Snydt af storsvindlere: Nordea hoppede på falsk check

Dansk virksomhedsejer gik i banken med falsk check fra internationale svindler-netværk

Følg Krimi

Det internationale svindelnetværk, som sommeren over har snydt jobsøgere og medier i Danmark og i 13 andre europæiske lande, har med stor sandsynlighed også fuppet Nordea.  

Ekstra Bladet har over flere dage afdækket, hvordan svindlernetværket  via en falsk jobannonce forsøger at lokke jobsøgende til at overføre i titusindvis af kroner til en konto i udlandet ved hjælp af falske checks under dække af, at der er tale om et kvalitetstjek af pengeoverførselsfirmaet.

Svindler-netværk snyder danske jobsøgere

De jobsøgende har i forbindelse med svindelnummeret fået tilsendt checks fra Deutsche Bank og Crédit Agricole, og hos de to storbanker lyder det samstemmende, at disse checks er falske. 

Alligevel tog Nordea imod en check på 4080 euro fra Deutsche Bank, som svindlerne havde sendt til en godtroende erhvervsdrivende fra Jylland, der havde søgt jobbet med udsigt til at tjene 3.600 kroner per kvalitetstjek.  

– Først tænkte jeg, at kunne jeg have lavet noget freelance ved siden af min virksomhed, og så var det jo perfekt. Min kone mente ganske vist, at det var svindel. Jeg mente, at det kunne være fifty fifty, men at jeg lige så godt kunne teste det igennem, bare jeg sørgede for at dække mig ind, siger den erhvervsdrivende, som af hensyn til sin virksomhed ikke vil have sit navn frem.

Her er en af de falske checks fra Deutche Bank, svindel-netværket har sendt ud, Det var en tilsvarende check på samme beløb fra netværket, en jysk forretningsmand fik indløst i Nordea.
Her er en af de falske checks fra Deutche Bank, svindel-netværket har sendt ud, Det var en tilsvarende check på samme beløb fra netværket, en jysk forretningsmand fik indløst i Nordea.
 

Tabte en tusse

Erhvervsmanden har tidligere haft dårlige erfaringer med udenlandske checks, så han valgte at sende checken til udenlandsk inkasso, som det hedder i banksprog.

Ikke kun Danmark: Svindelnetværk angriber hele Europa

Den normale procedure med udenlandske checks er, at din egen bank sætter pengene ind på din konto, hvorefter de sender checken til såkaldt honorering i den udenlandske bank, der har udstedt den.

Er checken falsk, trækker banken pengene igen. Problemet er, at denne procedure typisk tager adskillige uger. Så svindlerne udnytter, at de fleste vil gå ned og overføre det aftalte beløb gennem Western Union, så snart den danske bank har sat pengene ind på din konto.

Svindlere ville fuppe Michael: 'Det er skruppelløst'

Når det så efter f.eks. en måned viser sig, at checken er falsk, trækker de pengene fra din konto igen - og du har foræret svindlerne godt 26.000 kr. af dine egne penge. Lader du imidlertid checken gå til inkasso, får du først pengene, når den udenlandsk bank har sagt god for checken.

Til gengæld kan pengene aldrig tilbageføres, når de først er sat ind på din konto. Men den jyske forretningsmand må nu indstille sig på, at gebyret for at bruge incasso-metoden nu er tabt, når checken med stor sandsynlighed bliver konstateret falsk. 

– Den metode koster mig faktisk 1038 kr. i gebyrer, men det overlever jeg nok, siger den jyske forretningsmand.

Nordea:

Ikke altid muligt at se om check er falsk

Ekstra Bladet har været i kontakt med Nordea. Banken vil ikke kommenterer den konkrete sag, men senior pressekonsulent Laurits Harmer Lassen skriver i et skriftligt svar, at man generelt råder kunder til ikke at bruge checks:

- Vores rådgivere anbefaler kunderne at bruge elektroniske overførsler i stedet for checks, hvis kunden normalt ikke handler med checks. Det er både billigere og mere sikkert for kunden.

Banken erkender også, at man ikke altid kan spotte om en check er falsk, hvis man alligevel vælger den gammeldags betalingsform:

- Alternativt råder vi til at sende checken på inkassobasis. Det betyder nemlig, at beløbet først udbetales til kunden, når checken er endeligt clearet og betalt af den udenlandske bank. Derved sikrer man sig, at kunden ikke lider tab, hvis checken skulle vise sig at være falsk.

- Benytter man ikke inkasso, betyder det, at pengene kan blive trukket tilbage, hvis det senere skulle vise sig, at den udenlandske check er falsk, eller der er manglende dækning. Det er nemlig ikke altid muligt at se med det samme, om en udenlandsk check er falsk. Det informerer vi kunderne om, når de henvender sig i filialen, skriver Laurits Harmer Lassen.

De usynlige svindlere

Hvert år bliver tusindvis af danskere snydt af kriminelle, der ved hjælp af forskellige tricks manipulerer dem til at videregive personlige oplysninger eller penge. Svindlerne gemmer sig ofte bag Gmail og andre internettjenester, der er meget vanskeligt at spore, og de bliver derfor uhyre sjældent taget. Ekstra Bladet vil i den kommende tid sætte fokus på emnet og på et aktuelt svindelnummer med jobannoncer.  

Hvis du har informationer om den konkrete svindel med jobannoncer eller på andre måder har været ramt af denne type svindel, hører vi meget gerne fra dig. Du kan kontakte journalisterne bag serien på: rise@eb.dk, tgs@eb.dk, svv@eb.dk og jm@eb.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.