Annonce:
Annonce:

Socialpædagog dræbt: Stak ham igen og igen

20-årig nægter sig skyldig i drab, men erkender at være ansvarlig for de dødbringende stik med springkniv

Yamma mistede livet 30. december 2020. 
Foto: privat
Yamma mistede livet 30. december 2020. Foto: privat
Annonce:
Følg Krimi

RETTEN I HOLBÆK (Ekstra Bladet): Det var den 20-årige mand på anklagebænken, der med to stik i venstre side af brystet, slog Yamma Ahamadzai ihjel 30. december 2020.

Det erkendte den tiltalte fredag formiddag på første retsdag i straffesagen om drabet på den ung socialpædagog på Bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.

Derved erkender han vold med døden til følge, men han nægter sig skyldig i drab. 

Knivstikkeriet skete under en konflikt mellem den 20-årige, der var på beboer på det socialpsykiatriske bosted i Vestsjælland, og den ni år ældre socialpædagog.

'Ske, hvad der vil'
Anklager Hanne Christensen går efter at få den 20-årige mand, der ved dagens retsmøde er iklædt hvid skjorte, dømt skyldig for manddrab.

Annonce:

Hun forklarede domsmandsretten, at der muligvis ikke var tale om det højeste grad af fortsæt, men at den tiltalte med sine handlinger, burde have vidst at knivstikkeriet kunne ende fatalt.

Drab udløste påbud til bosted:

Bostedet, hvor Yamma Ahamadzai var ansat og den på det tidspunkt 19-årige mand var beboer, oplyste efter drabet i en redegørelse til Socialtilsyn Øst, at gerningsmanden mand havde været ophidset og vred kort inden knivstikkeriet.

Folketingets Social- og Indenrigsudvalg rejste efterfølgende en række spørgsmål til social- og ældreminister Astrid Krag (S) omkring omstændighederne.

Det fremgår af ministerens svar, at Yamma Ahamadzai var alene på arbejde med beboeren den dag.

Efter drabet fik opholdsstedet to strakspåbud af arbejdstilsynet.

Under retssagen blev det dokumenteret, at påbuddene kom efter, at arbejdstilsynet havde konstateret, at bostedets ansatte var i overhængende risiko for fysisk og psykiske skader, som følge af at arbejde på Ørbækskilde.

Eksempelvis var bostedets knive frit tilgængelige for de psykisk syge beboere.

Hun sammenlignede det med, at man strøg en tændstik, og smed over skulderen, selvom man vidste, at der bagved lå et hus, mens man tænkte 'ske, hvad der vil'.

Gråd i retten  
Tilhørerpladserne er ved dagens retsmøde fyldt med den afdødes familiemedlemmer, der med knugende ansigtsudtryk hørte den 20-åriges forklaring. Hans udlægning af, hvordan måneders optrappende konflikt ender med, at deres kære bliver dræbt den vinterdag.

En kvinde brød sammen i gråd og måtte forlade retssalen, inden den 20-årige fra vidneskranken fortalte, at han blev anbragt uden for hjemmet som 15-årig, og som 17-årig fik han diagnosen paranoid skizofren. 

Herefter begyndte den unge sorthårede mand beredvilligt og detaljeret at svare på anklageren spørgsmål om, hvad der skete 30. december 2020.

Annonce:

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tiltaltes forklaring: Begyndte at gå med springkniv

Det var her på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, at drabet skete. Få dage senere blev der afholdt en demonstration for at gøre opmærksom på sikkerheden for de ansatte i socialpsykiatrien. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Det var her på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, at drabet skete. Få dage senere blev der afholdt en demonstration for at gøre opmærksom på sikkerheden for de ansatte i socialpsykiatrien. Foto: Tariq Mikkel Khan.

Den tiltaltes forhold til den nu afdøde Yamma Ahamadzai var godt i den første tid efter socialpædagogens ansættelse i april 2020.

Men i retten forklarede han, at der efter 2-3 måneder kom der spændinger mellem dem. 

Hvis den 20-årige ikke havde taget sin tallerken ud eller ikke tog i skole, konfronterede Yamma ham på en måde, der efter eget udsagn gjorde den tiltalte bange, og han begyndte derfor omkring august at gå med en springkniv på sig, når Yamma var der.  
 
‘Kaldte mig pattebarn’ 
På dagen for drabet, forklarede den tiltalte, at han havde en aftale med Yamma om at han skulle køre ham, da han skulle corona-testes.  

Annonce:

I stedet var Yamma kørt i Netto med to andre beboere, hvilket fik den 20-årige til at blive aggressiv, og i et raserianfald ødelagde han blandt andet en dør.  

Da den dræbte kommer tilbage, og ser skaderne, forklarer tiltalte, at Yamma kalder ham et pattebarn. 

Herfra udvikler situationen sig i fatal retning.

De to mænd begyndte at skændes, og den tiltalte tog sin springkniv frem fra lommen og fægtede ud efter Yamma, der blev ramt flere gange.

Stak ham igen og igen
Herefter løb den sårede mand ud mod landevejen ved siden af bostedet. Den 20-årige løb efter ham, hvorefter de begge gled på et areal med græs.

- Så stikker jeg ham igen, forklarede den nu tiltalte mand i retten. 

- Mens han ligger ned, spurgte anklager Hanne Christensen.

- Ja.

Den tydeligt knugede tiltalte forklarede, at han efterfølgende løb ind på en anden beboers værelse. I mellemtiden var Yamma fundet uden puls på vejen.

Annonce:

Da anklageren ikke havde flere spørgsmål, var det forsvarsadvokaten, Erbil Kayas tur til at spørge ind til omstændighederne op til drabet.

Hvordan har du det med det her, spurgte han afslutningsvist:

- Jeg har det af helvedes til, svarede den drabstiltalte og stirrede ned i vidneskranken.

Der er fravalgt en nævningeret, og det er derfor op til en domsmandsret at afgøre, hvorvidt Yammas død skal dømmes efter anklagemyndighedens påstand om manddrab eller vold med døden til følge, som den tiltalte har erkendt.

Dommen falder 15. september.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: