Skud-drama ved Tivoli: - Politiet skulle skyde mig i hovedet

50-årig forsøgte 'suicide by cop' og politiet affyrede 10 skud mod ham. Nu er betjentene helt renset

Video optaget kort efter skyderiet. (Foto: Privat/Jakob Jørgensen/Kenneth Meyer)
Følg Krimi

Med et selvmordsbrev i lommen på sin jakke og en revolver i hånden, gik en 50-årig mand hen til to tilfældige politifolk ved Tivoli i København og sigtede på den ene betjents nakke med revolveren.

Den 50-årige ønskede at begå selvmord, og han håbede, at politifolkene ville skyde ham direkte i hovedet, såkaldt 'suicide by cop'.

Betjenten, der blev sigtet på, forsøgte først at vriste revolveren fra den 50-årige, der under håndgemænget affyrede mindst et skud med revolveren.

Under hele episoden affyrede han seks skud med revolveren, som senere viste sig at være en gas- og løsskudspistol.

Men både betjentene og flere chokerede vidner på H.C. Andersens Boulevard var overbeviste om, at det var en skarpladt revolver, og at manden var ude på at dræbe politifolkene.

Så betjentene trak deres pistoler og affyrede samlet 10 skud mod revolver-manden.

Politiet dræbte 48-årig i nødværge: Han var fascineret af politimord

Han blev ramt af et skud i venstre lår og et i brystkassen og blev svært kvæstet, men han overlevede.

Politiet handlede korrekt
Skudepisoden skete den 2. juni sidste år cirka kl. 17.35, og i dag har Statsadvokaten i København besluttet, at de to politifolk handlede resolut og helt korrekt.

Samme konklusion er Den Uafhængige Politiklagemyndighed kommet til.

Her står politiet med den 50-åriges revolver. Det viste sig at være et løsskuds-våben, men det vidste betjentene og vidnerne ikke, da der blev affyret seks skud fra revolveren. Foto: Kenneth Meyer
Her står politiet med den 50-åriges revolver. Det viste sig at være et løsskuds-våben, men det vidste betjentene og vidnerne ikke, da der blev affyret seks skud fra revolveren. Foto: Kenneth Meyer

Betjentene opfattede, at de var i livsfare. Det gjorde vidnerne også, og der var ikke mulighed for først at give advarselsråb eller varselsskud, inden den 50-årige blev skudt. Det var nødvendigt, at revolver-manden blev stoppet øjeblikkeligt, siger Statsadvokaten.

Den ene betjent affyrede seks skud uden at ramme. Hans kollega affyrede fire skud og to af dem ramte den 50-årige. Han blev skudt på tre til fem meters afstand.

 

Derfor blev 20-årig skudt af politiet

De to politifolk havde netop standset to motorcyklister på H.C. Andersens Boulevard og var optaget af at tjekke personerne, da den 50-årige så chancen for at bruge betjentene som sit selvmordsredskab.

'Ville skydes i hovedet'
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at han var iført skudsikker vest, da han trak revolveren og gik hen mod betjentene:

'Han har herom nærmere forklaret, at det var meningen, at politibetjentene skulle skyde ham i hovedet,' skriver Den Uafhængige Politiklagemyndighed i sin redegørelse.

Hans forklaring understøttes af det selvmordsbrev, der blev fundet i hans jakke. Betjentene og vidner har forklaret overfor DUP´en, at de opfattede våbnet som ægte, og at 'manden ønskede at dræbe politimanden'.

Mystik om skud-drama ved Tivoli: Nu er der opsigtsvækkende nyt

Advokat Martin Cumberland, der er advokat for den ene af de to politifolk, siger, at Statsadvokatens afgørelse er som forventet.

- Det er en klokkeklar frifindelse, og Statsadvokaten skriver, at der intet er at bebrejde politiet, siger advokaten.

Efter flere lignende episoder, hvor selvmords-kandidater har angrebet betjente med våben for selv at blive skudt, siger Martin Cumberland, at det er helt urimeligt at udsætte politifolk for den situation.

- Det er lige så egoistisk og vanvittigt som at hoppe ud foran et tog - men når politiet skyder, vil der også altid være en risiko for, at uskyldige kan blive ramt, siger advokaten.

Forældre skulle ikke finde ham død: Pistolmand ville skydes af politiet

Siden 2011 har der været mindst fire episoder med 'suicide by cop'.

Straks efter skudepisoden slog betjentene alarm og gav den 50-årige førstehjælp sammen med en læge, som tilfældigt var i nærheden.

Den sårede blev kørt på Rigshopitalets traumecenter og opereret. Det ene skud ramte rygmarven med risiko for varige mén til følge.

Dagen efter blev den 50-årige varetægtsfængslet i dommervagten 'in absentia' for trusler mod politiet. Den sag venter angiveligt stadig på at blive afgjort.

Gidseltager: Skyd mig eller jeg dræber hende

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.