Snydt af nyt simpelt svindelnummer: Danske virksomheder ribbet

Lænser firmaer for millioner, mens topchefen er på ferie: To danske virksomheder franarret 140 millioner kroner - Bagmandspolitiet advarer nu mod såkaldt CEO Fraud

Et nyt og relativt simpelt svindelnummer har lænset danske virksomheder for trecifret millionbeløb. (Foto: Linda Johansen)
Et nyt og relativt simpelt svindelnummer har lænset danske virksomheder for trecifret millionbeløb. (Foto: Linda Johansen)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Hold øje med topchefers ferievaner på de sociale medier, og læns virksomheden for millioner.

Sådan lyder en forsimplet opskrift på, hvordan svindlere franarrer millioner og atter millioner fra internationale virksomheder. Senest er det lykkedes at franarre to danske virksomheder over 100 millioner kroner.

- Vi har for nylig haft to store sager, hvor svindlere narrede danske virksomheder til at overføre henholdsvis 100 og 40 millioner kroner. Og i sidste uge fik vi en ny sag med tråde til en dansk virksomhed, udtaler fungerende politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK i en pressemeddelelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - populært kaldet Bagmandspolitiet.

De to svindlede virksomheder er danske afdelinger af internationale virksomheder.

Thomas Anderskov kan ikke afsløre, hvilke danske virksomheder, der er tale om:

- Det er en igangværende efterforskning, siger han til Ekstra Bladet uden heller at ville konkretisere, hvilke metoder svindlerne har brugt mod Danmark.

Det er dog alvorligt nok til, at Bagmandspolitiet advarer danske forretningsdrivende mod det relativt simple svindelnummer.

Nummeret består i, at en person, der udgiver sig for at være en international topchef ringer til eller mailer regnskabsmedarbejderne i den danske afdeling og beder dem overføre millioner til opkøb af en virksomhed. Handlen er fortrolig, og pengene skal overføres hurtigt til en udenlandsk bankkonto.

Holder øje med topchefers ferie
- De stresser regnskabsmedarbejderen med korte deadlines, og de gør meget ud af at skærme svindlen ved at sige, at det er meget fortroligt, og at ingen må kende til opkøbet. Det skal gå meget stærkt, får de at vide, forklarer Thomas Anderskov.

Svindlerne følger typisk op på henvendelsen med mails. Ifølge Bagmandspolitiet enten ved at hacke sig ind på topchefens mailkonto eller ved med software at ændre en mail, så den hos modtageren fremtræder med topchefen som afsender.

Kontaktoplysningerne kan de blandt andet finde ved hjælp af offentligt tilgængelige informationer.

Nogle svindlere følger via sociale medier med i, hvornår topchefen er på ferie.

Hvorvidt ferie-tricket er brugt i de danske svindelsager, kan Thomas Anderskov ikke oplyse:

- Vi ved bare, at det er en af metoderne. Når chefen er på ferie, er det vanskeligt for regnskabsmedarbejderne at løbe retur med oplysningen, som de bliver kontaktet med.

Adviserer om mail fra chefen
Nogle svindlere udgiver sig for at ringe eller maile fra et udenlandsk advokatkontor, der handler på vegne af topchefen.

Den falske advokat fortæller ifølge SØIK for eksempel medarbejderen i en virksomhed, hvordan vedkommende vil modtage en mail fra topchefen med instrukser om en pengeoverførsel til udlandet, fordi der skal ske et fortroligt virksomhedskøb.

Når en detaljeret mail - tilsyneladende fra omtalte topchef - så kort efter lander i medarbejderens indbakke, risikerer virksomheder at gå i fælden.

Han forstår godt, at man som borger kan undre sig gevaldigt over, at såre simple numre kan pumpe store virksomheder for millioner. Bagmandspolitiet vil ikke afsløre sin teori om, hvem der står bag, men ifølge Thomas Anderskov kan svindlerne være meget overbevisende.

- I disse tilfælde er det lykkedes at overbevise regnskabsmedarbejderen til at være i den tro, at det er den rigtige CEO, der har henvendt sig, siger Thomas Anderskov, der ikke vil ud med, om kontakten til de danske svindlede virksomheder har været på engelsk.

Virksomheder der råder over mange penge
Han vil dog godt medgive, at svindelnummeret indtil videre bliver rettet mod store spillere på markedet:

- Man retter henvendelse til store virksomheder, som råder over store beløb, siger Thomas Anderskov, som betegner CEO Fraud som et kæmpe problem internationalt.

- Derfor advarer vi nu danske virksomheder. For svindlerne vil sikkert forsøge sig hos andre danske virksomheder,  siger Thomas Anderskov, der ikke udelukker, at mindre fisk kan finde på at kopiere svindelnummeret i mindre skala.

I sidste uge fik Bagmandspolitiet endnu en sag med tråde til en dansk virksomhed.

I Frankrig har politiet opgjort virksomhedernes samlede tab til en halv milliard euro (cirka 3,7 milliarder kroner, red.) i 700 sager.

Sådan gør du, når du er blevet svindlet

Meld sagen hurtigt til politiet

Virksomhederne kan ifølge SØIK sikre sig mod at blive franarret pengene.

Og går man alligevel i millionfælden, kan det være muligt at tilbagekalde pengene.

- Det har man haft held med i den ene sag. Men virksomheden skal handle meget hurtigt, for svindlerne skynder sig at videreføre pengene til andre konti, og så bliver det vanskeligt at spore dem. Man skal melde sagen meget hurtigt til politiet, siger Thomas Anderskov Riis.

(Kilde: SØIK)

Fire gode råd mod CEO Fraud


Virksomheder kan beskytte sig mod svindlen ved at sikre:

  • at alle medarbejdere, ikke blot i regnskabsafdelingen, kender til CEO Fraud.
  • at virksomheden opdaterer sine procedurer for store overførsler. Virksomheden kan overveje, om den har de rette beløbsgrænser, om de rette personer har adgang til at overføre penge, og om en person alene må kunne overføre pengene.
  • at virksomheden gør det muligt at få bekræftet kontakt fra direktøren - f.eks. ved et opfølgende telefonopkald. Svindlerne udnytter ofte perioder, hvor direktøren er utilgængelig, f.eks. på ferie.
  • at virksomheden tjekker anmodninger om transaktioner til udlandet for fejl og mangler, såsom stavefejl i virksomhedsnavne og adresser. Svindlerne bruger ofte relativt nystartede eller fiktive virksomheder, og en søgning på nettet kan vække mistanke om svindel.

(Kilde: SØIK)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.