Snedig tyv i opsigtsvækkende penge-kup

Helt uden brug af sprængstof er det lykkedes ukendte gerningsmænd natten til lørdag at tømme bankautomater for penge i fire Nordea-filialer på Sjælland. - Usædvanligt, siger politiets pressetalsmand

Tyve har plyndret fire pengeautomater for indhold. Tilsyneladende helt uden brug af koben og sprængstoffer. (Foto: Asger Ryø Borberg)
Tyve har plyndret fire pengeautomater for indhold. Tilsyneladende helt uden brug af koben og sprængstoffer. (Foto: Asger Ryø Borberg)

Det er yderst lidt, som Midt- og Vestsjællands Politi indtil videre er interesseret i at dele med offentligheden, men foreløbig står det klart, at ukendte gerningsmænd natten til lørdag har været i stand til at stjæle større kontantbeløb fra pengeautmater i fire af Nordeas filialer rundt om på Sjælland.

Og det endda helt uden brug af gummiged og sprængstoffer, som man ellers normalt forbinder med de topsikrede automater.

- Ja, det er korrekt. Og det er usædvanligt i den type tyverisager. Man har fundet på en anden måde at stjæle pengene fra automaterne på end den gængse metode, siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationskonsulent hos Midt- og Vestjællands Politi, til Ekstra Bladet.

Det er Nordeas filialer i Himmelev ved Roskilde, Herfølge, Dianalund og Smørum, som har haft besøg af de ubudne gæster natten til lørdag i tidsrummet mellem 1.06 og 4.21. Selv om tyvene har været ualmindeligt snedige, så er det ikke lykkedes dem at undgå at aktivere alarmerne i automaterne, men de havde formået at tømme dem for et endnu ikke offentliggjort kontantbeløb, inden vagtselskabet nåede frem til stedet.

Midt- og Vestsjællands Politi er sat til at efterforske sagerne. Også selv om enkelte filialer ligger i andre politikredse. Foreløbig er politiet alene interesseret i at høre fra eventuelle vidner, som måtte have set eller hørt noget usædvanligt ved bankerne i løbet af natten.

Pengeautomat sprængt i Måløv: Sort bil kører fra stedet

- Men kan du ikke sige noget om, hvordan det er lykkedes tyvene så relativt ubemærket at komme ind i banken og få åbnet for automaterne?

- Det kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det er hensynet til efterforskningen, der spiller ind, siger Martin Bjerregaard.

- Heller ikke om tyvene har haft nøgle til automaterne?

- Heller ikke det kan jeg sige noget om, forklarer Martin Bjerregaard.

I januar i år blev Nordeas filialer i Osted og Havdrup på Midtsjælland raseret, efter at tre tyve i forening forsøgte at sprænge sig til automaternes indhold. Tyvene forsøgte med samme fremgangsmåde også at få adgang til indholdet i pengeautomaten i Himmelev. Denne gang har en eller flere gerningsmænd haft mere held til at stjæle pengene i næsten al ubemærkethed.

- Nu gik alarmen jo, så helt perfekt gik det jo ikke, siger Martin Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Politiet forventer at få spor fra videoovervågning i bankerne, men politiet har endnu ikke modtaget billedet materialet fra Nordea Bank.

Det er ikke lykkedes Ekstra Bladet at få melding om, hvor stort tyvenes udbytte er samlet set. Men det er ikke usædvanligt, at der hen over weekenden ligger mange 100.000 kroner i forskellige sedler i hver automat.