Skoleleder: Drabet på Mads har rykket eleverne tættere sammen

Knivdrabet, som foregik foran flere af den 17-åriges kammerater, har også betyder mere overvågning på skolen

Mads blev kun 17 år - onsdag starter sagen mod hans formodede drabsmand. Billederne er bragt efter aftale med familien. (Privatfoto)
Mads blev kun 17 år - onsdag starter sagen mod hans formodede drabsmand. Billederne er bragt efter aftale med familien. (Privatfoto)

Foran en håndfuld af sine klassekammerater blev den kun 17-årige Mads Skjoldsøge i november sidste år dræbt af knivstik. Drabet skete i frikvarteret på Hillerød Handelsskole, og sagen imod teenagerens formodede og jævnaldrende drabsmand starter onsdag.

Det voldsomme og meget pludselige drab rystede både elever og lærere, men alligevel har Mads Skjoldsøges omgivelser formået at få det bedste ud af tabet af en højt elsket klassekammerat.  

- I Mads' klasse har det betydet, at de er rykket tættere sammen oven på alt det her. Det skyldes både eleverne, men også indsatsen fra deres forældre, siger Conni Vang Jensen, der er uddannelseschef på Hillerød Handelsskole og for den afdeling, hvor Mads Skjoldsøge var elev indtil hans død 5. november.

Måtte ikke ty til hævn
I tiden efter drabet blev den 17-åriges klassekammerater samlet både i klassesessioner og individuelle møder med skolepsykologer. Ifølge Conni Vang Jensen har eleverne særligt skulle bearbejdet uretfærdigheden omkring drabet på deres klassekammerat. 

Mads blev kun 17 år - onsdag starter sagen mod hans formodede drabsmand. (Privatfoto - bragt efter aftale med familien) Krimi Mads blev stukket ihjel: - Vi mangler ham hver eneste dag

- Vi havde på et tidspunkt en betjent ude for at tale om konfliktløsning. Der sørgede vi også for at tale om de hævntanker og had-følelser, som nogle elever måske kunne sidde med. For det er vigtigt for os alle sammen, at det ikke blev til noget mere. At understrege, at det aldrig er løsningen, siger Connie Vang. 

En 16-årig dreng er varetægtsfængslet og tiltalt for drabet på Mads Skjoldsøge. Ifølge politiet var det ham, som førte den 7,7 cm lange springkniv, der først borede sig gennem den 17-åriges hjertesæk og videre ind i hjertet.

Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Foto: Jan Unger) Krimi Tiltale: Stak Mads ihjel og gik amok i fængslet

Den voldsomme hændelse, som skete i en cykeltunnel, hvor eleverne ofte holdt rygepause, har haft både fysiske og psykiske konsekvenser for skolens elever og ansatte. Området og indgange overvåges nu med kameraer.

- Og så er vi nok også noget mere 'overvågende', både lærer og elever. Vi er opmærksomme på, hvem der kommer på skolen, siger Conni Vang Jensen. I en periode har skolen også haft ekstra vagter til festerne.

Besøger drabsstedet
Den 17-åriges familie sendte i går en pressemeddelelse ud, hvor de forholdt sig til den kommende retssag og tabet af deres søn og bror.

- Vi mangler Mads hver eneste dag. Han er dybt savner af familie og venner. Vi har konstateret, at savnet aldrig bliver mindre, skriver forældrene Morten Skjoldsøge og Lykke Petersen i pressemeddelelsen. Her understreger forældrene, at familien skal 'lære at leve videre med sorgen.'

- Livet bliver aldrig det samme for os igen, og vi kæmper hver dag med savnet af Mads.

Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Foto: Jan Unger)
Mindehøjtidelighed for Mads Skjoldsøge i den tunnel, hvor han blev dræbt. (Foto: Jan Unger)
 

Dybt bevæget fører familien kisten med den 17-årige Mads ud af Ullerød Kirke. (Foto: Kenneth Meyer) Krimi Familien har sagt farvel til knivdræbte Mads

På teenagerens skole er hverdagen udadtil blevet normal igen, men den unge mand, der ville være politimand og som 'var smilende og havde mange venner' er ikke glemt af sine kammerater. 

- Der er stadig nogle af eleverne, som går ned i tunnellen for at mindes Mads. Maleriet på væggen har også fået lov til at blive, siger Conni Vang Jensen og henviser til det grafitti-maleri, som venner og bekendte til den 17-årige fik malet på tunnelens ene væg, der hvor teenageren faldt sammen med hånden på brystet.