Søn til kontroversiel imam udvist

En dansk domstol har for første gang dømt to kvinder for at ville tilslutte sig Islamisk Stat

Politiet foran retten i Glostrup i forbindelse med en anden sag.
Politiet foran retten i Glostrup i forbindelse med en anden sag.
Følg Krimi

Fire unge er torsdag i dømt tre års fængsel ved retten i Glostrup for at ville tilslutte sig islamisk stat i Syrien. To af dem er mænd og er samtidig blevet frakendt deres danske statsborgerskab.

Mohammed Fateh hedder den ene af mændene, som er søn af den nu afdøde imam Abu Hamza, der prædikede i Grimhøjmoskeen i Aarhus.

Abu Hamza roste flere gange Islamisk Stat offentligt og kom i 2014 på den amerikanske terrorliste for sine forbindelser til Al Qaida.

Marokko og Algeriet
Sønnen Mohammed Fateh er nu dømt til udvisning til Marokko, mens den anden unge mand i sagen Yahya Nouioua er dømt til udvisning til Algeriet efter endt afsoning. 

Sagen er særligt speciel, fordi det er første gang, at kvinder er dømt for at ville tilslutte sig Islamisk Stat.

Den ene kvinde Marwa Resthtin blev stoppet i Tyrkiet den 17. marts 2017, mens den sidste kvinde Al-Amira Hiba Al-Mansi, som kun var 17 år på afrejsetidspunktet, havde fået frataget sit pas af sine forældre, så hun ikke kunne rejse ud af Danmark.

Naser Khaders slægtning
Pigen er en fjern slægtning til Naser Khader (K), og hendes radikalisering kom bag på ham, da han kun kender forældrene som sekulære og ikke-religiøse.

- Når det kan ske for dem, kan det ske for alle. De er ikke religiøse, og når deres børn kan blive ramt af islamist-sygen, så er alle i farezonen. Jeg var venner med pigen på Facebook, og der kunne jeg se, at hun blev mere og mere aggressiv i sin tone. Hun skrev blandt andet til mig på et tidspunkt, at hun skammede sig over at være i familie med mig, har Naser Khader tidligere fortalt til Ekstra Bladet.

Slægtning til Naser Khader tiltalt for Syriensrejse

Søster på vej til Islamisk Stat
Sagen begyndte at rulle sidste år, da broderen til den ene kvinde, ringede til Københavns politi den 8. marts klokken 23.34 og fortalte, at hans søster var på vej til Islamisk Stat i Syrien.

Søsteren havde sagt til familien, at hun var til bryllup, men broderen havde fået et tip om, at hun var på vej til det selvudråbte kalifat.

- Det er angående min søster, hun har været meget troende, hun skal til bryllup i dag, og så er der nogle gamle venner, der har ringet og sagt, din søster er ikke til bryllup, hun er på vej til lufthavnen, sagde han blandt andet på optagelsen fra alarmcentralen, som blev afspillet i Glostrup ret.

På ferie i Tyrkiet
Ekstra Bladet var i retten i Glostrup, hvor dommeren på første dag flere gange måtte indskærpe tilhørerne, at de skulle rejse sig i respekt for retten, når dommeren og domsmændene kom ind. Her nægtede de dømte, at de ville tilslutte sig terrorbevægelsen og flere af dem fortalte, at de kun var rejst på ferie i Tyrkiet.

Den forklaring købte retten i Glostrup ikke, da de nu har dømt dem for at udrejse med henblik på at tilslutte sig Islamisk Stat og for at fremme en terrorogranisation.

Terror-listerne fra Islamisk Stat: Her er de danske Syrien-krigere

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.