Skudt i bagdelen: Målrettet handling eller tilfældighed?

Ved flere lejligheder er ofre for skud i den verserende bandekrig blevet ramt af skud i enden, men det bunder oftest i tilfældigheder, siger kilder

Et efterhånden trist hverdagssyn i København, hvor politiet er rykket ud til skyderi et sted i København.
Foto: Kenneth Meyer
Et efterhånden trist hverdagssyn i København, hvor politiet er rykket ud til skyderi et sted i København. Foto: Kenneth Meyer

Foreløbigt har ingen mistet livet i forbindelse med den voldsomme, verserende bandekonflikt, der plager København. Til gengæld er en række personer kommet til skade i forskellig grad.

Af de sårede er der ind til flere tilfældige, der blot har været det forkerte sted på det forkerte tidspunkt - senest lørdag aften, hvor to unge mænd blev kvæstet af skud ved et skyderi på Nørrebrogade.

Politiet: To tilfældige ramt af skud i nat
Nogle af ofrene for skyderierne er blevet ramt i endeballen, og det har medført spekulationer i både pressen og på de sociale medier. For skydes der bevidst efter enden - eller er det tilfældigt, at ofrene rammes netop der?

- Oftest er der tale om tilfældigheder. Man skal forstå, under hvilke omstændigheder, skyderierne bliver udført, fortæller en politikilde.

Driveby skyderier
Her handler det om, at gerningsmændene for det meste er kørende på scooter eller i bil, og at de sjældent har god tid til at sigte og affyre deres våben. Ligesom der ofte er tale om en hektisk atmosfære, hvor gerningsmanden mentalt er oppe at køre og adrenalinen pumper.

Krav til rivaliserende bande: Brænd jeres trøjer

Ikke ligefrem udgangspunktet for at sigte og ramme præcist - hvilket de fleste, der har prøvet at affyre bare et luftgevær kan bevidne.

- Desuden tror jeg, de ofte er påvirkede af hash og/eller kokain, hvilket er med til sløre koncentrationen yderligere, siger politikilden.

- Derfor tror jeg langt henad vejen, at der er tale om tilfældigheder, vurderer kilden.

Kildens udlægning bekræftes af kilder i det kriminelle miljø. Her tilføjer en kilde, at gerningsmændene nogle gange sigter lavt, så offeret bliver ramt i benet eller enden. Altså hvor man i bund og grund skyder for at skade offeret og påføre smerte, fortæller en kilde i bandemiljøet.

Tæt på vitale dele
Og selvom det måske for udenforstående kan synes komisk med et skudsår i endestykket, så er det ganske alvorligt for offeret:

- Der er trods alt ikke mange centimeter fra både kønsorganer og vigtige indvolde. Desuden er der jo pulsåren i låret. Perforeres den, kan et offer forbløde hurtigt, hvis ikke blødningen stoppes, fortæller politikilden.

- Det virker mere eller mindre tilfældigt, hvor de rammer, når skyderierne sker på den måde, vi har set i forbindelse med konflikten, lyder det fra fra Torben Svarrer, chef for afdelingen for organiseret Kriminalitet, Københavns Politi.

Skyderi i København - Flugtbil slap fra politiet

Omvendt er endestykket af svær symbolsk betydning i bandemiljøerne. Og i hvert fald to gange gennem de sidste seks-otte år er Ekstra Bladet blevet kontaktet af bandefigurer, der har pådraget sig et skudsår i enden.

Smertefuldt symbol
Bandefigurerne ville korrigere oplysningerne og forklarede, at de retteligt var ramt i låret.

Den ene gang ringede bandefiguren - der var fra Køge - lige inden, han skulle i narkose og opereres i forbindelse med skudepisoden, fordi det var ham magtpåliggende at fortælle avisen om skudsårets rette placering.

En mangeårig veteran i indvandrerbandemiljøet fortæller til Ekstra Bladet, at det ofte er sket, at et offer bevidst et stukket med i kniv i ballen i forbindelse med interne afstraffelser.

Her har målet været at ydmyge og pådrage offeret smerte, men ikke at dræbe eller pådrage den pågældende livstruende eller livsvarige skader.

kildens udlægning bekræftes af Torben Svarrer:

- Jeg har tidligere udtalt mig om, at vi også har hørt, at man bruger metoden med skyde eller stikke i ballen som afstraffelse eller ydmygelse i forbindelse med intern afstraffelse.