Slovakiet giver milliondusør for opklaring af journalistdrab

Jan Kuciak undersøgte italienske mafiaforbindelser til slovakisk politik, da han og hans forlovede blev dræbt

Den slovakiske premierminister har udlovet en million euro i kontanter for oplysninger, som kan føre til opklaring af drabet på journalisten Jan Kuciak.

Den dræbte journalist skulle netop til at offentliggøre en rapport, der peger på politisk korruption på højt niveau og med tilknytning til den italienske mafia, da han blev skudt. Det rapporterer den nyhedsportal, han arbejdede for.

Drabene på Jan Kuciak og hans forlovede fandt sted i weekenden og har sendt chokbølger gennem det lille EU-land og vakt stor bekymring for pressefriheden.

Dobbeltdrabet har trukket international fordømmelse, og både EU og FN har krævet en hurtig og grundig undersøgelse af det.

Den 27-årige Jan Kuciak skrev for mediet aktuality.sk, der er ejet af tysk-schweizeren Axel Springer og mediegruppen Ringier.

Aktuality.sk fokuserer på korruption blandt forretningsmænd med forbindelse til premierminister Robert Ficos styrende SMER-SD-parti samt andre politikere.

Ved midnat til tirsdag offentliggjorde aktuality.sk og adskillige andre nyhedsmedier Jan Kuciaks ufærdige undersøgelsesrapport.

Rapporten handler om mulige politiske forbindelser til italienske forretningsmænd med tilknytning til det berygtede mafiasyndikat 'Ndrangheta fra Calabrien. Syndikatet menes også at operere i det østlige Slovakiet.

- To personer med tilknytning til en mand, der ankom til Slovakiet, mens han var anklaget i en mafiasag i Italien, har daglig adgang til landets (Slovakiets, red.) premierminister, skrev Kuciak i artiklen.

- Italienere med bånd til mafiaen har fundet et andet hjem i Slovakiet. De er begyndt at drive forretning, modtage tilskud og udtrække EU-midler. Men særligt opbygger de forhold til indflydelsesrige mennesker i politik - selv i Slovakiets regeringskontor, skrev han videre.

Offentliggørelsen af Jan Kuciaks ufærdige undersøgelse udløste en hård reprimande fra premierminister Robert Fico, da han fremviste dusøren i form af stakkevis af eurosedler til journalister.

- Sæt ikke uskyldige mennesker i sammenhæng med et dobbeltdrab uden nogen beviser. Det går over stregen. Det er ikke længere sjovt, sagde han til journalisterne.

Politiet fandt søndag Jan Kuciak og hans forlovede, Martina Kusnirova, skudt i deres hjem i byen Velka Maca øst for Bratislava.

Jan Kuciak var blevet dræbt af et skud i brystet, mens han forlovede var blevet skudt i hovedet.