Skyldig i manddrab

Tiltalt for at have dræbt den 58-årige læge Charlotte Asperud i hendes eget hjem

Privatfoto
Privatfoto
Følg Krimi

RETTEN I HELSINGØR (Ekstra Bladet): Derouten er fuldendt for en 56-årig tidligere pilot, maskiningeniør og byrådskandidat, der sidder på anklagebænken for at have dræbt lægen Charlotte Asperud.

Hun blev slået 19-20 gange i hovedet med et koben midt om natten 30. april 2019 i sit eget hjem.

Nu er han fundet skyldig i manddrab. Manden er også fundet skyldig i at have overvåget sin ekskone ved at installere en gps på hendes bil. Derudover er han fundet skyldig i tre tilfælde af tyveri, tre indbrud og et forsøg på indbrud og yderligere to forsøg på dokumentfalsk. Han frifindes for to forhold af brandstiftelse mod et sommerhus i 2012 og 2019.

Den tiltalte reagerer ikke nævneværdigt på afgørelsen, men kigger bare frem for sig. Hans skuldre hænger lidt.

Charlotte Asperud var i 2014 kortvarigt i berøring med den nu drabsdømte som læge på en akutmodtagelse, hvor han blev indlagt efter en trafikulykke. 

Drabstiltalts datter: Blev en anden når han drak

Af patientjournalen fremgår det, at han fremstod paranoid, psykotisk og aggressiv, og det endte med, at han fik en sprøjte morfin og efterfølgende blev tvangsindlagt, tvangsmedicineret og fastspændt på en lukket psykiatrisk afdeling, hvorfra han blev udskrevet dagen efter.

- Det var et kafkask overgreb på et menneske. Man tror, at man er ved at blive udskrevet, og så får man en sprøjte i låret og vågner op på en lukket afdeling og er spændt fast, har den tiltalte sagt i retten.

Gerningsmanden kom ind ved at afliste et vindue på bagsiden af huset. Foto: Anthon Unger
Gerningsmanden kom ind ved at afliste et vindue på bagsiden af huset. Foto: Anthon Unger

Voldsom deroute

Hvis man kigger på den drabstiltaltes cv, ser det imponerende ud.

Han blev uddannet flymekaniker i 1986, og to år efter kunne han også føje pilot til sin uddannelses-portefølje.

- Det var mit oprindelige ønske at arbejde som pilot, sagde han i retten.

Den tiltalte erkender vold med døden til følge, men nægter drab. Privatfoto
Den tiltalte erkender vold med døden til følge, men nægter drab. Privatfoto

Men da luftfartsbranchen blev hårdt ramt i starten af 90'erne, skiftede han branche og blev uddannet maskiningeniør.

Han har endda også stillet op til byrådet, dog uden at komme ind.

Den 56-årige, der er søn af en finsk mor og en dansk far, har to ældre søstre og en lillebror, men har kun kontakt med den ene søster 'på grund af uoverensstemmelser'.

Heller ikke sine to børn, som han har med sin første hustru, har han kontakt med. Det skyldes ifølge den tiltalte selv, at han begyndte at drikke.

Generelt fremstår manden som en person, der følte sig på kant med flere folk. I retten fremlagde anklageren en liste, han har ført over folk, han havde en kontrovers med.

- Listen er lavet for at gøre det tydeligt for mig, at jeg skal arbejde med mig selv. Det er en form for systematik over for mig selv, forklarede han i retten.

De seneste år er præget af en voldsom deroute for manden, der har kæmpet med angst og misbrug og blandt andet er blevet dømt for flere tilfælde af berigelseskriminalitet og identitetstyveri.

I 2007 mødte han sin anden hustru. Hende er han nu tiltalt for at have overvåget med en gps på hendes bil. Det erkender han.

Han har erkendt vold med døden til følge, men nægtet overlagt drab. I retten kom det frem, at offeret ringede til sin datter i forbindelse med overfaldet.

Opkaldet gik på datterens telefonsvarer og er blevet afspillet for lukkede døre i retten af hensyn til døtrene.

Det fremgår dog, at den tiltalte på optagelsen råber 'læg dig' flere gange med vred stemme, ligesom Charlotte Asperud spurgte 'hvorfor mig'.

Tidligere bedsteven: Han smadrede hjem med økse

Under retssagen er det også kommet frem, at manden har ført en liste på sin computer med det uskyldige navn ' Budget 2008', der dækker over 27 personer, som den 56-årige har haft en kontrovers med.

Ekskoner, ven og søster: De var på drabstiltalts fjendeliste

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind