmedicinerede mig. Det må man ikke, medmindre man er farlig. Så det blev jeg sur over, forklarede den 29-årige og tilføjede:

- De kom ind på mit værelse, mens jeg var i bad. De trængte mig op i en krog og tvangsmedicinerede mig med depotmedicin. Og så slog jeg en af dem, jeg kan ikke huske hvem. Det var nødværge.

Den samme opfattelse af, at han blev tvunget til noget, han ikke havde lyst til, var baggrunden for, at han gik amok på personalet på afdelingen i Vordingborg, forklarede han.

Ekstra Bladet følger sagen...