Skudt af betjent i sin tuk-tuk

POLITIET PÅ ANKLAGEBÆNKEN: 32-årig betjent fra Østjyllands Politi tiltalt for grov vold - skød René Ekkelund Jørgensen i benet, da han i sin brandert kom kørende foran politigården i Aarhus

Så sent som i sidste uge markerede René Ekkelund Jørgensen sig også i medierne. Det skete, da det kom frem, at Aarhus Kommune vil betale penge for, at ansigtstatoverede arbejdsløse får fjernet tatoveringerne, så de dermed nemmere kan få et job. (Foto: Claus Bonnerup)

Byretten i Aarhus indrammer i dag en usædvanlig sag, når en 32-årig familiefar og betjent fra Østjyllands Politi tiltales for grov vold over for den jævnaldrende René Ekkelund Jørgensen.

Tiltalen sker på baggrund af en episode 1. november 2013 om aftenen foran politigården i Aarhus, hvor den 32-årige betjent skød René Ekkelund Jørgensen i venstre underben.

Betjenten affyrede ifølge egne udsagn til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, tre skud mod René Ekkelund Jørgensen, der kom kørende i sin trehjulede tuk-tuk.

René Ekkelund Jørgensen foran sin tuk-tuk, som stadig er beslaglagt af politiet knap halvandet år efter skudepisoden. Den 32-årige aarhusianer blev skudt i benet af en betjent foran politigården i Aarhus 1. november 2013. Nu tiltales betjenten for grov vold i Retten i Aarhus.
René Ekkelund Jørgensen foran sin tuk-tuk, som stadig er beslaglagt af politiet knap halvandet år efter skudepisoden. Den 32-årige aarhusianer blev skudt i benet af en betjent foran politigården i Aarhus 1. november 2013. Nu tiltales betjenten for grov vold i Retten i Aarhus.

Betjenten, der risikerer op til seks års fængsel for ’at have udøvet legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter’ har forklaret til DUP, at han affyrede de tre skud, fordi han frygtede, at René Ekkelund Jørgensen ville påkøre ham.

Frygten fik næring af, at han forinden over politiets radio var informeret om, at kolleger havde bemærket René Ekkelund Jørgensen køre på en måde i sin tuk-tuk, så der var mistanke om, at han var spirituspåvirket.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

– Det er noget af en byrde at bære rundt på, siger betjentens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, til Ekstra Bladet med henvisning til, at hendes klient risikerer både at miste sit job og en frihedsstraf, hvis han kendes skyldig.

Promille over to
Den 32-årige betjent har - trods sagens alvor - ikke været suspenderet fra sit job, siden skudepisoden skete for knap halvandet år siden.

– Vi ser frem til Renés forklaring i retten, for han har i lang tid efter hændelsen tilsyneladende ikke kunnet huske noget. Min klient nægter sig skyldig og fastholder, at han handlede i selvforsvar, siger Mette Grith Stage.

René Ekkelund Jørgensen var også i Ekstra Bladet i sidste uge, da vi tog på jobjagt i Aarhus med ham og hans mange ansigtstatoveringer. Sidstnævnte gjorde, at alle døre var lukkede, hvor vi kom. I dag er den 32-årige aarhusianer igen i vælten, når en jævnaldrende betjent fra Østjyllands Politi i byretten tiltales for at have skudt René i benet 1. november 2013, mens den tatoverede far til tre døtre kørte i sin tuk-tuk. (Foto: Claus Bonnerup) Krimi TV: René i vælten igen

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger havde René Ekkelund Jørgensen en promille på over 2.0, da han i forlængelse af sin anholdelse og et besøg på skadestuen fik foretaget en blodprøve på politigården, inden han blev smidt i detentionen i 13 timer.

René Ekkelund Jørgensen erkender, at han var beruset, da han satte sig bag styret i tuk-tuk´en, som har været beslaglagt af politiet siden anholdelsen.

– At køre spritkørsel er det dummeste, jeg har gjort, og det skal jeg selvfølgelig tage min straf for, når den sag kommer for retten. Men det ændrer ikke på, at uanset om jeg var påvirket af det ene eller det andet, så burde betjenten aldrig have skudt på mig for at stoppe mig. Han anede jo ikke, om det var mig eller min mor, der kørte, siger René Ekkelund Jørgensen, hvis spritsag endnu ikke er berammet.

Hvad hvis det var mig, der skød
Det arbejdsløse skudoffer har betalt en høj pris for sin dumhed og betjentens mulige overreaktion. I flere måneder måtte han igennem et dagligt smertenshelvede, når en hjemmesygeplejerske skulle rense skudsåret inde fra.

Desuden er han stadig følelsesløs fra skudsåret lige under knæet og ned i foden, ligesom angst og post traumatisk stress syndrom tynger hans hverdag som far til tre døtre på fire, syv og 15 år.

– Det er ikke sådan, at jeg går rundt og er sur eller bitter på betjenten, men vend den om og tænk, hvis det var mig, der havde skudt ham. Tror I så jeg havde gået rundt som en fri mand nu. Så havde jeg for længst siddet i en fængselscelle, siger René Ekkelund Jørgensen.

Bistandsadvokat Hans Kjærgaard ønsker ikke at oplyse over for Ekstra Bladet, hvad erstatningskravet til René Ekkelund Jørgensen lyder på.

– Jeg ønsker kun retfærdighed, ikke hævn, siger René Ekkelund Jørgensen, der afviser at have kørt cirka 60 km/t, som betjenten hævder.

– Min tuk-tuk var lovlig og kunne højest køre 32 km/t, så den holder slet ikke, siger han.

Dommen ventes afsagt torsdag eftermiddag.

Ekstra Bladets reportere følger sagen i Retten i Aarhus i dag.