Skyderi i indkøbscenter var ren Wild West

Ni unge fra to stridende grupper skal sidde på samme anklagebænk ved kommende retssag om skyderi i shoppingcenteret Fields

Her føres en af de anholdte væk, efter at to grupper var tørnet sammen i shoppingcenteret. (Foto: Privatfoto)
Her føres en af de anholdte væk, efter at to grupper var tørnet sammen i shoppingcenteret. (Foto: Privatfoto)
Følg Krimi

Det gik ganske voldsomt for sig, da to grupper af hovedsageligt indvandrerkriminelle midt på dagen 18. marts i år udkæmpede et veritabelt slag i indkøbcentret Fields på Amager.

4. januar begynder retssagen, hvor i alt ni yngre mænd i alderen 17 til 26 år er tiltalt.

Ifølge anklageskriftet var der tale om to grupper på henholdsvis fire og fem personer, der begge var bevæbnet med knive og håndskydevåben.

Det har tidligere været beskrevet, hvordan medlemmerne af de to grupper i første omgang jagtede hinanden med knive oppe i selve centeret, mens de senere affyrede skud mod hinanden nede i centerets parkeringskælder.

Tiltale: Begge grupper affyrede skud
I anklageskriftets forhold fire beskrives det, hvordan to mænd fra den ene side på få meters afstand affyrede to skud med en revolver mod to af fjenderne, der gemte sig. Her blev en ramt i armen af skud, mens den anden blev ramt i ryggen.

Det skete efter, at de to tiltalte havde ledt efter fjenderne i p-kælderen, lyder det i anklageskriftet.

En af de nu tiltalte blev anholdt på centerets tag. (Foto: Privatfoto)
En af de nu tiltalte blev anholdt på centerets tag. (Foto: Privatfoto)

Omvendt handler anklageskriftets forhold seks om, hvordan en fra den anden gruppe med en pistol og på ti-tolv meters afstand affyrer fem skud mod en yngre mand fra den første gruppe.

Også denne episode udspandt sig i p-kælderen. Her blev ingen ramt.

Det skete, mens de øvrige tiltalte opholdt sig i nærheden, lyder det i anklageskriftet.

Dagen efter skyderiet beskrev Ekstra Bladet, hvordan episoden kunne knyttes til et tidligere opgør, hvor en 21-årig mand 11. marts var blevet svært kvæstet af skud.

Det skete ved bebyggelsen Persillehaven i Herlev ved 22.30-tiden, da han kom kørende i bil.

Hårdt såret bakkede den 21-årige bilen 30-40 meter, før han og to venner, der var passagerer, flygtede ud af bilen. Den såredes to venner forsøgte at holde ham oppe, men den 21-årige faldt blødende om på en sti. Da vennerne åbnede hans jakke, var der meget blod, og den ene råbte ifølge et vidne: ’Min bror. Min bror’.

Ingen er endnu anholdt i den sag.

Efterfølgende satte de to grupper hinanden stævne i indkøbscenteret Fields for om muligt at få diskuteret sagen igennem. Men i stedet for fred endte mødet med tumult og skyderi. Sådan blev scenariet dengang beskrevet overfor Ekstra Bladet af kilder med indsigt i miljøet.

Politiet: Ikke tilfældigt møde
Lau Thygesen, dengang chef for Afdelingen for Organiseret Kriminalitet, Københavns Politi, bekræftede dengang, at flere af de anholdte har bande-relationer, og de to grupperinger har tidligere haft ’sammenstød’. Han vil ikke kommentere en sammenhæng med skyderiet i Herlev forleden.

- Det var ikke et tilfældigt møde i Field’s. De kom meget målrettet og med våben. Den ene gruppe vidste, den anden var der. Det er fuldstændig vanvittigt og uacceptabelt, at de vælger en ’scene’ som Field’s, hvor der er så mange tilfældige mennesker, sagde Lau Thygesen.

Tilfældige øjenvidner til det vanvittige opgør beskrev dengang, at flere af deltagerne var maskerede med hættetrøjer og halsedisser, og de svinede hinanden til verbalt og jagtede hinanden på flere etager i indkøbscentret.

- De råbte noget i stil med: ’Vi mødes foran hovedindgangen, og så knepper vi jer’, fortalte et vidne.

Derefter løb grupperingerne i hver deres retning – den ene mod stueetagen og den anden ovenpå. Her berettede personale fra den italienske restaurant Milano, at en mindre gruppe unge mænd rendte rundt omkring restauranten, og at en af dem greb ind og stjal en steakkniv fra et af bordene.

Indgangen til p-kælderen, hvor begge sider i følge anklageskriftet affyrede skud. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
Indgangen til p-kælderen, hvor begge sider i følge anklageskriftet affyrede skud. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)

Andre ansatte i centeret berettede ligeledes, hvordan de maskerede og sortklædte unge blev spottet i den anden ende af centeret, inden opgøret endte i kælderen, hvor der blev affyret flere skud.

- En kunde fortalte, at der lå en masse blod i kælderen. En anden sagde, at hun var i kælderen med en veninde, da kuglerne fløj. Hun var virkelig rystet, fortalte et andet øjenvidne.

En mor og hendes lille barn, som lå i en barnevogn, kom meget tæt på opgøret, da hun opholdt sig i parkeringskælderen P1, hvor opgøret kulminerede med skyderi.

Moderen flygtede fra p-kælderen og søgte hjælp i Magasin, hvor ansatte tog sig af hende og barnet.

- Hun var enormt chokeret og brød grædende sammen, fortalte et øjenvinde.

I følge Ekstra Bladets oplysninger kommer politiet til at være massivt til stede, når kamphanerne fra begge grupper kommer til at sidde side om side på anklagebænken ved den kommende retssag.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind