Skyder idrætslærers forklaring ned: Ptsd fører ikke til voldtægt af børn

Psykolog på Militærpsykiatrisk Ambulatorium afviser, at ptsd skulle kunne føre til seksuelle overgreb på børn

Den 32-årige lærer sygemeldte sig i oktober 2018 fra sit job og fratrådte sin stilling kort efter. Ud over fængselsstraf kræver anklagemyndigheden, at han fratages retten til at beskæftige sig med børn og unge. Foto: Joachim Adrian
Den 32-årige lærer sygemeldte sig i oktober 2018 fra sit job og fratrådte sin stilling kort efter. Ud over fængselsstraf kræver anklagemyndigheden, at han fratages retten til at beskæftige sig med børn og unge. Foto: Joachim Adrian
Følg Krimi

Det kan ikke være posttraumatisk stresslidelse - ptsd - som er årsag til, at en 32-årig idrætslærer sidder på anklagebænken i en alvorlig straffesag, der handler om voldtægt og trusler mod en 13-årig pige, som han var klasselærer for.

Det hævder psykolog og specialist i psykotraumatologi samt ekspert i ptsd, Nikolai Roitmann, over for Ekstra Bladet.

Roitmann er knyttet til Militærpsykiatrisk Ambulatorium, som gennem årene har behandlet et stort antal hjemvendte soldater med symptomer på ptsd.

Også den 32-årige idrætslærer har været i behandling på stedet, fortalte idrætslæreren i Retten i Næstved forleden. Den 32-årige var mellem 2007 og 2008 udsendt til Afghanistan for Livgarden.

Idrætslæreren var i en periode mellem 2017 og 2018 idrætslærer for den 13-årige på en skole på Midtsjælland.

Skyder skyld på ptsd
Forleden forklarede den tiltalte sig i retten og erkendte, at han havde haft et upassende forhold til den 13-årige. Hele tiden argumenterede han i retten for, at det var ptsd, der var årsag til, at han totalt havde mistet sin dømmekraft og sin evne til at sige fra.

- Det udfordrede mig gevaldigt, og jeg fik stort tilbagefald af ptsd i perioden. Det gjorde, at jeg var dårlig til at sige fra, når hun ville have samtaler. Og det var derfra, hvor det udviklede sig. Hun søgte mere og mere min opmærksomhed og bekræftelse. Og på grund af min ptsd var min dømmekraft fuldstændig væk, lød det fra manden.

Tiltale: Lærer gav 13-årig elev håndjern på og voldtog hende i skov

Men det kan ikke passe, at ptsd skulle være årsagen til, at en 32-årig mand forgriber sig seksuelt på en 13-årig pige, siger Nikolai Roitmann.

- Ptsd er en meget velbeskrevet sygdom med ret specifikke symptomer, og der er ikke nogen af de primære symptomer, som læner sig op ad grænseløs adfærd. Faktisk har jeg, til trods for at jeg har arbejdet på dette felt i mange år, aldrig tidligere hørt om, at ptsd skulle sættes i forbindelse med seksualforbrydelser. Generelt har ptsd ikke noget med seksuelle overgreb at gøre, siger Nikolai Roitmann til Ekstra Bladet.

Brugte håndjern og halsbånd
Den 32-årige er blandt andet tiltalt for at have anvendt håndjern under voldtægt af pigen. Og også fastgjort et halsbånd på hende, som han strammede, så pigen havde svært ved at trække vejret.

Manden nægter sig skyldig i voldtægt og hævdede i retten, at det var pigen selv, der havde efterspurgt remedierne, efter at hun havde set nogle videoer på internettet.

Lærer erkender 'upassende forhold' til mindreårig elev

Men han erkender at have haft et seksuelt forhold til pigen, hvor de har brugt de omtalte remedier.

Igen skulle årsagen ifølge manden være, at ptsd skulle have gjort det vanskeligt for ham at sige fra over for pigen, som han hævder ofte tog initiativet.

Nikolai Roitmann fortæller, at det er rigtigt, at ptsd gør den ramte stresset. Men lidelsen burde ikke påvirke den ramtes moralske vurdering af, hvad der er rigtigt og forkert at gøre.

- Du bliver ikke i tvivl om spillereglerne i samfundet, fordi du har fået ptsd. Jeg har svært ved at se en sammenhæng mellem ptsd og det at miste sin moralske dømmekraft og det at kende grænserne for, hvad der er rigtigt og forkert, forklarer Nikolai Roitmann.

Grooming
Det er anklagemyndighedens opfattelse, at den 32-årige har udsat den 13-årige for grooming, som er et ord lånt fra England, fordi vi ikke har noget præcist dansk ord, der dækker det samme. En psykolog fortalte i retten, at det er en form for strategisk mainpulering af barnet gennem ord og handling med det formål at få barnet forberedt på en seksuel relation.

Idrætslærer tiltalt for voldtægt af 13-årig: Flere piger har nu meldt ham

I retten kom det frem - blandt andet gennem mandens egen forklaring - at han og pigen havde jævnlige stævnemøder i redskabsrum og skure, som hørte til skolens idrætsfaciliteter. Stævnemøder, som ifølge anklagemyndigheden altså skete med trusler og tvang fra læreren, men som ifølge læreren selv skete helt frivilligt.

'Du skal gøre, hvad jeg beder dig om, ellers vil det gå ud over din familie,' sagde læreren, ifølge tiltalen, mens han holdt pigens arme fast på ryggen og klemte om hendes hals.

Hemmelig soldater-gruppe
På et tidspunkt truede han også pigen med, at han var tidligere soldat og med i en hemmelig gruppe af eks-soldater, og hvis gruppen fandt ud af, at han havde fortalt pigen om gruppen, så ville de slå hende og hendes familie ihjel.

Han truede også med selv at dræbe pigen og hendes familie, hvis hun fortalte, hvad der var sket mellem de to: 'Hvis jeg ikke selv kan gøre det, så får jeg nogen til det,' sagde læreren ifølge anklageskriftet.

Voldtægtstiltalt idrætslærer: Jeg skammer mig over det

De mange seksuelle overgreb skete i skoleårene 2017 og 2018. De omfatter ifølge tiltalen også blufærdighedskrænkelser, hvor pigen for eksempel blev taget med ind i et skur ved idrætshallen, hvor læreren låste døren, og gav pigen en kjole, som hun skulle tage på. Derefter udsatte han hende for befølinger.

I andre tilfælde opfordrede læreren pigen til at se pornofilm og sendte links til hende via Messenger.

Under et overgreb i en tunnel nær skolen sagde læreren, ifølge tiltalen, at pigen 'tændte ham så meget'.

Heller ikke i skolernes sommerferie kunne læreren lade pigen være. Han kaldte hende op på video på Messenger og onanerede foran sit webcam, siger anklageskriftet. Han opfordrede hende også mange gange via Messenger og Snapchat til at sende nøgenbilleder, men det afslog pigen.

Filmede voldtægt med mobil
Under en fuldbyrdet voldtægt i et skur ved skolen filmede han overgrebet med sin mobil og beordrede pigen til at ligge stille og ikke at spænde, siger anklageskriftet.

Voldtægten, hvor læreren gav den 13-årige håndjern og halsbånd på, skete 25. oktober 2018 i en skov nær pigens bopæl. Tiltalen siger, at han også klemte om hendes hals med begge hænder, så pigen fik slør for øjnene og røde mærker på halsen.

Skoleleder om voldtægtstiltalt idrætslærer: Han virker meget overbevisende

Det forventes, at der falder dom i sagen 2. december.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+