Søn af tidligere imam i retten for Syriensrejse

Fire unge på anklagebænken for at ville tilslutte sig Islamisk Stat

Bevæbnede betjente foran Glostrup Ret i forbindelse med en anden sag. Foto: Anthon Unger
Bevæbnede betjente foran Glostrup Ret i forbindelse med en anden sag. Foto: Anthon Unger
Følg Krimi

Det er sønnen til en af Danmarks mest omstridte imamer, som torsdag sammen med tre andre sad tiltalt i Glostrup ret for at ville tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien. De fire unge i alderen mellem 19-22 år blev sidste år stoppet, før de fik sig tilsluttet Islamisk Stat.

Den ene kvinde og de to mænd blev stoppet i Tyrkiet den 17. marts 2017, mens den sidste kvinde, som kun var 17 år på afrejsetidspunktet, havde fået frataget sit pas af sine forældre. 

Det var broderen til den ene kvinde, som ringede til Københavns politi den 8. marts klokken 23.34 og fortalte, at hans søster var på vej til Islamisk Stat i Syrien. Søsteren havde sagt til familien, at hun var til bryllup, men broderen havde fået et tip om, at hun var på vej til det selvudråbte kalifat. 

-Det er angående min søster, hun har været meget troende, hun skal til bryllup i dag, og så er der nogle gamle venner, der har ringet og sagt, din søster er ikke til bryllup, hun er på vej til lufthavnen, sagde han blandt andet på optagelsen fra alarmcentralen, som blev afspillet i Glostrup ret.

Terror-listerne fra Islamisk Stat: Her er de danske Syrien-krigere

Gav ikke hånd til mænd

I retten i Glostrup er de to kvinder iført tørklæde, og da den ene kvindes forsvarer ankom, rakte han hende instinktivt hånden, som ikke blev taget med et undskyldende smil. På tilhørerrækkerne er flere pårørende mødt frem, og her er en af de fremmødte fuldt tildækket i sort klæde, så kun hendes øjne er synlige.  

Dommeren måtte tidligt i retssagen indskærpe, at man rejste sig, når hun og domsmændene kom og gik af hensyn til sagens alvor og af respekt for retten.  

I retslokalet var sønnen til den nu afdøde imam Abu Hamza fra Grimhøjmoskeen den første til at afgive forklaring. Han blev blandt andet spurgt ind til sin far, der døde af kræft for tre år siden, men var kendt i yderligtgående islamiske kredse og blandt andet blev sat på den amerikanske terrorliste i 2014.

Slægtning til Naser Khader tiltalt for Syriensrejse

Sønnen fortalte, at han ikke selv var særlig religiøs og ikke talte religion med sine venner og familie. En række billeder fra hans moders mobiltelefon blev vist frem, og her kunne man se en række billeder af tiltaltes storebror fra Syrien. Blandt andet bevæbnet og i camouflagetøj.

Anklageren spurgte, om han vidste, hvorfor broderen tog til Syrien.

­- Det ved jeg ikke. Det var jo ikke mig, svarede han kort. Anklageren har endnu ikke afhørt den tiltalte om hans egen formodede afrejse mod Islamisk Stat. Det vil ske i de kommende retsdage.

Der er afsat 10 retsdage til sagen, og der forventes dom sidst på måneden.  

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+