Annonce:
Annonce:

Slaget om Fredens Havn slutter ikke med landsretsdom

Beboere er idømt tvangsbøder, men Esben Banke vil blive boende og fortsætte arbejdet med naturområdet

Erdkehlgraven - også kendt som Fredens Havn - ligger vest for Christiania. Her er en samling gamle både, hvor flere mennesker er bosat. Men bådene må ikke ligge her, og flere beboere er idømt bøder. (Arkivfoto) Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Erdkehlgraven - også kendt som Fredens Havn - ligger vest for Christiania. Her er en samling gamle både, hvor flere mennesker er bosat. Men bådene må ikke ligge her, og flere beboere er idømt bøder. (Arkivfoto) Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krimi

Det årelange slag om Fredens Havn slutter ikke med dommene i landsretten mandag.

Flere beboere i Fredens Havn - Erdkehlgraven vest for Christiania - blev i landsretten pålagt at betale bøder, så længe de ikke fjerner deres både, som de bor i.

Dommen betyder, at de beboerne skal betale bøder for ikke at have fjernet bådene, som Kystdirektoratet har påbudt. Desuden skal de betale 1000 kroner om måneden, så længe de ikke fjerner bådene.

Advokat Jonas Christoffersen, der repræsenterer flere beboere i Fredens Havn, fortæller, at de ikke vil forsøge at få sagen for Højesteret.

- Det vil man ikke, siger han.

Alligevel slutter sagen ikke her. Det fortæller bådbyggeren Esben Banke, der var den første, der flyttede ind i en båd i Erdkehlgraven i 2006. Flere andre kom siden til, og Fredens Havn blev til.

Annonce:

Esben Banke fortæller, at de fortsætter arbejdet med at få lov til at finde en løsning, hvor de kan blive.

- Jeg har tænkt mig at koncentrere mig om at få kommunen i dialog og strække tiden ved at gøre alt for at betale de bøder. Det følger ligesom med.

- Jeg kan godt skaffe 1000 kroner om måneden til at sikre et vandfugleliv midt i København. Det er jeg sikker på, at nogen gerne vil støtte op omkring. Så må vi gøre det på den måde i første omgang, siger han.

Esben Banke fortæller, at beboerne har bidraget til oprydning i vandområdet, hvor han også har en flydende anordning, som kan opsamle skrald.

- Nu er der gennem ti år bygget bevismateriale op for, at vandfuglelivet er kommet tilbage som det eneste sted i Københavns havn - i Fredens Havn - i ly af fartøjerne og de her flydende anlæg. Hvis vi flytter det, er det 100 procent sikkert, at det er væk, siger Esben Banke.

Annonce:

Han håber stadig på at få en aftale om at bo i vandområdet. Fredens Havn har henvendt sig til Københavns Kommune for at få en dialog i gang om at etablere et pilotprojekt for Fredens Havn.

Projektet 'forener miljømæssigt bæredygtige principper med en boligsocial indsats i samarbejde mellem Forening Fredens Havn og Københavns Kommune', lyder det foreningens beskrivelse, som er sendt til kommunen.

Foreningen håber, at den kan indgå i en arbejdsgruppe med kommunen, en fond, lokaludvalg, Christiania og andre.

Teknik- og Miljøforvaltningen i kommunen skriver blandt andet i et svar 28. april, at Kystdirektoratet bør inddrages, da den er ansvarlig myndighed for vandarealerne.

Kommunen skriver også, at den kan give flere oplysninger om, hvad projektet vil kræve, når der er et konkret forslag.

Tvangsbøderne til beboerne lander første gang 1. august, hvis ikke de fjerner bådene. Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystdirektoratet, fortæller, at direktoratet er 'relativt tålmodige'.

Annonce:

- Ultimativt kan vi gå ind og foretage en fjernelse for dem, men vores helt klare første prioritet vil være at køre det i god ro og orden i en fælles forståelse om, at der skal ryddes op som planlagt, siger han.

Adspurgt om beboerne kan få en aftale om at bo der, svarer han:

- Som det ligger i dag - på den måde som området er i dag - kan det ikke blive liggende under de former, så vil der skulle ske noget andet. Det kan jeg jo ikke forholde mig til, før der er kommet en eventuel ansøgning, men vores udgangspunkt er, at der skal ryddes op, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: