Smed mand i bagagerum: Jeg er sikker på, at han var tyv

CIVIL ANHOLDELSE: 61-årige Lasse Jørgensen smed formodet tyv i sin bils bagagerum og afleverede ham hos politiet, som han kritiserer for at være for passive

Se video her (Foto: Anders Brohus)

Søndag aften ved 22.40-tiden gjorde Lasse Jørgensen blot det arbejde, som politiet ikke - til tiden - var i stand til.

Sådan ser han i hvert fald selv på den usædvanlige situation, da han foretog en civil anholdelse af en cirka 40-årig mand neden for sin og hustruens lejlighed i det nye havnekvarter i Aarhus.

- Jeg har haft indbrud to gange inden for de seneste måneder, og jeg har stået ansigt til ansigt med en tyv klokken fire om morgenen. Desuden havde både jeg og flere andre beboere herude set denne mand luske rundt flere gange på det seneste, fortæller den 61-årige aarhusianer med tydelig indignation i stemmen.

Lasse Jørgensen anede uråd, da tyverialarmen gik søndag aften i hans stuelejlighed i Isbjerget på Aarhus Ø. Men han var med sine egne ord forberedt på situationen, fordi tyve fornylig forsøgte at bryde hans dør op to gange inden for seks dage.

- Jeg løb med det samme uden for i min slåbrok og kunne se en mand, der løb nede ved strandpromenaden. Da jeg råbte ham an, vendte han sig til min forbløffelse om og gik mig i møde. Da jeg var tæt på ham, tog jeg førergreb på ham og lagde ham ned, mens en nabo ringede efter politiet.

- Politiet sagde til naboen, at de ikke havde tid til at komme nu. Derefter måtte jeg tage en hurtig beslutning, så jeg foretog en civil anholdelse og fik manden vippet ind i min bils bagagerum, beretter Lasse Jørgensen.

Søvnløse nætter
Den 191 centimeter høje og mere end 100 kilo tunge Lasse Jørgensen kørte herefter den korte tur til politigården i Aarhus, hvor han igen blev forbløffet.

- Jeg havde da forventet, at de i det mindste ville stå klar til at tage imod os, men vi blev bare bedt om at sætte os ind i ventesalen i fem-ti minutter, inden de endelig overtog manden.

- Hvordan kunne du vide, at han var tyv?

- Fordi både jeg og flere andre beboere havde set ham gå rundt herude flere gange.

- Ifølge politiet risikerer du at inkriminere dig selv. Man må ikke bare foretage en civil anholdelse, fordi man formoder noget?

- Det er jeg godt klar over, men jeg vil ikke den ene gang efter den anden bare lade stå til. Hvis man som mig har haft to indbrud fornylig og derfor ligger hvileløs og bekymret om natten, så er min reaktion vel forståelig.

- Alle, der har været ude for noget lignende, kan sagtens forstå min reaktion, men bare ikke politiet. Dem fik jeg ingen opbakning af overhovedet, siger Lasse Jørgensen, der er indehaver af InterComp - et firma, der arrangerer boligmesser.

Risikerer selv sigtelse
Lasse Jørgensen understreger, at den anholdte mand ikke led nogen form for overlast, og at han 'lige så godt kunne være én af dem, som jeg frivilligt har lavet julemad til flere gange'. Manden fik lov at forlade politistationen kort efter med en reprimande om at lade være med at gå rundt og ringe på dørklokker.

- Hvordan kunne du vide, at det ikke bare var en mand, der var faret vild eller som ringede på en forkert dør?

- Fordi vi havde set ham fire-fem gange før og i øvrigt havde taget et billede af ham med en mobiltelefon. Så jeg var helt sikker på, at han var tyv.

- Er du klar over, at det kan ende med, at du i stedet bliver sigtet for ulovlig frihedsberøvelse?

- Jeg beklager meget, hvis det skulle blive sådan. Jeg gjorde det her i god tro og mener faktisk, at jeg gjorde et pænt stykke arbejde for politiet, fastholder Lasse Jørgensen.