Slår de til igen? Otte mordere på fri fod

Flere drabssager fra 2016 er endnu ikke løst. Enten fordi politiet ikke kan løse sagen, eller fordi gerningsmanden er flygtet ud af landet. I klippet kan du se et bud på, hvorfor de ikke er fanget

Tidligere drabschef, Ove Dahl, fortæller om mordere på fri fod

I Danmark har vi - normalt - en af de højeste opklaringsprocenter i verden, der ifølge fagfolk ligger på mellem 90 og 95 procent.

Alligevel er der otte tilfælde i løbet af 2016, hvor politiet endnu ikke har haft held til at sætte en morder bag tremmer.

- Drabssager hører altid til de højest prioriterede sager, som vi efterforsker. Gennemgående har politiet i Danmark en meget høj opklaringsprocent, når det gælder om at få fat på de personer, der begår drabene, men fra tid til anden, vil der komme sager, som er sværere at opklare, skriver chefen for Rigspolitiets Nationalt Efterforskningscenter (NEC), Michael Kjeldgaard, i en mail til Ekstra Bladet.

Vigtigt for de pårørende
Michael Kjeldgaard er dog fortrøstningsfuld i forhold til, at drabsmændene nok skal blive fundet før eller siden.

- Drabssager forældes aldrig, og erfaringsmæssigt vil vi på et tidspunkt få fat de skyldige, også selvom der kan gå lang tid. Enten fordi der kommer nye spor eller vidneudsagn, eller fordi drabsmændene selv vælger at gå til erkendelse, lyder det fra Michael Kjeldgaard.

At de pårørende aldrig får vished er særligt hårdt, mener Ove Dahl, tidligere drabschef hos Københavns Politi, der gennem sin karriere har haft tæt kontakt til adskillige pårørende i drabssager.

- De pårørende har brug for at få svar på, hvorfor er drabet sket, og hvem står bag. Det kan give dem noget ro i sindet, siger han til Ekstra Bladet.

Foruroligende højt tal
Ove Dahl mener, at det er foruroligende, at der er otte sager fra i år, hvor morderen ikke er fanget.

- Desto længere tid der går, desto vanskeligere bliver det at opklare dem, siger han blandt andet i klippet ovenfor.

Dansk politi har i løbet af 2016 haft flere andre opgaver. Udover at bevogte jødiske bygninger, har politiet også haft til opgave at gennemføre grænsekontrol ved Rødby og Padborg.

Og Ove Dahl kan godt frygte, at netop disse opgaver, kan være årsagen til, at otte mordere går på fri fod.

Se hele indslaget med Ove Dahl

Siden optagelserne er antallet af drab steget i forhold til det antal, der bliver nævnt i klippet.

Læs mere om sagen i EKSTRA, hvor du også kan se en samlet oversigt over alle årets drab

Louise Borglit blev fundet dræbt i Elverparken i Herlev. Politiet har stadig ikke fundet hendes morder. Foto: Kenneth Meyer Krimi 44 personer dræbt: Otte mordere på fri fod