Søren og Eddy deler erstatning med kolleger

Tidligere gidsler er lettede over, at Ekstra Bladet i dag er dømt til at betale erstatning. Poul Madsen overvejer at anke

Se hele pressemødet her

De to tidligere gidsler i Somalia, Søren og Eddy, giver halvdelen af den erstatning, de i dag er tilkendt, til deres fire fillipinske medgidsler.

Det fortæller Heidi Sten Jensen, advokat for de to tidligere gidsler.

Tidligere i dag fik de to tidligere gidsler hver tilkendt 300.000 kr, men i følge advokaten handler det ikke om beløbet:

- For dem handler det hovedsageligt om, at de har fået rettens ord for, at de er blevet krænket, siger hun.

Gidsel-sagen: Her er dommen over Ekstra Bladet

- Vi er tilfredse med, at at vi har fået rettens ord for, at Ekstra Bladets dækning gik for langt. At det var en krænkelse af privatlivets fred for Søren og Eddy.

- Retten har lagt vægt på, at dækningen havde en klar og væsentlig samfundsmæssig interesse. Men her er Ekstra Bladet gået for langt.

- Det gælder også oplysninger om private forhold som helbredstilstand, sindstilstand og selvmordstanker - der ikke kunne videregives uden samtykke, siger advokaten.

- Jeg hæfter mig også ved, at JP/Politikens Hus, der står som udgiver af en e-bog, der handler om sagen, er dømt for bogen samt for facebook-siden 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia, siger advokaten, der tilføjer:

- Nu må vi se, om sagen stopper her, eller om den skal i landsretten.

Eddy Lopez er i CHile, men hans tidligere kollega, Søren Lyngbjørn siger til Ritzau, at han er lettet over dommen:

- Det vigtigste for mig er, at vi nu har rettens ord for, at det som Poul Madsen og Ekstra Bladet gjorde, var forkert, siger en lettet Søren Lyngbjørn.

- Vi har påstået, at de (Ekstra Bladet, red.) har gjort noget forkert, og det ville vi have erstatning for. Den påstand har vi nu fået ret i. Det er forkert at bruge udtalelser, der bliver givet under tvang.

- Det har aldrig handlet om penge. Pengene er jeg ligeglad med, for jeg er pensionist, så det er nok statskassen, der får de fleste af dem alligevel. Jeg er bare glad for, at han (Poul Madsen, red.) ikke blev frifundet. Det er det vigtigste, siger Søren Lyngbjørn.

Chefredaktør Poul Madsen siger i en kort kommentar til dommen:

- Vi er glade for at dommeren trods alt kan se, at der er en klar og væsentlig samfundsmæssig interesse i at dække sagen, og at hun fastslår, at det er fuldstændigt udokumeneret, når Søfartens Ledere påstår, at Ekstra Bladets omtale har forlænget gidselsagen.

Poul Madsen mener, at dommen kan få meget vidtrækkende konsekvenser for hele den danske presse:

- Derfor overvejer vi selvfølgelig stærkt, om vi skal anke sagen. Det vender vi tilbage til senere i dag, siger Poul Madsen.