Snyder med billetten: Misbruger andres ID for at slippe for bøden

Trafikselskaber advarer nu særligt de unge mod at lyve om deres identitet - det koster en politianmeldelse og alvorlig plet på straffeattesten

Det er en alvorlig sag, når en passager lyver om sin identitet under en billetkontrol. I dette tilfælde var alt dog - som det normalt er - helt i orden. Foto: Claus Lunde/Ritzau Scanpix
Det er en alvorlig sag, når en passager lyver om sin identitet under en billetkontrol. I dette tilfælde var alt dog - som det normalt er - helt i orden. Foto: Claus Lunde/Ritzau Scanpix
Følg Krimi

TIP OS: Har du oplevet at få en kontrolafgift, fordi andre brugte dit navn og cpr-nummer? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Hvert år får flere end 800 danskere en kontrolafgift for at køre uden billet i metroen, bussen eller toget, selv om de ikke har rejst, da afgiften blev udstedt. Det afslører en rundspørge, Ekstra Bladet har lavet til landets største trafikselskaber.

Forklaringen er, at andre personer har fået fingrene i de ramtes navn og cpr-nummer, som så er blevet misbrugt, når kontrollørerne fanger billetsnyderne:

- De seneste år har omfanget hos DSB ligget ret stabilt med 15-20 sager om ugen ud af 550.000 kunder hver eneste dag.

- Så det er ikke et vanvittigt højt talt, siger Aske Wieth-Knudsen, der er underdirektør i DSB Kommerciel.

- Vi ser også, at når vi går efter de her sager og beder om en tro- og loveerklæring og en politianmeldelse, er der cirka en tredjedel, som frafalder deres klage. Men selvfølgelig er der reelle sager, hvilket vi ser meget alvorligt på.

Personalet hos de største trafikselskaber kan via deres håndterminaler hente flere oplysninger, som kan afsløre, om passagerne lyver sig til et andet navn og cpr-nummer. I dette tilfælde var alt dog - som det normalt er - helt i orden. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Personalet hos de største trafikselskaber kan via deres håndterminaler hente flere oplysninger, som kan afsløre, om passagerne lyver sig til et andet navn og cpr-nummer. I dette tilfælde var alt dog - som det normalt er - helt i orden. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Trods strakspåbud til sygemeldte kører der færre tog hos DSB

Problem blandt unge
Meldingen er den samme fra Metroselskabet og Movia, der det seneste år samlet har haft mindst 298 sager, hvor kontrolafgifter med sikkerhed er udstedt til det forkerte navn og cpr-nummer, fordi billetsnyderen lyver om sin identitet:

- Hvis en borger opdager, at deres identitet har været misbrugt i forbindelse med en kontrolafgift, skal den forurettede melde det til politiet, forklarer driftschef Lars Thiesson hos Movia.

- Så bistår vi efterfølgende i efterforskningen, hvis det ønskes af politiet.

Hos trafikselskaberne er det et krav, at sagerne politianmeldes, hvis man vil have afgiften annulleret. Tyveri af en andens identitet er nemlig langt alvorligere, end hvis man blot ender med at betale afgiften for at køre uden billet:

- Det her er særligt et problem blandt de yngre kunder. Muligvis fordi unge ikke er opmærksomme på, hvor grov en forbrydelse det er at misbruge andres cpr-numre, forklarer Aske Wieth-Knudsen fra DSB.

- Men der er altså nogle strafferammer her, der kommer til at forfølge dig på en helt anden måde, end hvis du blot betaler din kontrolafgift.

Sådan er sagerne fordelt

DSB: Godt 500 sager det seneste år, hvor man med sikkerhed ved, at det oplyste ID var forkert.

Movia: 157 sager det seneste år.

Metroselskabet: 218 sager det seneste år - plus 45 sager, der ikke er afgjort. Det ventes, at godt 30 af disse bliver anerkendt som ID-tyveri, og afgiften frafaldes.

I alt: 875 sager, der kan ende med at blive flere end 900 på et år.

Godstog sætter ild flere steder: Brandvarme bremser slår gnister

Tilkalder politiet
Hvis et cpr-nummer først er misbrugt en gang, er risikoen for, at man bliver fanget meget større. Trafikselskaberne samler nemlig data i deres systemer om, hvilke identiteter der bliver misbrugt:

- I Movia registreres det, når et CPR- nummer er blevet misbrugt en gang. Det betyder, at billetkontrolløren får besked, hvis han eller hun udskriver en ny kontrolafgift til samme CPR-nummer, så der kan stilles yderligere kontrolspørgsmål for at få bekræftet, at det er den rigtige person, som modtager kontrolafgiften, siger driftschef Lars Thiesson.

- Hvis en billetkontrollør vurderer, at der er tale ID-snyd - når kontrolafgiften udstedes - vil politiet blive tilkaldt.

Iskold stemning i DSB: Ledelsen er 'fuldkommen utroværdige'

Registreres i håndterminaler
Systemet fungerer på samme måde hos DSB:

- Vores togpersonale er allerede opmærksomme på det her problem. Og de kan stille kontrolspørgsmål i toget og tjekke baggrundsoplysninger om kunderne for at finde ud af, om kunderne nu også er dem, som de udgiver sig for. Det gør kontrollørerne særligt, hvis de har en mistanke eller kunden ikke har billedlegitimation på sig, fortæller Aske Wieth-Knudsen.

- De har mulighed for at slå data op på deres håndterminaler og verificerer kontrolspørgsmål. Og de kan notere i systemet, at de har spurgt om de her ting, og hvad kunden har svaret. Det gør det meget nemmere at behandle sagen, når der kommer en klage og løfte bevisbyrden i de enkelte klager. Det er klart, at vi ikke holder fast i en kontrolafgift, hvis det er tydeligt, at der er sket et misbrug.

- Vi har også en registrering af cpr-numre, der er blevet misbrugt. Ser vi, at der sker gentagne misbrug af det samme cpr-nummer, kan vi markere det i systemet og følge op på det, hvis misbruget fortsætter.

Lokomotivfører midt i konflikt: - Det skaber utryghed og frustration

TIP OS: Har du oplevet at få en kontrolafgift, fordi andre brugte dit navn og cpr-nummer? Fortæl din historie i en mail til tech@eb.dk

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind